4 studii utile despre culturism

Cu siguranta te lovesti de zeci de informatii legate de antrenamente, beneficii si sfaturi despre culturism, atat pe internet, cat si in sala de forta. Totusi, cum ai certitudinea ca acestea sunt corecte, bazate pe informatii verificate? Ei bine, toate se bazeaza pe studii de cercetare. Afla care sunt acestea, pentru a intelege mai bine atat miturile, cat si informatiile reale despre culturism!

studii-despre-culturism

 

Culturistii au cu 40% mai putine sanse sa moara de cancer

Beneficiile antrenamentelor cu greutati sunt nenumarate, insa in urma unui studiu realizat de o echipa de cercetatori de la Institutul Karolinska din Stockholm, la Cooper Aerobics Center din Dallas, s-a dovedit ca riscul de cancer este cu 40% mai mic pentru culturisti.

Esantionul de aproape 9000 de barbati cu varste cuprinse intre 20 si 82 de ani a fost studiat intre anii 1980-2003. Monitorizarea a urmarit cati dintre subiectii studiului au dezvoltat forme de cancer sau au decedat din aceasta cauza. Rezultatul? Cei care au efectuat antrenamente cu greutati de cel putin doua ori pe saptamana, au fost mai putin predispusi la dezvoltarea diferitor forme de cancer.

Explicatia? Ridicarea de greutati si efortul regulat, controlat, regleaza nivelul hormonilor din organism, ceea ce reduce considerabil riscul dezvoltarii de celule bolnave care sa duca, in ultima instanta, la tumori si/sau cancer.

studii-despre-culturism

Antrenamente pe intervale + creatina = cresterea fortei musculare

Doua studii efectuate in Canada, respectiv Australia, au ajuns la aceeasi concluzie: reprizele scurte de antrenamente, pe intervale, combinate cu suplimente cu creatina monohidrat, produc schimbari substantiale in ceea ce priveste capacitatea de efort. Studiile s-au desfasurat pe o perioada de 4 saptamani, iar cercetatorii de la Universitatea Oklahoma au concluzionat ca in urma curei cu creatina si a antrenamentelor intense compuse din cinci serii de reprize a cate doua minute, la capacitate maxima, forma fizica a subiectilor a cunoscut o evolutie foarte rapida, aceasta fiind cea mai eficienta metoda de dezvoltare musculare si a fortei.

studii-despre-culturism

Refacerea activa dupa antrenament – mai putine dureri

Durerile provocate de acumularea de acid lactic din organism dupa un efort intens, cunoscute si sub denumirea populara de „febra musculara”, pot fi reduse prin… mai mult antrenament. Un studiu publicat de revista „Medicine & Science in Sport and Exercise”, facut pe doua grupuri de barbati, a aratat ca cei care continua sa se antreneze fara pauze, se recupereaza mai repede decat cei care fac pauza din pricina durerilor musculare. Experimentul a avut ca subiecti doua grupuri de barbati, dintre care unul a facut repaos total dupa antrenament, in timp ce celalalt a executat acelasi antrenament a doua zi.

Rezultatul a fost clar: grupul activ a putut sa scada nivelul de acid lactic cu 50% mai repede decat cel care a recurs la repaos total. In plus, barbatii din grupul activ au reusit sa execute antrenamente o intensitate semnificativ mai mare la urmatoarea sesiune. Astfel, specialistii recomanda ca in urma unui antrenament intens, sa fie evitat repaosul, intrucat durerile resimtite vor fi de doua ori mai intense decat in cazul in care faceti in continuare miscare, fie ea si reprezentata de antrenamente de intensitate joasa.

studii-despre-culturism

Suplimentele administrate inainte si dupa antrenament cresc eficienta si imbunatatesc rezultatele

Multi sportivi se intreaba cand este cel mai bine sa consume suplimente. Unii isi administreaza dozele dimineata si seara, in timp ce altii prefera sa le consume ante si postantrenament. Un studiu realizat pe o perioada de 10 saptamani unde participantii au fost impartiti in doua grupuri, unul care a consumat suplimente dimineata si seara, iar altul care a consumat inainte si imediat dupa antrenament, a dus la o serie de concluzii relevante. Ambele grupuri au consumat acelasi tip de suplimente: carbohidrati, proteina din zer si creatina monohidrata. Masuratorile (biopsii musculare, proteinele contractile, continutul de creatina si glucogen sau forta) au relevat faptul ca suplimentarea cu nutrienti inainte si dupa antrenament creste forta, masa musculara si scade tesutul adipos din corp, in comparatie cu consumarea acestor dimineata si seara.

1 Comment

  • Beneficiile imediate si durabile asupra organismului uman oferite de culturism si de miscarea fizica in general sunt recunoscute si de necontestat ( cresterea sperantei de viata, cresterea capacitatii cardio-respiratorie, a fortei , a eficientei functiilor organismului,…).
    Depinde de fiecare cum va folosi aceste avantaje pentru atingerea scopului vietii OMULUI : accesarea vietii viitoare nemuritoare traita in prezenta permanenta a Creatorului Vietii!
    Sa nu uitati sa va bucurati de Viata adevarata!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate