Ce priza este mai buna cand facem tractiuni?

tractiuni-prizaExista diferite variante de tractiuni la scripete: cu priza larga, ingusta sau medie, de tip pronatie, supinatie, la piept, la ceafa, cu maner in forma de V, cu bara dreapta, cu bara curba la capete. Multi dintre culturisti le fac pe toate crezand ca fiecare stimuleaza o alta parte a spatelui.

Priza tractiuni – ce spun studiile?

Un studiu stiintific a examinat aceste variatii pentru a vedea care solicita cel mai bine muschii dorsali. Zece barbati s-au antrenat cu electrozi prinsi de spate pentru a masura activitatea electrica a muschilor, cu ajutorul unui electromyograf. Tractiunile la piept, cu priza larga s-au dovedit a fi cele mai eficiente. Are logica din moment ce principala functie e dorsalilor este aceea de a trage bratele in jos si in spate.

Tractiunile cu priza ingusta au solicitat mai bine atat pectoralii, cat si deltoizii posteriori, comparativ cu tractiunile cu priza larga, la piept.

Tractiunile la ceafa nu numai ca nu solicita la fel ca tractiunile la pipet, dar streseaza incheietura umarului punand-o intr-o pozitie care poate duce la accidentare. Nu exista nici un motiv serios si logic pentru a face aceasta versiune.

Pe de alta parte, deoarece celelalte versiuni testate par sa concentreze efortul pe diferite zone ale spatelui si umerilor, merita sa fie incorporate in programul de antrenare al spatelui.

dupa Ironman

1 Comment

  • Priza ingusta stimuleaza pectoralii si deltoizii posterior ??? Really ??? Dar trapezul median, romboizii, ce zic ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate