7 mituri populare despre culturism

Daca esti mereu in sala de forta sau planuiesti sa incepi sa te antrenezi regulat,  cu siguranta te-ai lovit de mituri despre culturism. Desi se spune ca niciodata „nu iese fum fara foc”, multe dintre miturile legate de acest sport nu au nici  macar un sambure de adevar la origini. Pentru ca e mai bine sa fii informat, iata la ce e bine sa nu apleci urechea in discutiile din pauzele din sala de forta. 🙂

Muschii se transforma in grasime dupa ce renunti la culturism

Acesta este cel mai raspandit mit, din cauza caruia multi incepatori se descurajeaza si nu persevereaza in antrenamentele lor. Frica de a acumula multa masa musculara (ce s-ar putea transforma in grasime,  conform mitului) taie avantul, ceea ce este complet gresit: muschii nu au cum, din punct de vedere biologic, sa se transforme in tesut adipos, la fel cum nici grasimea nu se poate transforma in masa musculara. Aparitia grasimii dupa renuntarea la sala de forta se datoreaza in exclusivitate lipsei de efort fizic. Singurul adevar este acela ca odata ce renunti la sala, masa musculara va scadea drastic, intrucat corpul nu va mai avea nevoie de atat de multi muschi, nemaifiind supus efortului fizic repetat.

Pentru a slabi in zona abdomenului, trebuie sa faci abdomene

Fals. Grasimea de pe abdomen poate fi eliminata in primul rand printr-o dieta sanatoasa, urmata de exercitii de orice tip. Chiar si atunci cand iti lucrezi picioarele, pierzi grasime de pe abdomen. Atunci cand corpul este supus efortului, acesta incepe sa foloseasca depozitele de grasime cele mai consistente si mai apropiate de zona lucrata. Abdomenele sunt indicate pentru dezvoltarea masei musculare din zona abdominala. Afla mai multe despre cum sa obtii un abdomen plat aici.

Muschii mari te incetinesc

Fiecare miscare pe care o face corpul tau, inclusiv un zambet, necesita folosirea muschilor. Mitul care spune ca muschii prea mari te incetinesc a pornit din vremurile in care culturistii erau vazuti ca niste pachete de muschi lipsite de agilitate. Ei bine, mitul a fost daramat odata ce, in majoritatea sporturilor, antrenamentele cu greutati au devenit un „must”. Un studiu realizat in Statele Unite, cu o echipa de golf, a demonstrat importanta acestui tip de exercitii. Dupa sase saptamani de antrenament intens, viteza si rezultatele echipei de golf s-au imbunatatit considerabil, fara nicio schimbare de tehnica sau strategie.

mituri-populare-despre-culturism

Genuflexiunile afecteaza genunchii si ligamentele

Acest mit circula atat in fitness, cat si in bodybuilding. Ei bine, genuflexiunile executate corect nu pot decat sa aiba un efect benefic asupra genunchilor si a ligamentelor, fortificandu-le si oferind o mai buna rezistenta. Atat timp cat coborarea nu se face decat pana ce coapsa ajunge intr-o linie paralela cu solul, iar executarea se face corect si fara abateri, genuflexiunile vor imbunatati atat aspectul, cat si sanatatea picioarelor tale.

Pe termen lung, culturismul afecteaza corpul

O alta idee falsa care circula printre necunoscatori, este aceea ca pe termen lung culturismul afecteaza corpul, din cauza faptului ca muschii si oasele sunt intotdeauna fortate si impinse la limite in timpul antrenamentelor. Ei bine, acesta este un mit ce poate fi, totusi, aplicat, celor ce nu stiu sa urmeze un program de antrenamente treptat, incepand cu greutati prea mari pentru masa lor musculara, sau alegand exercitii care nu se preteaza stadiului lor de antrenament. In schimb, un program regulat, bine pus la punct si potrivit tipului tau de corp, pe termen lung nu va avea decat beneficii asupra corpului tau: vei avea un corp mai puternic si mai rezistent fata de un o persoana sedentara, care nu a practicat niciun fel de sport.

Daca mananci bine, nu ai nevoie de suplimente

Evident, o dieta sanatoasa, bogata in nutrienti care sa-ti ajute corpul sa reziste efortului la care este supus, nu poate decat sa fie benefica pentru programul tau de antrenamente. Cu toate acestea, doar mancarea sanatoasa nu poate asigura corpului tau tot ce are nevoie pentru a face fata noului regim, motiv pentru care suplimentele au rolul de a acoperi golurile din alimentatie, astfel incat sa fii apt si in forma sa-ti duci la bun sfarsit antrenamentele.

mituri-populare-bodybuilding

Muschii trebuie luati prin surprindere cu exercitii la care nu se asteapta

Acesta este un mit frecvent prin salile de forta, fiind, din pacate, impamantenit in repertoriul culturistilor. Samburele de adevar care a dus la aparitia acestui mit este strans legat de sfatul antrenorilor vizavi de schimbarea frecventa a antrenamentului, astfel incat muschii sa nu se „plictiseasca” (corpul se obisnuieste dupa o perioada cu efortul) si sa nu mai raspunda la efort. In rest, „fortarea” muschilor sau „surprinderea” lor, asa cum se vehiculeaza, nu poate duce decat la accidentari si rezultate nedorite. Antrenamentul se face cu supraveghere in prealabil, iar nivelul efortului trebuie sa creasca treptat.

1 Comment

  • … un alt mit care circula intre femei: „Nu merg la sala de forta ca mi se umfla muschii si incep sa arat ca un barbat …” 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate