Cele mai bune legume pentru culturisti

legume pentru culturisti

Legume pentru culturisti, pentru o dieta ca la carte

Toti cunoastem beneficiile majore ale consumului de legume: bogate in fibre, antioxidanti, vitamine si minerale si sarace in calorii. Insa care sunt cele mai bune legume pentru culturisti, amatori sau profesionisti, persoane pentru care proteinele ocupa locul I, iar legumele se gasesc cel mai adesea la coada listei de prioritati?

In primul rand, atunci cand alegem legumele pe care le consumam, trebuie sa tinem cont de vitaminele si mineralele esentiale principalului scop al iubitorilor acestui sport – cresterea in masa musculara – , dintre care se pot aminti calciul, zincul, acidul folic, vitaminele C, D, E sau A. Aceste vitamine si minerale sunt esentiale pntru contractiile musculare, diminuarea stesului oxidativ, efectul puternic antiinflamator etc.

Cantitatea mare de fibre din compozitia legumelor contribuie substantial la reglarea glicemiei si prevenirea modificarilor bruste ale nivelului acesteia, in special dupa o gustare bogata in carbohidrati. Sa nu uitam de faptul ca organismul foloseste un numar de calorii apropiat de aportul caloric al legumelor doar pentru digestia lor, prevenind astfel depunerea grasimii. De asemenea, anumite legume, cum ar fi cruciferele, contin un tip de fitochimicale – indoli – care diminueaza efectul estrogenului si accelereaza masa musculara, dar si recuperarea musculara, actionand ca antioxidanti.

Care sunt cele mai bune legume pentru culturisti?

– Cruciferele: broccoli, varza, varza de Bruxelles, conopida, rucola, toate aceste legume sunt excelente pentru culturisti datorita aspectului mentionat mai sus – componentele care inhiba actiunea estrogenului. De asemenea, cruciferele reduc considerabil stresul oxidativ, diminuand riscul de cancer de colon, plamani, prostata.

Intr-un studiu realizat de cercetatorii de la National Cancer Institute si citat de WebMD.com, 20 participanti au consumat 1-2 cani de crucifere pe zi. Dupa 3 saptamani, nivelul stresului oxidativ din organismul acesora era mai mic cu 22%.

– Ardei gras: un ardei gras contine mai multa vitamina C decat o portocala (atentie, insa , mare parte din cantitatea de vitamina C se pierde prin prepararea termica, asadar incearca sa-l consumi crud), iar cei iuti accelereaza metabolismul.  Ardeii grasi sunt bogati si in vitamina A, B6, B9, previn depunerile de colesterol si scad riscul de infarct sau accident vascular cerebral, diminueaza nivelul de homocisteina si joaca un rol esential in detoxifierea organismului, grabind tranzitul si protejand sanatatea colonului.  Ca sa nu mai vorbim despre rolul esential al acestei legume in hidratarea organismului!

– Cartofi, mazare si porumb: consumul acestor legume, de altfel foarte bogat in vitamine si minerale pretioase, trebuie sa tina cont de etapa in care te afli si de obiectivul tau. Daca iti doresti sa slabesti, ar trebui sa diminueazi consumul lor, insa daca urmaresti cresterea in masa musculara, consumul trebuie sa fie unul moderat. Cartofii dulci si porumbul sunt o sursa foarte buna de carbohidarti, in timp ce mazarea sau fasolea sunt foarte bogate in proteine.

Desigur, cele enumerate mai sus nu inseamna ca alte legume nu sunt bune pentru culturisti, din contra. Cu cat mai multe si mai variate, cu atat mai bine!

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate