Potentialul genetic

Multi incepatori ma intreaba: „Daca am oase si incheieturi subtiri, inseamna ca nu pot ajunge niciodata suficient de masiv pentru a fi campion? Ei bine, si eu am incheieturi subtiri, la 1,81 m inaltime incheietura pumnului meu masoara doar 19 cm in perimetru, dar oasele si incheieturile subtiri nu te pun automat in categoria celor care nu pot deveni suficient de masivi pentru a fi campioni. Frank Zane sau Serge Nubret aveau oase si incheieturi subtiri si totusi au reusit sa-si dezvolte fizicuri suficient de masive pentru a concura alaturi de Arnold Schwarzenegger (Frank Zane reusind chiar sa-l invinga o data).

Flex WheelerCapacitatea de a ajunge masiv tine mai mult de tipul dominant de fibra musculara, de numarul de fibre musculare si de lungimea muschilor decat de grosimea oaselor sau a incheieturilor.

Cei care se dezvolta greu au de obicei mult mai mult tipul de fibre rosii decat cele albe si deci sunt mai potriviti pentru sporturile de rezistenta, cum ar fi alergarile pe distante lungi, de exemplu.

Cei care au mai mult fibre albe, care se hipertrofiaza mai usor si mai mult, sunt mai potriviti pentru sporturile de viteza si de forta. Nu ai cum sa stii daca esti un tip care creste repede sau foarte incet pana nu incepi sa „tragi de fiare“.

Alt semn, care iti poate indica daca vei fi masiv sau nu, este lungimea muschilor. Daca ai muschi scurti, este greu sa construiesti masa musculara.

Ce se intelege prin muschi scurti?

Contractati bicepsul, este o portiune goala intre locul unde se termina bicepsul si antebrat? Cat de mare este acest gol? Sau cat de sus se termina gambele tale?

Desigur sunt culturisti celebri care au muschi lungi in anumite zone si scurti in altele.

Spre exemplu, Franco Columbu, castigator al titlului Mr. Olympia in 1976, avea bicepsii scurti si deci un gol destul de mare intre bicepsi si antebrate, din care cauza a fost foarte dificil pentru el sa construiasca masa in aceasta zona, dar, pe de alta parte, avea pectorali foarte lungi si masivi. Lou Ferigno avea bicepsi lungi, ceea ce a facut posibil ca el sa aiba brate mai mari ca ale lui Arnold, in schimb avea gambe scurte si prin urmare mult mai mici decat ale lui Arnold.

Deci, cei care au multe zone cu muschi scurti se prea poate sa nu reuseasca sa devina foarte masivi. De asemeni, daca au preponderent fibre rosii sau un numar mic de fibre musculare este mult mai greu sa ajunga masivi.

Iata, deci, ca marimea oaselor sau a incheieturilor e mult mai putin importanta. De fapt, cei cu incheieturi subtiri sunt avantajati in culturism, daca reusesc sa-si dezvolte o musculatura masiva, pentru ca va exista un contrast mai pronuntat intre incheieturi si zona cu muschi. Flex Wheeler, Serge Nubret, Frank Zane, Lee Labrada, Lee Haney sunt astfel de culturisti, cu incheieturi subtiri si masa musculara mare, si cred ca nu e intamplator faptul ca acestia au fost considerati ca fiind posesorii celor mai estetice fizicuri din istoria acestui sport.

 Florin Uceanu

3 Comments

  • 19cm e inheietura medie. cea de 16-17cm e subtire. din pacate din experienta mea, ce-i drep de scurta durata, un schelet mai subtire nu poate sustine greutati foarte mari. am observat asta la exercitiile de impins cu bara sau gantere. cand iincerc sa fac cu greutati mai mari imi tremura bratele din toate incheieturile. si nu vorbesc de greutati mari. pur si simplu nu pot sa progresez nu stiu ce sa mai fac

    • de asemenea eu am muschii lungi. cand contractez bicepsul portiunea goala dintre biceps si antebrat e inexistenta iar gambele se termina foarte sus. e pur si simplu o problema a scheletului. daca ar fi altceva as incerca imediat. am incercat cateva metode de antrenament diferite nu a dat nici unul randament. progres fizic sau in forta 0. alimentatia e destul de buna 2g proteine/ kilocorp, carbo 2xnr proteine si grasimi 1/2 nr proteine. de asememena am luat si vitamine. sunt cu moralul la pamant

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate