Ciclizarea carbohidratilor: ce este si la ce serveste in culturism

ciclizarea carbohidratilor

Ce este ciclizarea carbohidratilor?

Ciclizarea carbohidratilor este o strategie veche, folosita de culturisti si nu numai, pentru inalturarea mai rapida a stratului adipos inestetic. Pe scurt, ciclizarea carbohidratilor inseamna alternarea zilelor cu o dieta bogata in carbohidrati cu zile in care consumul de carbohidrati este unul mic sau foarte mic.

Cum functioneaza? Carbohidratii reprezinta  sursa principala de energie pentru musculatura si organe si se impart, dupa cum stii, in carbohidrati complecsi, care mentin nivelul glicemiei si cel de energie in limite normale, si cei simpli, care sunt convertiti rapid de organism in zahar si cresc rapid nivelul de glicemie, pentru ca ulterioar acesta sa scada la fel de brusc.

Ciclizarea carbohidratilor „pacaleste” metabolismul accelerand arderea caloriilor, atat in zilele cu o alimentatie bogata in carbohidrati, cat mai ales in zilele in care consumul de carbohidrati este redus. Practic, in zilele in care consumi carbohidrati in cantitate mare, alimentezi muschii cu glicogen si cresti nivelul de insulina, iar in zilele in care reduci consumul lor, determini organismul sa arda mai multe calorii prin mentinerea insulinei la un nivel scazut.

Ciclizarea carbohidratilor pentru culturisti

Conform Muscleandfitness.com, pentru un culturism, ciclizarea carbohidratilor ar arata cam asa: 3-4 zile cu 100-125g carbohidrati/ zi, urmate de o zi cu 400-500g carbohidrati, apoi ciclul se repeta.  O alta abordare ar fi reducerea consumului de carbohidrati la jumatate pret de 3-4 zile, apoi consumul normal de carbohidrati a cincea zi.

Principiul acestei metode consta in evitarea situatiei in care organismul se obisnuieste cu o anumita cantitate de un anumit nutrient zi de zi si intra intr-o faza de platou (la fel cum se intampla si cu antrenamentul care, pastrat identic pentru o perioada lunga, isi pierde din eficienta).

Beneficiile ciclizari carbohidratilor, pe care le invoca sustinatorii acestei metode (printre care si celebrul Chris Powell) sunt:

– inlaturarea rapida a stratului adipos in exces;

– un nivel crescut de energie per total fata de alte diete;

– consumul periodic al alimentelor preferate, interzise in alte diete;

– capacitatea mai mare din punct de vedere psihic de a tine o anumita dieta.

Si totusi, cat este de fezabila aceasta metoda pentru o persoana care se antreneaza de 3-4 ori pe saptamana?

Ciclizarea carbohidratilor – puncte slabe

Principiul este unul corect, insa putini dintre cei care merg la sala frecvent pot aplica aceasta metoda ca atare. Intrebarea care se ridica este daca iti mai poti duce la bun sfarsit antrenamentul furnizand organismului tau o cantitate atat de mica de carbohidrati? Cum refaci depozitul de glicogen al muschilor dupa un antrenament intens daca nu poti consuma cantitatea necesara de carbohidrati?

Si chiar daca vei putea continua antrenamentul, recuperarea va fi mai greoaie si progresele mai slabe.

Tu ai incercat ciclizarea carbohidratilor? Ce parere ai despre aceasta metoda?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate