King Kamali – de la bal la…arena profesionistilor

king-kamaliIn fiecare an, cativa amatori trec la profesionisti dupa ce au castigat „Campionatele Mondiale de Amatori”, „USA Championship”, „NPC Nationals” sau „North American Championship”.

Toti acesti sportivi spera sa aiba un impact in liga profesionistilor, dar realitatea trista este ca cei mai multi nu reusesc niciodata. Rareori vine un sportiv nou care sa poata ameninta locurile veteranilor.

Asta il face pe King Kamali asa neobisnuit. Nascut pe 11 septembrie 1971 in Teheran, Iran, Kamali locuieste acum in New Jersey. A inceput sa ridice greutati in 1986, cand inca era la liceu, pentru ca voia sa fie bun la gimnastica si ca „sa aiba bafta la fete”. Fusese dintotdeuna fascinat de dezvoltarea musculara si nu credea ca poate ajuge la performantele altora. Tocmai de aceea, primii doi ani nu au fost luati in serios. A baut multa bere, a participat la nenumarate petreceri, a pierdut noptile si nu a respectat niciun fel de dieta. Pe langa asta, antrenamentele sale erau de tipul „on-off”. Si chiar si asa, organismul sau raspundea foarte bine la antrenamente. Devenea din ce in ce mai mare.

Cand a terminat liceul, a decis ca este momentul sa se mute la Ironworks, o sala de sport locala. Aici il intalneste pe James Bryant, cel care va deveni mentorul sau. El ii va arata tehnica exercitiilor, ii va spune ce sa manace ii interzice petrecerile.

Cum a trecut Kamali de la amatori la profesionisti

King Kamali stia, simtea in inima lui ca este potrivit pentru o cariera in sport si ca intr-o zi va deveni culturist profesionist. Dupa 10 ani in care a concurat ca amator si in care s-a confruntat cu nenumarate probleme, Kamali era pe cale sa renunte. Dar nu a facut-o, asa ca in 1999 castiga Campionatele Nationale ale SUA. In 2000 trece la profesionisti si ia 15 kg in greutate, ocupa locul al treilea la Ironman Invitational si al patrulea la Arnold Classic, asa ca se califica la Mr. Olympia.

La editia din 2001 a Mr. Olympia, King Kamali ocupa locul 10. Deloc rau pentru un nou venit. Sa nu uitam ca la primul Mr. Olympia, Ronnie Coleman nu s-a inscris nici in primii 15. La editia din 2002 se califica insa al 17-lea, desi bratele sale masurau 53 de cm, avea o intaltime de 1,78 m si o greutate de 118 kg.

Stilul sau de antrenament combina powerliffting-ul cu culturismul intr-o fuziune pe care el o numea powebuilding. Facea exercitii grele, de forta la inceput, urmate de doua exercitii care izoleaza bine muschiul lucrat. Iata cum impartea King grupele musculare:

Ziua 1 – piept si triceps

Ziua 2 – spate

Ziua 3 – femurali, gambe si aductorii coapsei

Ziua 4– cvadricepsi

Lua pauza ori de cate ori simtea nevoia. De obicei, nu facea mai mult de 2, maxim 3 zile de antrenament fara sa ia o pauza. Dupa antrenament, tragea un pui de somn de aprox. 1 ora, iar noaptea dormea 8-10 ore.

Ceea ce probabil ati observat este ca nu a introdus umeri in programul sau. Asta deoarece umerii cresc prea repede, comparativ cu restul corpului, si, pentru a nu domina celelalte grupe, King ii antrena doar o data pe luna.

Exercitiile lui preferate erau: extensia cu bara curba EZ din culcat pe o banca orizontala si extensii cu bara curba deasupra capului, din stanad in picioare cu coatele orientate in sus. Facea 4 serii a 12-15 repetari cu greutati de pana la 90 kg.

Record competitional

  •  2004 Australia Pro Invitational – locul 5
  • 2004 Arnold Classic – locul 8
  • 2003 Night of Champions – locul 4
  • 2002 GNC Show of Strength – locul 11
  • 2002 Mr. Olympia – locul 17
  • 2001 Mr. Olympia – locul 10
  • 2001 Arnold Classic –locul 4
  • 2001 IFBB IRONMAN PRO INVITATIONAL – locul 1

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate