Flotari la paralele: modificari ale executiei in functie de obiectiv

flotari la paralele

Flotari la paralele, pentru partea superioara a corpului

Cu totii stim ca genuflexiunile cu bara pe ceafa sunt cele mai bune pentru a dezvolta forta si masa musculara in special in zona picioarelor, cat si pentru a lua in greutate. Sunt mai putini cei care stiu insa ca si pentru partea superioara a corpului exista un astfel de exercitiu care permite folosirea unor greutati mari si angreneaza multe grupe musculare in timpul executiei. Este vorba despre flotari la paralele.

Pentru a creste mare si puternic, este nevoie sa lucrezi cu greutati foarte mari si sa angrenezi cat mai multe grupe musculare in acelasi timp. Socul asupra corpului fiind foarte mare, daca mananci si te odihnesti suficient dupa anternament, se va produce o adaptare in sensul cresterii in greutate si forta.

Daca la „genu” sunt angrenate gambele, femuralii, cvadricepsii, lombarii, trapezul etc., la flotari la paralele se lucreaza aproape toate grupele majore ale partii superioare a corpului: pectoralii, tricepsii, umerii, dorsalii etc.

Intr-un fel, ceea ce reprezinta genuflexiunile pentru picioare are echivalenta in ceea ce reprezinta flotarile la paralele pentru trunchi si brate.

Flotari la paralele pentru pectorali sau triceps

Daca la genu poti modifica executia astfel incat accentul sa cada mai mult pe cvadricepsi (cand tii trunchiul cat mai drept si bara mai sus, spre baza gatului), sau ceva mai mult pe fesier, femural si lombari (cand apleci trunchiul mult in fata tinand bara cat mai jos, pe trapez), si la flotari la paralele poti face modificari de executie.

Astfel, daca tii trunchiul inclinat in fata si cobori foarte jos, creste implicarea pectoralilor, iar daca tii trunchiul cat mai drept si nu cobori foarte jos in timpul executiei, scade implicarea pectoralilor si a umerilor, dar accentul cade pe triceps.

Asadar, poti include flotari la paralele in antrenamentul pentru piept sau in cel pentru tricepsi, in functie de executie.

Exista mai multe modalitati de a mari greutatea atasata corpului. Un carlig prins in centura permite atasarea unui disc in fata, daca vrei sa lucrezi pectoralii (pentru ca forteaza inclinarea trunchiului in fata), sau la spate, daca vrei sa lucrezi tricepsii (pentru ca forteaza corpul sa stea mai drept).

Alta metoda este prinderea cu labele picioarelor a unei gantere sau plasarea unui disc pus pe o bara intre picioarele indoite. Aceste 2 metode nu forteaza in niciun fel inclinarea corpului, motiv pentru care ar trebui sa ai tu grija de acest aspect.

Pe de alta parte, prinderea ganterei cu labele picioarelor prezinta avantajul posibilitatii eliberarii ei atunci cand doresti, si poti continua exercitiul doar cu greutatea corpului. In celelalte cazuri e nevoie de un partener pentru a scapa de greutati.

In concluzie, flotarile la paralele nu trebuie sa lipseasca din programul unui culturist serios, doritor de masa si de forta.

Florin Uceanu

2 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate