Radu Gherghel – campion balcanic

radu-gherghelAre 39 de ani, inaltime 1, 62 m si 70 kg in forma de concurs. Concureaza de mai bine de 20 de ani si principalele realizari sunt:

– locul III la Campionatul National de juniori 1995

– locul I la CN de juniori 1996

– locul III la CN de seniori 2003

– locul I la Cupa Sebastiano 2011

– locul I la Tiger Classic 2012

– locul I la Campionatele Balcanice 2014

Interviu cu Radu Gherghel

Care a fost motivul pentru care ai inceput sa te antrenezi? In ce an?

Nu o sa-ti vina sa crezi…Stateam la rand la butelii, cum era inainte de Revolutie, si un baiat, in fata mea, avea o carte de culturism. Sarbatoarea Muschilor se numea si avea cateva fotografii cu cei mai mari campioni: Arnold, Dany Padilla sau Frank Zane. La primul contact vizual, nu am crezut ca poate fi real, credeam ca sunt desenati. Am luat acea carte, am studiat-o si am hotarat sa incerc sa vad daca este posibil sa-ti poti transforma corpul intr-o asemenea capodopera. Dupa numai 7 luni, deja prindeam forme, avand in vedere ca inainte de a practica culturismul am facut lupte timp de 9 ani. Am participat la un concurs la numai 7 luni de antrenament. Desigur, m-am clasat ultimul, dar nu am renuntat! Am stat un an si in 1993, am urcat pe podium, obtinand bronzul, un salt enorm avand in vedere ca in acei ani concurenta era foarte mare, cate 30-36 de sportivi pe categorie. In 1992 am inceput antrenamentele.

Cand ai inceput pregatirea pentru Campionatele Balcanice dina cest an?

Pregatirea am inceput-o si am gandit-o cu un an inainte, pas cu pas, iar alimentatia s-a schimbat inainte cu 5 luni de concurs.

Vorbeste putin despre dieta ta si despre preferintele tale alimentare.

Cand sunt la dieta, ma rasfat de doua ori pe saptamana, in rest mananc curat: prefer pestele, lintea, orezul brun, iar desertul preferat este creama de zahar ars.

Antrenamentul…il mentii perioade lungi, ce schimbi?

Antrenamentul meu este instinctiv, nu urmez o rutina stricta, fac schimbari din mers, la fel si in cazul alimentatiei.

Care este atuul tau genetic?

Nu stiu daca am un atu genetic, dar am unul mental, ca sa zic asa. Este felul de gandi, atitudinea, care de multe ori fac diferenta dintre oamenii obisnuiti si marii campioni. Ca grupe musculare, dorsalii si gambele cresc mai repede. Cred ca am multe de castigat prin estetica si proportii, nu neaparat prin marime.

Ce grupa nu-ti place sa antrenezi? Si cum ai reusit sa treci peste?

Aici ai pus degentul pe rana. Din pacate, au fost mai multe, dar ma consider un norocos si sunt fericit, implinit cu ceea ce am realizat. Am avut o semipareza, din 2004 in 2008, unde dupa un drum lung si anevoios, cu plimbari la spitale in decursul celor 4 ani si 15 diagnostice, am mers in Germania, la Alphaklinik. Ajunsesem la 52 de kg…dar medicii de acolo nu numai ca m-au tratat impecabil, dar mi-au oferit si 35% discount. Multi nu mai credeau ca o sa revin la normalitate, dar sa mai fac si sport de performanta! Insa m-am reintors pe scena si am venit cu medalii de aur in fiecare an. Si pentru asta nu pot decat sa fiu recunoscator.

Ce concursuri mai ai in plan, in 2014?

Deocamdata iau o pauza anul acesta, pentru ca ma simt extenuat, dar o sa ma prezint ca antrenor cu doua sportive, Catalina Dorftei si Mihaela Nedelcu, si speram sa luam o medalie, indiferent de culoare. O sa incep pregatirea anul viitor pentru europene si, de ce nu, poate si pentru mondiale.

Prof. Cristian Neagu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate