Steroizii anabolizanti: abuzul si efectele sale

Steroizii anabolizanti au fost subiectul a numeroase discutii si controverse in lumea sportului, fitness-ului si a medicinei. Aceste substante, cunoscute si sub denumirea de „steroizi” sau „juice,” sunt compusi chimici ce influenteaza metabolismul proteinelor in celule, conducand la cresterea tesutului muscular. Desi sunt utilizati in tratamentul unor afectiuni medicale grave sau boli cronice, steroizii anabolizanti au devenit un motiv de ingrijorare din cauza abuzului in scopuri de imbunatatire a performantei sportive.
Steroizii anabolizanti sunt folositi ilegal pentru a creste muschii, pentru a reduce grasimea si pentru a imbunatati performanta sportiva si aspectul corpului. De aceea, oricat de benefici ai putea crede ca sunt pentru dezvoltarea si evolutia ta la sala, este important sa stii ca steroizii anabolizanti au efecte adverse, acestea fiind uneori chiar fatale! In plus, ei pot crea dependenta si efecte de sevraj. Preventia necesita educare in acest sens si intelegerea exacta a riscurilor pe care le presuune consumul de steroizi anabolizanti.

Ce sunt steroizii anabolizanti

Steroizii anabolizanti sunt medicamente ce au ca scop imbunatatirea performantei. Ei imita testosteronul din organism pentru a spori performanta prin marirea celulelor musculare si permit corpului sa se recupereze mai repede din stresul exercitiului fizic.
Termenul tehnic pentru acesti compusi este “steroizi anabolizanti androgenici (AAS). “Anabolizanti” se refera la construirea de tesut (in principal muschi) iar “androgenic” se refera la un grup de hormoni sexuali numiti androgeni.
Testosteronul este principalul androgen. El stimuleaza dezvoltarea carasteristicilor masculine.
Medicamentele care imbunatatesc performanta nu mai sunt rezervate doar culturistilor sau sportivilor profesionisti care sunt dispusi sa incerce mijloace ilegale si potential periculoase pentru a-si imbunatati functia organismului. Aceste medicamente sunt folosite zilnic de oameni de toate varstele, de la elevi de gimnaziu si liceu pana la studenti si sportivi mai in varsta.

Steroizii anabolizanti exista pe piata in diverse forme, printre care:
– pastile
– injectii
– creme sau geluri aplicate topic
– plasturi
– pelete implantabile subcutanat

Steroizii naturali

Exista doua tipuri de steroizi pe care organismul ii produce in mod natural: steroizi catabolizanti si steroizi anabolizanti androgini.

Steroizii catabolizanti

Steroizii catabolizanti sau glucocorticoizii fac parte din raspunsul organismului la stres. Acesti steroizi ajuta la descompunerea substantelor chimice mari in altele mai mici. De exemplu, cortizolul ajuta glicogenul (o molecula mare care este stocata in ficat) sa se metabolizeze in glucoza, o molecula mica ce poate fi folosita de catre organism pentru energie. Glandele suprarenale produc in mod natural cortizolul, necesar pentru multe dintre functiile de baza ale organismului, inclusiv metabolismul glucozei, raspunsul imun la infectii si metabolismul proteinelor, grasimilor si carbohidratilor.
Medicamentele eliberate pe baza de prescriptie medicala, cum ar fi Prednisonul, Hidrocortizonu si Dexametazona sunt exemple de steroizi care sunt utilizati pentru a reduce inflamatia si pentru a trata o serie de boli, de la astm si BPOC pana la artrita reumatoida si reactii alergice. Hidrocortizonul in doza mica este si ingredientul activ al cremelor care ajuta la tratarea inflamatiei cauzate de intepaturi de insecte, iedera otravitoare, eczeme si alte iritatii locale ale pielii.

Steroizii anabolizanti androgeni

Steroizii anabolizanti androgeni sunt steroizi ce imita testosteronul din organism. Anabolic se refera la proprietatile acestor medicamente de a creste productia de proteine care actioneaza ca blocuri de constructie pentru celulele musculare, oase si alte tesuturi din organism. Raspunsul androgenic (andro=masculin + genic=formatie) descrie trasaturile masculine amplificate (caracteristicile sexuale secundare) ce apar ca urmare a folosirii steroizilor androgeni, inclusiv parul facial, corporal si pubian, vocea groasa si cresterea apetitului sexual sau a libidoului.

Ce trateaza steroizii anabolizanti?

– Hipogonadisnul primar masculin
– Hipogonadismul hipogonadotropic (o forma de hipogonadism provocata de o problema a glandei pituitare sau hipotalamusului)
– Pubertate intarziata la copiii de sex masculin
– Deficienta hormonala legata de gonadotropina si hormon luteinizant
– Anumite tipuri de cancer de san la femei
– Emdometrioza
– Osteoporoza

Furnizorii de servicii medicale prescriu uneori steroizi anabolizanti si pentru alte afectiuni, precum:

– Stimularea maduvei osoase la persoanele cu leucemie
– Anemie aplastica
– Insuficienta renala
– Esec de crestere
– Stimularea apetitului
– Stimularea masei musculare pentru persoanele cu anumite tipuri de cancer sau SIDA.

Unii medici cred ca nivelurile scazute de testosteron care apar in mod normal odata cu inaintarea in varsta sunt o indicatie pentru terapia de substitutie cu steroizi anabolizanti, insa utilizarea lor la pacientii varstnici sanatosi este controversata din cauza potentialelor efecte secundare grave.
In ultimele decenii au aparut multe tipuri de steroizi anabolizanti menite sa promoveze efectul anabolic al medicamentului, dar reducand efectele secundare androgenice ce pot pune viata in pericol.

Cum actioneaza steroizii anabolizanti?

Steroizii anabolizanti (androgeni artificiali) functioneaza activand receptorii de androgeni din organism si imitand efectele androgenilor naturali. Steroizii anabolizanti pe baza de reteta functioneaza in moduri diferite pentru a trata afectiunile. De exemplu:
– Pentru persoanele cu un nivel natural scazut de testosteron, steroizii anabolizanti pe baza de reteta readuc nivelul de testosteron la un nivel sanatos.
– Steroizii anabolizanti ajuta la tratarea cancerului de san asociat cu receptorul de estrogen (ER) prin scaderea nivelului de estrogen. Celulele acestui tip de cancer de san au receptori care le permit sa foloseasca estrogenul pentru a creste. Steroizii anabolizanti pot bloca cresterea celulelor canceroase prin scaderea nivelului de estrogen.
– Pentru persoanele cu atrofie musculara cauzata de cancer sau SIDA, steroizii anabolizanti cresc numarul de receptori androgeni din muschiul scheletic, ceea ce poate duce la cresterea dimensiunii si a fortei musculare.

De ce apare abuzul de steroizi anabolizanti?

Exista mai multe motive pentru care oamenii abuzeaza de steroizi, insa majoritatea o fac pentru a-si creste performanta si a-si imbunatati aspectul corpului. Ar putea exista o presiune a colegilor de a folosi steroizi anabolizanti in unele sporturi din cauza fricii ca antrenamentul normal nu va fi suficient pentru a reusi. Exista, de asemenea, perceptia ca alti sportivi abuzeaza de steroizi obtinand astfel un avantaj nedrept.
Persoanele care folosesc steroizi pentru a-si imbunatati aspectul prin cresterea muschilor si reducerea grasimii pot suferi de dismorfie musculara sau au o perceptie anormala despre corpul lor. Barbatii pot crede ca sunt in permanenta prea mici si slabi, iar femeile se pot considera grase, chiar daca aceasta perceptie poate sa nu fie adevarata.
Culturistii si halterofilii nu sunt singurii sportivi care cred ca utilizarea steroizilor anabolizanti reprezinta drumul catre succes. Sportivii in general, de la sporturi de forta, pana la sporturile de viteza, au incercat sa foloseasca steroizi pentru a-si imbunatati performanta si a creste eficienta antrenamentului.

Cum are loc abuzul de steroizi anabolizanti?

Desi majoritatea steroizilor anabolizanti trebuie injectati pentru a fi eficienti, unii pot fi administrati pe cale orala, iar altii pot fi utilizati sub forma de crema sau gel, aplicate pe piele. Utilizatorul va incerca sa ia suficienti steroizi anabolizanti incat sa obtina o crestere a capacitatii de exercitiu si sa permita muschilor sa se dezvolte, reducand in acelasi timp riscul de efecte secundare si potentialul de a fi prins.
De obicei, oamenii iau steroizi in cicluri de injectii regulate, urmate de perioade de odihna. Numeroase carti si site-uri web iau in discutie beneficiile si riscurile diferitelor tehnici pentru a maximiza efectul unei varietati de steroizi asupra organismului.
Exista o industrie ilegala subterana foarte ampla, ce a crescut pentru a satisface cererea de steroizi anabolizanti si ofera metode pentru a incerca evitarea depistarii.
Ciclizarea, stacking-ul si piramidizarea sunt trei moduri comune prin care consumatorii de steroizi anabolizanti isi iau medicamentele.
Ciclizarea se refera la aministrarea unui steroid pentru o perioada anume, oprirea pentru ca organismul sa se odihneasca si apoi reluarea.
Stackingul reprezinta folosirea mai multor steroizi pentru o perioada mai lunga. Exista credinta ca utilizarea a doi sau mai multi steroizi in acelasi timp creste eficacitatea fiecaruia. Piramidizarea combina ciclizarea si stackingul. Ea presupune inceperea administrarii unuia sau mai multor steroizi intr-o doza mica si cresterea dozei treptat pana la jumatatea ciclului, cand cantitatea este maximizata, urmand apoi reducerea dozei la zero pana la sfarsitul ciclului.
Ciclurile de utilizare a steroizilor dureaza de obicei 6- 12 saptamani, urmate de o perioada de odihna.
La sportivii care folosesc steroizi anabolizanti, exista chiar un timing, in care ei incearca sa-si programeze injectiile cu steroizi, astfel incat medicamentul sa nu le apara in sistem la testarea anti-doping. Uneori, se poate administra si medicatie de mascare, pentru a incerca sa „pacalesti” testul astfel incat sa iasa negativ.

Efectele adverse ale steroizilor anabolizanti cu reteta

Fiecare tip de steroizi anabolizant pe baza de reteta si fiecare brand are diferite efecte secundare posibile. Este important sa discuti cu medicul sau cu un farmacist despre posibilele efecte secundare ale medicamentului pe care il iei sau pe care intentionezi sa il iei. Cele mai comune efecte secundare ale steroizilor anabolizanti administrati cu reteta sunt:

– Acnee sau piele grasa
– Umflarea gleznelor de la retentia de fluide
– Stimularea prostatei, ce poate cauza simptome urinare precum dificultatea de a urina
– Cresterea sanilor la barbati
– Reducerea sanilor la femei
– Micsorarea testiculelor
– Uscaciune vaginala, arsura, mancarime sau sangerari
– Agravarea apneei in somn
– Schimbari de ciclu menstrual

Simptomele abuzului de steroizi anabolizanti

La fel ca si in cazul alcoolului sau drogurilor, exista semne de dependenta si in urma utilizarii steroizilor. Printre acestea se numara pofta de droguri, necesitatea unei cantitati mari mari pentru a obtine acelasi efect si aparitia simptomelor de sevraj la renuntare.
Persoanele care abuzeaza de steroizi pot experimenta simptome de sevraj cand renunta la administrarea steroizilor:
– Schimbari de dispozitie
– Oboseala
– Neliniste
– Lipsa apetitului
– Insomnie
– Dorinta sexuala redusa
– Pofta de steroizi

Cel mai periculos dintre simptomele sevrajului este depresia, pentru ca uneori duce la tentative de suicid. Simptomele de depresie netratate asociate cu renuntarea la steroizi anabolizanti persista timp de un an sau mai mult, dupa intreruperea consumului de medicamente.

Efectele secundare si complicatiile abuzului de steroizi anabolizanti

Steroizii anabolizanti sunt utilizati ca medicamente de imbunatatire a performantei pentru a creste capacitatea de a lucra si de a face sport prin stimularea anormala a cresterii musculare, a fortei si a capacitatii aerobe. Aceasta functie crescuta vine la pachet cu efecte secundare ce pot pune viata in pericol.
Folosirea gresita sau abuziva a steroizilor anabolizanti poate provoca o varietate de efecte secundare, de la usoare la grave, uneori chiar fatale.
Majoritatea reactiilor adverse sunt reversibile daca se inceteaza administrarea medicamentelor, insa altele pot fi permanente.
Dozele fara prescriptie medicala sunt adesea de 10 pana la 100 de ori mai mari decat dozele prescrise de medic pentru a trata afectiunile medicale. Acesta este motivul pentru care efectele secundare sunt de obicei mai severe decat efectele secundare ale utilizarii de steroizi anabolizanti cu recomandarea medicului.

Complicatiile abuzului de steroizi anabolizanti sunt rezultatul excesului de testosteron ce afecteaza aproape toate sistemele din organism. Unele dintre efecte sunt reversibile si scad atunci cand abuzul inceteaza, in timp ce altele sunt permanente si ireversibile.
– La barbati, excesul de steroizi suprima productia normala de testosteron in organism. Acest lucru poate duce la micsorarea testiculelor si scaderea numarului de spermatozoizi, chelie si dezvoltarea sanilor (ginecomastie).
– La femei, abuzul de steroizi anabolizanti poate duce la masculinizare odata cu pierderea grasimii corporale si a dimensiunii sanilor, umflarea clitorisului (care poate fi permanenta si sa nu se rezolve, chiar daca se renunta la steroizi), ingrosarea vocii si dezvoltarea parului facial si corporal.
– Efectele secundare ce pun viata in pericol sunt atacul de cord si accidentul vascular cerebral, riscul de cheaguri de sange (tromboza venoasa profunda si embolie pulmonara),
cancer la ficat si insuficienta hepatica.
– Utilizarea steroizilor in exces afecteaza adesea pielea, iar problemele sunt similare cu cele ale adolescentilor de sex masculin la pubertate, cu varful sau de testosteron. Parul poate deveni gras.
– Acneea este adesea prezenta, mai ales acneea conglobata, o forma deosebit de grava de acnee ce poate aparea in timpul abuzului de steroizi sau chiar dupa ce o persoana inceteaza sa ia medicamentul.
– Infectiile sunt un efect secundar comun al abuzului de steroizi din cauza folosirii in comun a acelor si a tehnicilor insalubre de injectare a drogurilor in piele. Acestea sunt riscuri similare celor care abuzeaza de droguri intravenoase, cu un potential crescut de a dobandi infectii transmise prin sange, cum ar fi hepatita si HIV/SIDA.
– In locurile de injectare pot aparea abcese cutanate, ce se pot raspandi si la alte organe. Endocardita sau o infectie a valvei cardiace nu este neobisnuita.
– Complicatiile psihiatrice si psihologice includ comportamentul maniacal si psihoza, inclusiv halucinatiile si iluziile. Comportamentul agresiv este obisnuit si cunoscut sub numele de „furia steroizilor”.
Cresterea musculara rapida poate provoca stres asupra tendoanelor care ataseaza muschiul de os, iar cei care abuzeaza de steroizi anabolizanti sunt expusi riscului de ruptura a tendonului.
– Steroizii anabolizanti pot creste productia de masa osoasa, in special la nivelul craniului si al fetei. Dintii pot avea pauze intre ei, odata cu cresterea maxilarului si mandibulei. Poate exista o crestere excesiva a fruntii, ce va crea un aspect de „Hulk”. Daca adolescentii abuzeaza de steroizi inainte de incheierea cresterii, medicamentele pot inchide prematur placile de crestere osoasa, ceea ce duce la o statura mica.

Diagnosticarea abuzului si dependentei de steroizi anabolizanti

Diagnosticarea abuzului de steroizi anabolizanti la sportivii de liceu, colegiu si profesionisti poate fi pur si simplu un test anti-doping picat, insa multi dintre cei care abuzeaza de aceste medicamente nu sunt niciodata testati aleatoriu. Medicii pun adesea diagnosticul dupa aparitia efectelor secundare.
Dupa un astfel de diagnostic, medicul trebuie sa ofere pacientului posibilitatea de a lua in calcul optiunile de tratament medicamentos, insa pacientul este cel care trebuie sa faca primul pas in diagnostic si tratament, admitand ca exista un potential de abuz si dorindu-si tratamentul.

Tratamentul pentru abuz si dependenta de steroizi anabolizanti

Consilierea reprezinta pilonul terapiei pentru abuzul de steroizi anabolizanti. Pacientul si grupul sau de sprijin, familia si prietenii trebuie sa inteleaga ca abordarea acestei dependente poate fi similara cu dependenta de alte droguri si alcool.
Atunci cand se intrerupe administrarea de steroizi, pot aparea depresia si gandurile de suicid, iar acest risc trebuie monitorizat indeaproape.
Simptomele de sevraj variaza in functie de pacient si este posibil ca medicul sa fie nevoit sa prescrie cure scurte de medicamente pentru a atenua durerile de cap, durerile musculare si insomnia.

Sursa foto: Freepik.com

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate