Nivelul redus de serotonina si regimul de slabire

serotonina-slabitSunt convins ca fiecare a trecut prim momente de stres sau plictiseala in care nu a gasit altceva de facut decat sa manance o ciocolata, niste biscuiti sau orice altceva, chiar daca nu resimtea niciun pic senzatia de foame. Multi oameni isi gasesc consolarea si rezolvarea temporara a problemelor in mancare.

Cateva studii au demonstrat o legatura directa intre obezitate (produsa de supraalimentare) si nivelele reduse de serotonina din creier, plecand de la constatarea ca in momentele de hranire compulsiva, adica exact fenomenul despre care vorbeam mai inainte, sunt provocate de o scadere a nivelului cerebral al serotoninei.

Serotonina este un neurotransmitator, adica o substanta care are rolul de a transmite mesaje de la o celula nervoasa la alta. Primele constatari asupra actiunii serotoninei au aratat ca un nivel redus conduce la depresie, tulburari de somn si diverse forme de dependenta. Printre altele, un nivel redus de serotonina semnaleaza creierului ca organismului „ii este foame” in momentul in care nivelul glucozei scade.

Serotonina si nicotina

Un aspect interesant este legat de relatia dintre nicotina si serotonina. Nicotina creste nivelul serotoninei, iar lipsa ei (la un fumator normal) are efectul contrar, aceasta fiind una dintre explicatiile faptului ca unii dintre cei care renunta la fumat se ingrasa cateva kilograme.

Unele alimente au capacitatea de a reduce sau a creste nivelul serotoninei, de aceea diverse preparate produc reactii subiective diferite dupa consumarea lor. Triptofanul, unul dintre aminoacizii esentiali, are capacitatea de a mari nivelul de serotonina din creier. Acesta are insa nevoie de o molecula de transport pentru a trece prin bariera hemato-encefalica, iar unii dintre aminoacizi intra in competitie pentru ocuparea acestei molecule. Astfel, tirozina, fenilalanina, valina, leucina si izoleucina pot inhiba transportul triptofanului in creier. Pe de alta parte, cantitatea de triptofan din alimente este foarte mica (cel mai bogat aliment fiind branza de vaci) si din aceasta cantitate, sub 1% va traversa bariera hemato-encefalica.

Cresterea nivelului de serotonina prin alimentatie

Cercetatorii au demonstrat ca mesele bogate in carbohidrati ajuta triptofanul sa patrunda in creier, fiindca acestea stimuleaza secretia de insulina, hormon care va satura sangele de aminoacici, mai putin de triptofan, asupra caruia nu are efect.

In ceea ce priveste serotonina si somnul, s-a constat ca cei care se trezesc in miezul noptii cu dorinta aproape necontrolabila de a manca fac acest lucru fiindca in acest fel isi cresc nivelul de serotonina, ceea ce ii ajuta sa doarma mai bine.

In cazul in care v-ati intrebat vreodata de ce regimurile alimentare hipocalorice afecteaza dispozitia psihica si pe cea emotionala, se pare ca explicatia consta in nivelul redus de serotonina. In doar patru sapatamani de regim hipocaloric se instaleaza tulburari ale dispozitiei, uneori calmate de cate o masa bogata in carbohidrati. O alta constatare interesanta este ca nivelul de triptofan este mai accentuat la femei decat la barbati. Cu alte cuvinte, femeile par sa fie mai vulnerabile decat barbatii la reducerea nivelului de serotonina, provocata de regimurile sarace in calorii. O explicatie posibila consta in faptul ca estrogenii au capacitatea de creste numatul de receptori serotonigenici in creier, iar femeile au in organism o cantitate considerabil de mare de estrogeni.

De asemenea, transformarea caloriilor (provenind de la alimente bogate in lipide sau glucide) in depozite adipoase este mai putin probabil sa se intample daca aceste alimente sunt consumate dupa programul de exercitii fizice. 60 de minute de exercitii fizice directioneaza grasimile si glucidele preponderent in muschi si mult mai putin spre depozitele adipoase.

Bineinteles, concluzia nu este ca, daca faceti exercitii puteti manca tot ce doriti, dar sa continuati sa slabiti. Daca veti inlocui energia consumata prin exercitii cu calorii provenite din alimente, atunci greutatea va ramane constanta.

Dr. Serban Damian

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate