Efectele fumatului asupra antrenamentului si… invers

efectele fumatului

Efectele fumatului asupra performantei sportive

Toti stim ca fumatul si activitatea sportiva se cam exclud reciproc, insa care sunt motivele? Da, fumatul reduce capacitatea pulmonara, ingreuneaza respiratia si scade rezistenta la efort, dar mai exista si alte modalitati in care acest viciu poate afecta performanta sportiva? Sa vedem care sunt efectele fumatului asupra organismului (unui sportiv), dar si efectele efortului fizic asupra acestui obicei nesanatos.

Efectele fumatului asupra energiei necesare sportivilor

Nicotina si dioxidul de carbon cresc Fibrogenul sau Factorul I al coagularii sangelui, diminuand in acelasi timp nivelul de colesterol bun al organismului – HDL. Atunci cand valoarea acestui factor de coagulare este ridicata, sangele devine mai gros permite acumularea lipidelor pe artere, ingustandu-le si diminuand aportul de sange pompat catre organele vitale si muschi.

In timpul exercitiului fizic, vasele de sange se dilata tocmai pentru a spori oxigenarea organelor si a musculaturii. Daca sangele si oxigenul nu pot ajunge la muschi intr-un timp scurt, corpul nu va fi capabil sa produca energia necesara contractiilor musculara, asadar nu va fi apt pentru un efort fizic mai intens sau mai indelungat.

De asemenea, printre efectele fumatului devastatoare pentru orice sportiv trebuie amintit impactul monoxidului de carbon asupra oxigenarii organismului: monoxidul de carbon se leaga de hemoglobina (cu rol esential in transportarea oxigenului catre tesuturi), iar afinitatea monoxidului de carbon pentru hemoglobina este, conform Livestrong.com, de 300 ori mai mare decat cea a oxigenului.

Astfel, eliberarea oxigenului din sange catre celulele organismului se ingreuneaza semnificativ, afectand toate organele si tesuturile cu nevoie crescuta de oxigen in timpul exercitiului fizic.

Efectele fumatului asupra sanatatii, diminuate de activitatea fizica

Pe de alta parte, cercetatorii de la Cancer Epidemiology, Biomarkers & Prevention au realizat un studiu in care au monitorizat 36.000 persoane pe parcursul a 16 ani. Rezultatele au demonstrat faptul ca fumatorii care aveau si un stil de viata activ, facand sport de cel putin 2 ori pe saptamana (efort fizic intens), prezentau un risc de cancer la plamani cu 30% mai mic decat fumatorii sedentari. Cei care faceau exercitii fizice moderate prezentau un risc cu 23% mai mic decat persoanele sedentare.

Totodata, exercitiul fizic poate fi si o modalitate extrem de buna pentru renuntarea la fumat intrucat, pe langa inlocuirea viciului cu un obicei sanatos, vei vedea ca in timp iti va fi imposibil sa mai fumezi obisnuindu-te cu sportul si cu senzatia de bine pe care ti-o ofera, atat din punct de vedere fizic, cat si psihic.

Tu ai reusit sa te lasi de fumat cu ajutorul sportului? Ce parere ai despre “imbinarea” celor 2 obiceiuri?

13 Comments

  • cunosc oameni care fumeaza cate 2 pachete de tigari pe zi si sunt campioni la culturism…..cat vor mai rezista nu stiu dar nu-i inteleg deloc …fiecare cu tipul genetic si cu rezistenta lui…

  • Ce are sula cu prefectura? Atata timp cat te tii serios de antrenamente, nu prea conteaza cat fumezi si cat bei. Eu am aproape 45 de ani si beau zdravan si fumez de pe la 14 ani, dar arat mai bine decat multi care au doar 20 de ani. Mai daunator e ceea ce mananci si cat mananci, eu mananc zilnic doar peste, oua si legume, mai rar carne de porc iar alt fel de carne nu am gustat in viata mea (de pasare, vita sau oaie).

      • Poate ca am mancat si pui sau oaie pana la varsta de 3-4 ani, cand nu stiam ce mi se da sa mananc, dar de cand imi aduc eu aminte, nu m-am atins de carnea de pasare sau de miel (pur si simplu mi-e scarba de mirosul acestora). Vita mai mananc de cateva ori pe an, cand mananc vreu hamburgher la Mc Donald’s, dar altfel nu. Si de porc doar muschi la gratar, fara pic de grasime. Nu ma apropii de ciorba sau de alt fel de mancare daca simt ca au carne fiarta in ele.

  • mihai frate,esti de la sat nu??ai mancat oaie pana la 3 ani??parerea mea este ca ori faci caterinca pe aici ori esti un drojdier sadea…nu mai scrie tampenii din astea pe aici..arati mai bine ca multi de 20 de ani?adica morti de 20 de ani….oricum esti defect tare omule!!!!si de curiozitate..cum dracu ai nimerit tu pe site-ul asta?

    • Pentru cei care nu cred ca nu am mancat vreodata carne de pasare: voi ati mancat vreodata carne de caine sau de pisica? Banuiesc ca nu, asa ca nu vad ce e greu de crezut ca nici eu nu mananc carne de pasare, vita sau oaie…Si cine vrea sa vada cum arat la 45 de ani, sa-mi dea adresa de mail si fac o poza si i-o trimit ca sa se convinga.
      Va mai zic inca o data: alcoolul (de calitate, nu posirca ieftina) si fumatul nu fac rau, mult mai daunatoare sunt lipsa de antrenament si mancatul aiurea!

  • Eu am renuntat la fumat brusc dupa 15 ani. Tigara de dimineata, dinainte de antrenament si de dupa antrenament erau bestiale!Dar stiti de ce am renuntat?Pentru ca pur si simplu in ziua de azi nu se mai fumeaza tutun. Din pacate fumam 2000 si ceva de alte substante numai tutun nu. Si aici revin la ce au spus si alti colegi inaintea mea: din dorinta de a-si maximiza profiturile companiile se tin de prostii. Adica, injecteaza apa cu sare in pieptul de pui(ii creste greutatea dar o e daunatoare pentru organism), falsifica aproape toate alimentele, inclusiv tutunul. Ganditi-va cate plantatii de tutun sunt in Romania!Dar cati fumatori>?

  • Mihai

    Dai semne de senilitate la doar 45 ani, imi pare rau pt tine sincer sa fiu. Asta probabil se datoreaza stilului „sanatos” de viata care-l duci. Nu cred ca am mai auzit pe cineva sa scoata asemenea porcarii, mananci pisici dar nu mananci pui ? Mananci caini dar nu mananci vita ? Paharul de palinca si cu 2 tigari sunt masa ta post-workout ? Esti grav omule. Apuca-te de alt sport, defapt, invata sa traiesti sanatos intai.

    • Gaby, cred ca mai degraba tu dai semne de senilitate 🙂 🙂 :). Unde ai vazut tu ca am spus eu ca mananc caini sau pisici? Am spus ca asa cum majoritatea oamenilor nu mananca caini sau pisici, nici eu nu mananc carne de pasare, oaie sau vita. Mananc carne de peste (in special somon), scoici si tot felul de alte fructe de mare, intotdeauna cu legume fierte (fara paine, orez, cartofi sau alte chestii care ingrasa). Eu merg la sala si fac miscare pentru a ma mentine in forma, nu ridic sute de kilograme deci nu e nevoie sa mananc ca un porc si sa iau tot felul de pastile si injectii pentru a ma face cat sifonierul, pantru ca nu-mi foloseste la nimic sa am muschii cat Hercule. In vremurile noastre pentru ridicat greutati exista macarale, excavatoare, etc. Ca sa traiesti bine in ziua de azi, iti trebuie creier nu muschi super-dezvoltati, ca nu mai suntem in epoca de piatra. Va mai zic inca o data: atentie mare la ce mancati (si la ce fumati si beti bine-nteles, ca si alcoolul si tigarile de proasta calitate fac la fel de rau ca si mancarea proasta) si luati-va gandul de la pastile si injectii ca mai tarziu o sa va para rau dar o sa fie prea tarziu. Ati vazut in ce hal arata Stallone si Schwarzenegger prin ultimele lor filme (cu toate ca au pus pe ei probabil tone de machiaj)? Sunt zbarciti ca niste bosorogi de 100 de ani si ei de-abia au 60 si ceva de ani. Oare de la alcool si tigari sau de la „suplimentele-minune” luate de-a lungul vietii, pentru a deveni „campioni”?

  • Mihai,daca la ce spui in prima jumatate a postului,iti dau dreptate,nu acelasi lucru il fac pentru ce ai scris in ultima parte! Pai sa o luam frumos:stii tu persoane de peste 60 de ani care au dus o viata activa,sa mai aiba pielea intinsa?exceptand minoritatea de culturisti de aceasta varsta,care inca arata de 30 de ani prin diferite metode,dintre care as aminti cea mai eficienta:STILUL DE VIATA SPORTIV,cu anabolizante sau nu! Deci Arnold si Stallone,au fost sportivi doar in prima tinerete,ca in rest,de stres si oboseala,nu au dus lipsa! Eu zic ca inca arata BETON pentru varsta lor si mai ales in conditile date! cum poti sa zici ca-s zbarciti ca niste bosorogi?

  • Neculai: pai si atunci care-i scopul in viata? Sa arati ca Hercule pana la 30 de ani si pe urma sa te zbarcesti, sa chelesti, etc. datorita oboselii, stresului si „suplimentelor”? Nu e mai bine sa te antrenezi mai usor dar natural, sa fii sanatos si sa arati tanar pana la o varsta cat mai inaintata?

  • Mihai , mai las-o pe Ileana in stratul cu fasole :))) HERCULE” ce esti . Pai ce traiesti pe debarcader in Delta de mananci numai peste ? Ca sa arati ca Hercule cum zici tu iti trebuie sa consumi un sac de peste pe zi, in cazul in care esti bogat sau dormi in delta , in celalalt caz , chiar daca ai manca numai peste organismul spune sa pui frana si sa-i mai oferi si altceva.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate