Cat de lenta trebuie sa fie miscarea?

Frank ZaneIata ce parere are Frank Zane, castigatorul concursului Mr. Olympia in anii 1977, ‘78 si 79, despre repetarile lente: „Am o problema cu conceptul repetarilor superlente. Poate ca ma pripesc, deoarece nu am facut niciodata cu adevarat antrenamente cu miscari pozitive lente si miscari negative lente, cu exceptia cazurilor cand greutatea era extrem de mare.

In timpul antrenamentelor pentru ultima mea participare la Mr. Olympia, am crescut in masa musculara mai mult ca niciodata, marind greutatile la seriile mele. De exemplu, la impins din culcat, faceam cu 60 kg 15 repetari, cu 85 kg 12 repetari, cu 105 kg 10 repetari, cu 115 kg 8 repetari, cu 130 kg 6 repetari, cu 140 kg 3 repetari, cu 150 kg o repetare. Faceam toate seriile cu miscari negative lente. Pe masura ce greutatea crestea, scadeam, in mod deliberat, viteza partii negative, de asemeni si pe partea pozitiva a miscarii.

Problema pe care o am cu seriile in care in mod deliberat executi partea pozitiva a miscarii extrem de lent este aceea ca aceasta rezulta in folosirea unor greutati mai mici. Nici o discutie, poti gasi un loc pentru aceasta tehnica in arsenalul tau.

Daca m-as hotari sa utilizez tehnica repetarilor superlente, ar fi la ultima serie a antrenamentului pentru o grupa. Astfel as beneficia de pe urma folosirii unor greutati mari, cu miscari mai rapide, iar in final as cauta „arsura“ din muschi cu repetari superlente.

Intotdeauna am fost uimit cat de multe tehnici diferite sunt eficiente daca le executi corect si consecvent. Asa cum se zice „totul merge daca ii dai timp“.

Cu ani in urma, nu faceam niciodata repetari negative lente si ne concentram doar asupra cresterii greutatii prin efectuarea mai rapida a partii negative. Muschiul crestea, dar incheieturile erau afectate. Efectuarea partii negative superlent pare mai sigura pentru ca vei face ca o greutate mai mica sa para mai grea. De asemeni, ai mai mult control asupra miscarii si nu poti folosi trisarea.

Cel mai eficient antrenament al meu implica repetari ritmice cu o „explozie“ controlata pe partea pozitiva (impingand sau tragand greutatea cat mai puternic, dar fara a o accelera prea mult) si cu o miscare ceva mai lenta pe partea negativa.“

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate