Cat de repede iti recapeti forma fizica dupa o perioada de pauza

forma fizica

Forma fizica si nevoia de a intrerupe antrenamentul

Deconditionarea sau iesirea din forma apare atunci cand nu te mai antrenezi si reprezinta unul dintre principiile de baza ale antrenamentului sportiv. Dar cand de repede ne putem recapata forma fizica?

Principiul “conditionarii/ deconditionarii”, pe care americanii l-au sintetizat foarte bine prin cuvintele “Use it or lose it!” (“Foloseste-l sau il pierzi!”), se refera la adaptarea organismului la efort si la pierderea acestei adaptari in urma incetarii stimularii prin antrenament.

Cat de repede iesi din forma depinde foarte mult de nivelul de antrenament si de perioada pe parcursul careia ai interupt efortul fizic.

In ce forma fizica ne gasim dupa o pauza lunga de antrenament

Teoriile care incearca sa explice deconditionarea au devenit mai clare datorita unor studii care s-au concentrat asupra fitness-ului aerob (prin acest termen ma refer la capacitatea de efort aerob). Spre exemplu, intr-un studiu realizat de  cercetatorii de la Universitatea din Toronto, mai multi sportivi care se antrenau de ani buni au fost rugati sa intrerupa complet antrenamentul. Dupa 3 luni de pauza, cercetatorii au observat ca isi pierdusera aproximativ jumatate din capacitatea de efort aerob. In comparatie, cei cu experienta mai mica de antrenament au inregistrat rezultate si mai slabe.

In cadrul unui alt studiu, un grup de indivizi sedentari a participat la un progam de antrenament de 2 luni, constand in pedalare pe bicicleta stationara. Pe durata acestui program, s-a constatat o imbunatatire semnificativa a rezistentei la efort aerob. Dupa aceste 2 luni, au urmat inca 2 luni in care nu au facut niciun fel de efort sportiv. Cand au fost retestati, s-a constatat ca pierdusera tot ce castigasera din punct de vedere al capacitatii de efort aerob si revenisera la forma fizica de dinainte de programul de antrenament.

Exista, de asemenea, cercetari care s-au concentrat asupra reducerii intensitatii si frecventei antrenamentelor, ca o alternativa la intreruperea lor.

Un studiu a urmarit un grup de barbati sedentari care a inceput un program de antrenament de forta – 3 antrenamente/ saptamana, timp de 3 luni. S-a constata ca acesti barbati si-au mentinut aproape integral nivelul fortei in primele 3 luni. Dar exista o multime de diferente intre indivizi in ceea ce priveste rata de deconditionare si este imposibil sa se aplice o regula generala, cu toate ca un aspect important pe care trebuie sa-l retinem este acela ca un antrenament intens pe saptamana poate mentine nivelul fitness-ului in parametri optimi.

Daca esti nevoit sa intrerupi antrenamentul timp de cateva saptamani, este dificil de prezis in cat timp vei reveni la forma fizica initiala. Din nou, diferentele individuale isi spun cuvantul. Unii specialisti sunt de parere ca, dupa 3 luni de pauza totala, e posibil sa ai nevoie de inca 3 luni de antrenamente pentru a reveni la forma initiala. Totusi, depinde foarte mult si de nivelul de antrenament la care te aflai in momentul in care ai interupt efortul fizic.

Concluzia: este nevoie macar de un antrenament pe saptamana pentru a te mentine in forma. Daca, in schimb, suferi o accidentare, este necesar sa urmezi aceste sfaturi pentru a-ti reveni mai usor, atat fizic cat si psihic.

Dr. Serban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate