De la dorinta la reusita: diferenta care face campioni

campioniSunt multi tineri in salile de culturism care viseaza sa ajunga campioni. De fapt, sunt putini cei care ar refuza un traseu in viata precum cel al lui Arnold: campion mondial, actor celebru, guvernator sau presedinte al unui stat, alaturi de o familie cu 3 copii si multe alte colaborari.

Sigur, daca ajungi campion de culturism nu inseamna automat ca ajungi actor celebru, iar daca ajungi si actor, nu inseamna ca ajungi guvernator. Dar daca ajungi campion de culturism inseamna ca ai reusit sa pui bazele, pentru ca ai deja un fizic deosebit, necesar unui erou de film. In plus, daca ai ajuns campion de culturism, stii ce inseamna munca si disciplina si esti capabil de eforuri mari si autocenzura pe perioade indelungate.

Nu cred ca exista alt sport care sa-ti ceara atat de multa disciplina, inclusiv in afara antrenamentelor. Stiti cu totii cat de drastic trebuie sa fie regimul alimentar pe “ultima suta de metri”, iar asta tocmai cand volumul antrenamentelor creste substantial.

Exista culturisti care isi reduc singuri sansele unei cariere de succes pentru ca, in loc sa incerce sa treaca peste diferitele dificultati ale vietii (si nu sunt putine in Romania!) si sa razbeasca orice ar fi, isi cauta scuze. E incredibil cat de multi tineri imi scriu ca sunt hotarati sa ajunga campioni mondiali si sa concureze la Mr. Olympia, dar dau vina pe altii ca nu-si pot implini visul: ba nu-i ajuta parintii, ba nu au sponsor, ba nu e sala in cartier, ba au cine stie ce deficienta genetica s.a.m.d.

Scuze ca acestea muta responsabilitatea catre surse externe, explica psihologii. Cand cauti surse externe pentru a-ti justifica esecul, este posibil sa obtii o crestere a respectului de sine care altfel ar fi in cadere libera…

Din pacate, blamarea unor surse externe nu este productiva, nu conduce la succes, din contra. Spre exemplu, eu am facut culturism pe ascuns pana la 17 ani, cand tata a aflat din ziar ca sunt campion national la juniori, pentru ca parintii mei erau impotriva acestui sport.

Arnold n-a tinut cont de faptul ca nu avea sala in apropiere cand a inceput sa practice culturismul, si era nevoit sa pedaleze 16km pana la o sala.

Inainte de Revolutie nu existau in Romania suplimente nutritive sau sponsori si nu gaseai cu usurinta nici carne, nici oua, si totusi Ciorba, Kantor, Mihaileascu trageau “la greu” de fiare si nu se smiorcaiau.

Larry Scott avea o deficienta majora pentru un culturist – era ingust in umeri, si nu din cauza muschilor, ci a faptului ca s-a nascut cu un schelet mai putin favorabil acestui sport. La fel si Arnold, care era destul de lat in oasele bazinului. Cu toate acestea, Larry Scott a iesit Mr. Olympia, iar Ciorba, Kantor, Mihailescu au castigat medalii de campioni.

Sfatul meu: nu mai cautati scuze, mergeti la sala, mariti greutatile, luati-va proteinele (ca acum aveti de unde) si impliniti-va visul!

Florin Uceanu

18 titluri de campion national

5 Comments

  • da,intr-adevar arnold a fost si va ramane un exemplu pozitiv pt tinerii din ziua de azi care doresc sa pratice culturism

  • Florine! Zici lucrurile pe jumătate . An primul rând Arnold , larrry si alții foloseau steroizi, astea sunt exemple de 30-40 de ani an urma ( expirate) ,de ce nu spui despre efectele colaterale . Momo benaziza, andreas muntzer,sanny schmit,etc ,au murit din cauza steroizilor si diureticelor,noroc cu unul ca Arnold ca s-a ales doar cu o operație pe cord,flex weller,mike mattarazzo si alții cu transplant de rinichi si altele.pentru cei ce nu știu culturistii de azi ca sa ajungă la un nivel analt (mă refer la cei profesionisti americani an mare parte ) trebuie sa consume multă proteina, mulți steroizi,mult hgh,mult igf-1 ,si sa aibă mult noroc sa nu plesneasca ceva an ei,plus ca dorm 12-14 ore pe zi,eu unul nu- mi doresc o viața ca asta, ce spun eu acum nu sunt lucruri noi ,domnul greuceanu le știe . Părerea mea e ca este bine Sa Mergeți la sala dar sa fie ca un lucru secundar,an culturism ați trebuie mulți bani ca ajungi la un nivel mediu si foarte mulți bani la ce ne prezintă Florin an articol . Este mai bine de practicat un sport unde dedicatia si un pic de talent sa fie de ajuns

  • Catalin…benaziza,munzer,flex,matarazzo,au avut probleme din cauza DIURETICELOR nu a STEROIZILOR! E o diferenta subtila pe care,daca citesti,ai s-o inveti de-a lungul timpului!
    Nu te pune nimeni sa dormi 12-14 ore pe zi,de altfel,nu te pune nimeni sa faci un sport si mai ales nu te pune nimeni sa scrii prostii! Esti liber arbitru.

  • Arnold a fost un produs al fratilor Weider,si a avut sansa sa prinda momentul cand Hollywood-ul promova in filmele de actiune fizicul tip culturism.A fost si foarte ambitios si inteligent,de acord,dar daca ar fi fost mai tanar cu doar 10 ani ar jucat in filme lansate direct pe cd.Iar sa vorbesti despre viata de familist a lui Arnold e ca si cum ai vorbi de monogamia unui taur comunal.
    Nu e de ajuns sa ai vointa ca sa ajungi campion,si chiar daca ajungi campion nu ai nici o garantie ca o sa ai o viata buna.Sunt pline trailer-parkurile din US cu bodybuilderi care traiesc de azi pe maine,si ca sa-si asigure banii necesari pt.hrana si ”gear” devin dealeri de anabolizante-intai si apoi de chestii heavy,incheindu-si cariera morti sau in inchisoare.
    E grozav sa te antrenezi,sa inveti despre alimentatie si recuperare,etc,dar nu merita sa-ti ruinezi viata alergand dupa un titlul.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate