5 moduri naturale dovedite stiintific pentru cresterea nivelului de testosteron

Cand vorbim despre testosteron si culturism, prima conexiune dintre cele doua care ne vine in minte este aceea ca testosteronul determina dezvoltarea musculaturii. De fapt, trebuie sa stii ca testosteronul are 2 functii principale, cea androgenica si cea anabolica. Prima se refera la dezvoltarea caracterelor sexuale secundare, adica pilozitatea, secretia de sebum, dezvoltarea scheletului, ingrosarea vocii, agresivitatea si repartitia depozitelor de grasime. Cea de-a doua, functia anabolica, este la randul ei, de maxima importanta, avand un rol fundamental in ceea ce priveste stimularea sintezei de proteine.

Totodata, testosteronul are un efect puternic si asupra sistemului nervos, in cantitati prea mari el ducand la pierderea abilitatii de concentrare. In cantitati prea mici, insa, duce la atrofierea muschilor, demineralizarea oaselor etc.

De ce ai nevoie de mai mult testosteron?

Odata cu inaintarea in varsta a barbatilor, productia de testosteron scade. Cu toate acestea, in zilele noastre, un numar destul de mare de barbati sufera de un nivel foarte scazut de testosteron de-a lungul intregii vieti. De fapt, s-a constatat ca nivelurile de testosteron inregistrate astazi sunt mai mici cu 25% decat cele inregistrate acum 2 decade. Daca se intampla ca nivelul de testosteron sa scada dramatic, sub  limita de 300-1000 ng/dL, atunci necesitatea unui tratament medicamentos nu mai poate fi pusa la indoiala.

In aceasta situatie, cei mai multi barbati recurg la diferite produse artificiale, promovate pe piata. Sunt produse care promit stimularea productiei de testosteron, dar care, deseori, trateaza efectul si nu cauza. Multi nu stiu ca exista metode naturale de a remedia un nivel prea scazut de testosteron, respectand pur si simplu cateva sfaturi alimentare.

5 metode naturale pentru cresterea nivelului de testosteron

#1. Alege grasimile saturate

Microsoft PowerPoint - Presentation1

Dintotdeauna doctorii nutritionisti au recomandat eliminarea grasimilor saturate din dieta, explicand ca aceste grasimi te vor ucide garantat pana la varsta de 60 de ani. Insa, daca iti doresti un nivel optim de testosteron, ar fi cazul sa dai uitarii acest sfat.

Studii recente au dovedit ca un ca un consum ridicat de grasimi saturate si monosaturate conduc la cresterea nivelului de testosteron, spre deosebire de consumul de grasimi polinesaturate care, dimpotriva, scad nivelul de testosteron. In orice caz, asta nu presupune sa exagerezi cu acest tip de grasimi, indicat fiind sa alegi acele alimente naturale in care ele se gasesc. Apeleaza, asadar, cu incredere la unt, uleiul de cocos, uleiul de palmier.

#2. Elimina gustarile luate noaptea tarziu

Oricat de dificil ti-ar putea parea acest lucru, tine cont de faptul ca disciplina reprezinta o conditie indispensabila functionarii normale a organismului tau. De aceea, se impune sa renunti la micile gustari de carbohidrati pe care obisnuiai sa le servesti seara. Acesti carbohidrati contin zaharuri, si, desi zaharul stimuleaza productia de serotonina (facandu-ne, astfel, mai fericiti!), totusi, el contribuie la cresterea nivelului de insulina din sange, intrerupand in felul acesta hormonii somnului, printre care si melatonina.

Insulina intarzie productia melatoniei, lucru care afecteaza productia de testosteron in timpul noptii. Or, se stie deja ca muschii se dezvolta atunci cand ne aflam in repaos, cand ne odihnim – deci, de cele mai multe ori in timpul noptii. In situatia sus mentionata, dezvoltarea musculaturii este automat intrerupta de efectul combinat al celor 2 hormoni.

Pentru a evita acest proces daunator productiei de testosteron, iti recomandam sa consumi seara fructe.

#3. Asigura-te ca ai o greutate normala

Overweight man and regular weight man over white background

Problemele de greutate reprezinta una din cauzele majore ale productiei scazute de testosteron. Mai mult de atat, o greutate prea mare este, adesea, pusa in legatura cu o sensibilitate la insulina, care se traduce prin imposibilitatea organismului de a metaboliza carbohidratii intr-un mod eficient, cauzand astfel un nivel de insulina in sange peste limita normala. De obicei, sensibilitatea la insulina reprezinta unul din factorii principali ai diabetului, cancerului si problemelor cardiace.

In plus, nivelul ridicat de insulina din sange conduce la o productie in exces a androstendionei, un hormon care este de 5 ori mai slab decat testosteronul. Hiperproductia de androstendiona determina blocarea testosteronului, determinand astfel un nivel scazut de testosteron.

De aceea, cea mai buna metoda a barbatilor supraponderali de a-si regla nivelul de testosteron este aceea de a slabi.

#4. Renunta la bauturile alcoolice

testosteron

Sa te bucuri ocazional de alcool nu reprezinta ceva dramatic, neafectand nivelul de testosteron. Totusi, daca te-ai obisnuit sa exagerezi cu bauturile alcoolice, nu va dura mult timp pana cand vei constata un nivel scazut de testosteron.

Inainte de toate, trebuie sa stii ca consumulul frecvent de bauturi alcoolice determina depunerea grasimii in zona abdominala. Or, grasimea abdominala stimuleaza activitatea unei enzime numita aromataza care converteste testosteronul in estrogen. Se stie deja ca hameiul din bere are efect estrogenic, fiind folosit pentru tratarea simptomelor de menopauza.

Poti evita toate aceste efecte adverse renuntand cu totul la alcool. Daca reprezinta ceva irealizabil in ochii tai, poti opta pentru vinul rosu, incercand sa reduci la 50% consumul celorlalte bauturi bahice.

#5. Include in antrenamentul tau mai multe exercitii combinate

Antrenamentele au si ele rolul lor in ceea ce priveste nivelurile de testosteron, fiind, poate, la fel de importante precum alimentatia. Mai mult studii au demonstrat ca antrenamentele foarte intense sunt de real folos pentru maximizarea productiei de testosteron. In acest caz, recomandate sunt exercitii precum genuflexiunile, exercitiile de impins la piept si indreptarile.

Ideal ar fi ca, in loc sa-ti antrenezi diferite parti ale corpului doar in anumite zile ale saptamanii, sa-ti lucrezi intreg organismul apeland la exercitiile combinate.  Ai grija la durata antrenamentelor! S-a constatat ca antrenamentele de lunga durata, mai lungi de o ora, stimuleaza productia de cortizol, determinand scaderea celei de testosteron.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate