Noul rival al kilogramelor in plus – Intermittent Fasting (post intermitent)

Chiar si culturistii au nevoie, nu de putine ori, sa treaca proba cantarului. Fie pentru competiti, fie pentru a fi in forma pentru antrenamentele cu greutati, ne confruntam si noi, deseori, cu kilogramele in plus. Una dintre inovatiile momentului in materie de lupta impotriva kilogramelor in plus este Intermittent Fasting sau postul intermitent/postul intrerupt.

Ce este Intermittent Fasting?

Postul intermitent are ca principal scop accelerarea metabolismului si, implicit, pierderea in greutate. Se bazeaza pe un principiu care darama mitul celor minimum 5 mese pe zi, combatand stilul de alimentatie clasic si fiind folosit inca din anii 1900 pentru a trata afectiuni ca obezitatea, epilepsia sau diabetul.

Intermittent fasting sau postul intermitent – 5 mituri demontate

Asadar, Intermittent Fasting este o strategie nutritionala care presupune eliminarea unor mese din meniul obisnuit. Practic, daca luam traducerea mot-a-mot a expresiei si ne referim la un post intermitent, aceasta dieta presupune sa alternam perioadele in care mancam normal cu cele in care… nu mancam deloc!

Intermittent Fasting in 5 pasi

Iata ce trebuie sa faci, pas cu pas, pentru a urma cu succes acest plan nutritional.

1 – Plan de atac

Una dintre cele mai populare modalitati de a tine un post intermitent este acela de a manca normal timp de 5 zile, urmat de 2 zile in care reduci cantitatea de mancare cu 25% (mai putin cu 500-700 de calorii). O alta metoda este aceea de a nu manca absolut nimic si de a bea multe lichide timp de 2 zile pe saptamana. Totusi, nutritionistii recomanda prima varianta de Intermittent Fasting, intrucat este mai sanatoasa si da roade pe termen lung. Exista si posibilitatea de a posti zilnic: practic, mananci doar intre orele 12:00 si 20:00, adica 8 ore pe zi, iar in restul de 16 ore… „postesti”.

Alege planul de atac care ti se potriveste cel mai bine si… start post!

2 – Posteste cu rost!

Secretul Intermitted Fasting este sa nu te rezumi pur si simplu la a elimina cateva mese pe zi sau sau cateva zile in care mananci. Ideea de baza este sa elimini acele mese nesanatoase si sa te concentrezi pe a manca acele alimente care au mai multi nutrtienti decat calorii. Un extra-sfat ar fi acelai de a bea multe lichide fara calorii, pentru a ramane hidratat in lipsa mancarurilor care contin lichide.

3 – Nu trisa!

Intermittent Fasting pare a fi o dieta extrem de usoara: mananci normal, cu exceptia momentelor in care nu mananci. Ei bine, prin „a manca normal” nu trebuie sa intelegi ca poti manca… orice! Dieta normala trebuie sa contina mancaruri cat mai neprocesate, sanatoase si nu… bombe calorice.

4 – Ai rabdare!

Corpului tau ii va lua aproximativ doua saptamani sa asimileze acest nou tip de dieta, asa ca la inceput e posibil sa simti senzatii foarte accentuate de foame, stari de slabiciune, lipsa de energie sau chiar stari psihice proaste. Nu-ti face griji. Aceste efecte vor trece odata cu timpul!

5 – Nu te opri din antrenamente!

Daca te-ai apucat de dieta, poti sa mentii ritmul antrenamentelor tale fara nicio grija. Specialistii recomanda sa faci miscare in timpul postului intermitent, intrucat pentru unii oameni miscarea fizica poate fi o metoda de a mai domoli apetitul. Totusi, daca mananci foarte putin si ai redus drastic numarul de calorii, nu te aventura in antrenamente mult prea intense!

1 Comment

  • Ce porcarie cum sa te antrenezi fara sa mananci…am testat o data mi-am pus prietena sa faca antrenament pe stomacul gol si a lesinat…dieta echilibrata e cea mai buna solutie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate