Densitatea musculara a spatelui

Vince TaylorDensitatea musculara a fost intotdeauna simbolul maturitatii musculare. Pe scena, concurentii sunt surprinsi cand unul mai masiv este „luat” de alt concurent nu la fel de masiv, dar mult mai dens. Culturistii lucreaza de obicei in timpul anului masa musculara si in perioada precompetitionala detalii. De exemplu, Vince Taylor lucra tot timpul anului calitativ, iar asta s-a vazut in densitatea musculara, fapt ce l-a si propulsat catre castigarea concursului Arnold Classic in 1992. Incepand din anul 1992 a trecut prin doua programe specializate pentru spate care i-au conferit o mai mare densitate si separare. Iata programul de densitate nr. 1 care i-a permis si o usoara crestere a masei musculare:

Tractiuni helcometru la ceafa (incalzire) 2 x 15

Tractiuni la helcometru cu priza revers 4-5 x 10-12

Ramat cu bara T 4 x 10-12

Ramat la cablu lung 4 x 12-15

Chiar inainte de concurs a trecut la efectuarea unui program care sa aduca mai multa definire, forma, dar si densitate in continuare:

Tractiuni la helcometru frontal 4 x 12-15

Ramat cu bara T 4 x 12-15

Tractiuni la helcometru cu maner in „V” 4 x 12-15

Ramat cu un brat alternativ 2 x 2 x 12-15

Primul program il efectua intr-un program split de 4 zile (3 da 1 nu), iar al doilea intr-un program dublu split de 5 zile (4 da 1 nu). Pentru o buna densitate musculara cheia succesului a constat in faptul ca a lucrat numai pozitiv fiecare exercitiu, nu a lucrat repetari fortate sau negative, insa fiecate set l-a dus pana la capat pe cursa pozitiva. Nu este neaparat nevoie sa utilizati tehnici deosebit de complicate, lucrati constient si cu ambitie.

5 Comments

  • am tot auzit peste tot ”densitate musculara” si stand si gandindu-ma am realizat ca nu stiu concret ce se intelege prin densitate…
    ma poate lamuri cineva va rog?

    • Cred ca se refera la cita materie „uscata” ai in muschi raportata la masa totala a muschiului. Daca ai muschii „plini” cu prea multa apa, atunci nu stai bine cu densitatea. Asta se vede daca te uiti mai bine la un muschi si-l vezi umflat si atit (hipertrofie sarcoplasmica). Daca din contra muschiul are aspect uscat dar este si voluminos, atunci e un muschi care arata asa cum trebuie. Aspectul de muschi uscat il vezi mai ales la persoanele slabe. Nu trebuie musai sa fie practicant de weightlifting, sint unii oameni la care pur si simplu sub piele poti sa le vezi fibra musculara. Daca nu ma insel, asta are o legatura directa cu fortza din acel muschi, un muschi „dens” are mai multe fibre si ca atare dezvolta o forta mai mare. Aceasta este a doua metoda de marire a masei musculare – hipertrofie miofibrilara – adica prin cresterea nr. de fibre contractabile si nu prin aportul de apa. Se pare ca se obtine mai ales pe calea repetarilor putine cu greutati aproape de maximumul de care este capabil muschiul respectiv, iar rezultatul este in prima faza o lipsa a cresterii vizibile in volum a muschiului (intrucit intii se mareste doar densitatea) dar o crestere a fortzei, dupa care urmeaza hipertrofia propriu-zisa. Functie de ce-ti propui, poti fie sa incerci o hipertrofie sarcoplasmica, cu repetari mai multe (>10), una miofibrilara, cu repetari putine (>4) sau undeva la mijloc, cu 6-8 repetari.

  • cu densitatea te nasti….densitate=numar mare de fibre musculare,muschi lungi….ca poti mari ”densitatea” spatelui cu indreptari si ramaturi,nu ma indoiesc,dar,in esenta,densitate musculara,inseamna ce am scris eu mai sus. Forma muschiului nu o poti schimba,nu ii poti lungi,ci doar ii poti mari sau eventual ii poti ”lovi” din unele unghiuri,mai bine,aia da si o anumita forma a tesutului muscular existent deja.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate