Ken ‘Flex’ Wheeler, povestea celui supranumit “The Sultan of Symmetry”

flex wheelerPe numele sau real Kenneth Wheeler, acest culturism este renumit in primul rand prin cele 4 titluri castigate la competitia Arnold Classics, un record in istoria acestei conventii, dar si pentru flexibilitatea sa uimitoare, apreciata chiar si de Arnold care a declarat ca “The Sultan of Symmetry” este unul dintre cei mai mari culturisti pe care i-a cunoscut vreodata.

In anul 1997, Wheeler a impresionat intreaga lume a culturismului, castigand 3 dintre cele mai importante competitii din domeniu – Ironman, Arnold Classics si San Jose Classics.

Dimenisunile lui Wheeler, astazi in varsta de 48 ani, erau in perioada competitionala – 57cm brate, 80cm picioare si 142cm piept.

Sa-i cunoastem povestea…

Ken ‘Flex’ Wheeler, de la adolescent labil emotional la campion

Nascut in California, Wheeler nu s-a bucurat de o copilarie normala, ci a trait in saracie, a fost abuzat fizic si sexual si chiar a prezentat tendinte suicidale; mai mult, acesta suferea de dislexie, deficit in intelegerea textelor scrise, dar excela la sport. In prima etapa a vietii sale, sportivul a imbratisat artele martiale, facand cunostinta cu culturismul in clasa a 9a si declarand, la finalul carierei sale, ca se defineste in primul rand prin pasiunea pentru artele martiale, iar abia apoi prin culturism. Dovada – dupa retragerea din culturism, acesta s-a concentrat asupra artelor martiare, practicand in special Kemp-Kwon-Do.

Din cauza siuferintelor indurate in copilarie, Flex s-a considerat intotdeauna o fire introvertita si nesigura pe propriile forte, intreaga viata incercand sa mascheze aceste slabiciuni, comportament care a stat la baza unei “reputatii” de persoana increzuta, aroganta printre cei din jurul sau.

Dupa o scurta cariera de politest, Kenneth Wheeler a facut din culturism o prioritate si a adoptat porecla de “Flex”; a participat la prima competitie de profil in anul 1983, insa primul titlu castigat a fost 6 ani mai tarziu, ocupand locul 2 in cadrul competitiei NPC Mr California Championships.

Wheeler nu se numara printre castigatorii celui mai important concurs din culturism, Mr. Olympia, pierzand locul 1 “la mustata” (la o diferenta de 3 puncte) in fata lui Dorian Yates in anul 1993.

Iata si reprezentatia sa la Mr. Olympia 1993:

 

Si cea a lui Dorian Yates, Mr. Olympia 1993:

 

Chiar daca nu detine acest trofeu, palmaresul sportivului este cel putin impresionant, castigand de 5 ori competitia Ironman Pro, de 4 ori Arnold Classic (record pentru care a fost inclus in Guiness Book of World Records) si ocupand locul I in cadrul multor alte concursuri, cum ar fi France Grand Prix, Night of Champions sau Hungarian Grand Prix.

In anul 1994 a suferit un accident auto extrem de sever, iar in 1999 a fost diagnosticat cu o boala grava (Glomeruloscleroza focala segmentara) pe care acesta a atribuit-o si uzului de steroizi, pentru ca in 2003 sa sufere un transplant de rinichi.

Astazi, Wheeler ocupa un post de conducere intr-o companie de suplimente nutritive si are propria sa linie de produse.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate