Cand reducem volumul antrenamentelor?

Este bine de stiut ca orice om are nevoie de perioade mai relaxante. La urma urmelor, nu suntem roboti si nu putem performa cu turatia la maximum tot timpul anului. De aceea exista vacante si concedii.

Pana si Arnold lua o perioada de pauza dupa fiecare Mr. Olympia, cu scopul de a se reface fizic si mai ales mental, pentru a-si incarca iarasi mintea „cu o noua dorinta arzatoare de victorie”, asa cum ii placea sa spuna.

Pauza completa?

Oamenii de stiinta din domeniul sportiv au ajuns intre timp la concluzia ca o pauza completa, de mai multe saptamani, este contraproductiva si ca e mai bine sa ne antrenam mai usor, relaxant, cu mai multe zile de pauza, dar sa nu intrerupem complet antrenamentele. In felul acesta corpul si mintea au ragazul necesar pentru a se reface, iar avantajul major este ca putem relua antrenamentele grele destul de usor, fara o perioada de adaptare si fara accidentari. In plus, musculatura nu scade in masa musculara si reluam dezvoltarea ei exact de unde am lasat-o.

Oprirea antrenamentului din motive medicale

Specialistii nu recomanda de altfel intreruperea toala a antrenamentelor nici cand suntem raciti. Cat timp temperatura nu a trecut de 37,4 grade Celsius si nu avem simptome decat de la gat in sus, un antrenament usor poate ajuta chiar la videcare. Evident, nu este recomandat sa exagerati cu efortul fizic, pentru ca in perioadele acestea sensibile, sansele de epuizare cresc. Este bine sa cereti si sfatul medicului dvs.

volum-antrenament

Ce facem cand schimbam antrenamentul?

Un alt moment in care puteti reduce numarul de serii si greutati este acela cand schimbati exercitiile. Fiind vorba de un exercitiu nou, impactul asupra corpului este crescut si capacitatea lui de a genera crestere musculara este mai mare. Deci, puteti face cu doua serii mai putin, sa zicem, si sa folosit o greutate mai mica si tot veti stimula cresterea. Evident ca la antrenamentul urmator trebuie sa mariti numarul de serii si greutatile pentru a continua sa stimulati la fel de puternic cresterea.

Pauza – parte integranta a ciclului de antrenament

Toate aceste reduceri de greutati si de volum ale antrenamentului trebuie sa le priviti ca pe o parte integranta si necesara unui ciclu de antrenament anuala, care are ca scop final un progres substantial. Asadar, reticenta fata de pauze, atunci cand sunt necesare, nu este justificata. Ba dimpotriva, este recomandata atat de specialisti, cat si de medici. Epuizarea si fortarea exagerata a limitelor nu duce decat la accidentari sau alte evenimente neplacute care ne vor forta, in cele din urma, sa luam… o pauza.

Florin Uceanu, 18 titluri de campion national

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate