7 greseli periculoase in cura de slabire

cura de slabire

Cura de slabire – o lupta cu tine insuti

Exista o multime de feluri in care iti poti sabota incercarea de a reveni la o greutate normala sau de a obtine greutatea dorita. O cura de slabire nu este usoara, lucru stiut de toti cei care au trecut prin asa ceva, dar exista cateva lucruri pe care trebuie sa le eviti daca vrei sa ajungi acolo unde ti-ai propus.

Cele mai frecvente greseli intr-o cura de slabire:

–          Urmezi un regim alimentar prea strict

Daca regimul tau alimentar se bazeaza pe un singur aliment sau grupa de alimente, iti va fi cel putin dificil sa il respecti o perioada indelungata de timp. Intreaba pe oricine a urmat celebrele regimuri cu grepfrut sau supa de varza…

De asemenea, regimurile prea restrictive caloric sau care presupun combinatii de alimente si restrictii fara nicio logica nu au sanse de reusita pe termen lung. Este posibil sa slabesti in prima instanta, dar cu greu te vei mentine.

–          Reduci prea mult numarul de calorii

Diferenta dintre caloriile furnizate corpului prin alimentatie si cele consumate prin efort fizic reprezinta cheia scaderii in greutate. Dar daca te hazardezi sa iti impui o diferenta prea mare (majoritatea medicilor este de parere ca o diferenta de 500-1000 calorii/ zi este suficienta pentru o cura de slabire), corpul tau isi va modifica metabolismul ca si cum te-ai infometa, ceea ce si faci, iar astfel vei slabi mult mai greu decat cu o dieta sanatoasa.

–          Incerci sa rezolvi problema de unul singur

Vine un moment in care toti avem nevoie sa discutam, cu cineva problemele care apar inevitabil pe parcursul unei cure de slabire. In afara de medic, nutritionist sau antrenor, e bine sa iti gasesti un grup de oameni cu preocupari similare, in viata reala sau pe Internet. Astfel, vei putea schimba pareri, vei primi sugestii si incurajari si vei reusi sa treci mai usor peste greutati.

–          Consumul abuziv de alimente ca urmare a unor stari emotionale dificile

Indiferent daca vrei sa dai jos 2kg sau 20kg, este esential sa stii sa iti controlezi starea psihica. Daca psihicul tau este mai labil, ai putea sa te adresezi unui psiholog care sa te ajute sa iti gestionezi emotiile. Daca nu iti permiti, apeleaza la ajutorul unui prieten intelegator sau al unui grup de oameni cu acelesi preocupari din online.

Curele de slabire ne pot pune serios nevii la incercare si ne putem trezi in situatii in care cedam si mancam nu de foame, ci pentru a acoperi aceste emotii negative, cum ar fi depresia sau anxietatea. Pentru a le combate, incearca sa gasesti acele lucruri care iti fac placere, cum ar fi plimbarile in aer liber, lectura, intalnirile cu amicii (dar nu la pizzerie!) sau practicarea unui sport.

–          Obisnuiesti sa sari peste micul dejun

Masa de dimineata chiar este cea mai importanta din zi, acestea nu sunt vorbe goale. Daca iei un mic dejun bogat iti va fi mult mai usor sa controlezi senzatia de foame (reala sau falsa) ce apare in cursul zilei si care se soldeaza, de obicei, cu abuzuri alimentare. Cei care nu obisnuiesc sa manance dimineata, ba uneori chiar sar si peste pranz, consuma in ultima partea zilei mai multa hrana decat daca ar manca divizat pe parcursul intregii zile.

–          Faci prea mult efort fizic deodata

Desi intentiile sunt bune, daca exagerezi vei ajunge rapid intr-o stare de epuizare si este foarte posibil sa te accidentezi, organismul nefiind obisnuit cu efortul. O accidentare te va impiedica apoi sa te antrenezi si astfel iti va fi infinit mai greu sa slabesti. Ia-o treptat. Asa cum pana acum nu ai facut deloc efort fizic (sau in proportii foaste mici), nu te astepta sa devii Florin Uceanu peste noapte, pentru ca daca nu iti setezi obiective realiste este foarte probabil sa renunti inainte de a vedea primele rezultate.

Asadar, evita sa iti propui obiective pe care nici cel mai inrait fan al curelor de slabire nu le-ar putea indeplini. Degeaba iti propui sa alergi cate 10km/zi daca pana in prezent te miscai doar pana la coltul strazii.  Incepe prin a merge mai mult pe jos, urca scarile si fa 1-2 antrenamente usoare pe saptamana. Apoi, poti creste treptat frecventa, timpul si intensitatea antrenamentului, dar nu cu peste 10%/ saptamana.

–          Iti interzici toate alimentele preferate

Daca procedezi astfel intr-o cura de slabire, iti intinzi singur o capcana in care, cu siguranta, vei cadea. Vei ajunge sa te simti frustrat , iar urmarea este clara: mai devreme sau mai tarziu vei renunta la dieta, ba chiar vei fi predispus sa faci abuzuri pentru a compensa perioada de „restriste”.

Moderatia este cea mai buna cale pentru a slabi. Din cand in cand, ofera-ti un aliment care, desi nu prea se potriveste curei pe care o urmezi, iti place cu adevarat. Cat timp nu exagerezi, nu va fi nicio problema.

Dr. Seban Damian

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate