Alergarea pe timp de iarna

alergarea pe timp de iarnaFrigul este un element care solicita mult organismul uman iar, atunci cand acesta se adauga la efort fizic, deja sportivii se gasesc intr-o situatie in care trebuie sa ia masuri speciale. Pentru pasionatii de alergare exista o solutie simpla: sa mearga la o sala unde exista benzi de alergat; totusi exista oameni care nu se simt bine alergand pe banda, intr-un mediu inchis, ci prefera sa alerge afara, indiferent cat de frig ar fi. Sunt sigur ca printre cititorii nostri exista astfel de persoane. Voi prezenta in continuare cateva idei utile, care va feresc de problemele ce pot sa apara la alergarea pe timp de iarna.

Hidrateaza-te! Este mai important decat iti poti imagina. Trebuie sa bei suficiente lichide inainte, in timpul si dupa antrenament. Chiar daca aparent nu transpiri, sau cel putin nu transpiri la fel ca in timpul verii, totusi asigura-te ca pierzi suficient de multa apa.

Identifica-te! Iti sugerez sa ai totdeauna la tine un element de identificare: buletinul sau macar o hartie pe care sa iti scrii datele tale si cateva numere de telefon ale cunoscutilor tai. Acest lucru este important in special atunci cand este vreme proasta si intentionezi sa te indepartezi de locurile populate. Anunta pe cineva cat ai de gand sa alergi si in ce directie te duci. De asemenea, nu este o idee proasta sa ai la tine telefonul mobil.

Imbraca-te in straturi! Vorbim de trei straturi importante atunci cand alergi pe vreme rece. Primul strat trebuie sa fie placut la atingere si sa lase pielea sa respire – bumbac, polipropilena, poliester, Thermax. Al doilea strat trebuie sa retina umiditatea ce trece prin primul strat – lana, poliester. Stratul exterior trebuie sa blocheze patrunderea vantului rece, dar in acelasi timp sa lase umezeala sa se evapore – Gore-Tex.

Usuca-te rapid! Cel mai bine este sa termini alergarea acasa, astfel incat sa te poti schimba in haine uscate, imediat. Pe de alta parte, daca nu iti permiti acest “lux”, cel putin sa ai la tine haine uscate sau macar o pereche de sosete uscate, ca sa te poti schimba.

Imbraca-te ca si cum afara ar fi cu 10-15 grade mai mult! Dupa cateva minute de alergare, corpul tau se va incalzi. Senzatia produsa de supraincalzire este la fel de neplacuta ca si cea de prea frig.

Incepe sa alergi cu vantul in fata! Daca vei incepe asa, atunci este destul de probabil sa termini cu vantul din spate. Acest lucru inseamna ca iti va fi mai usor sa ajungi acasa pe vreme foarte rece, fiindca nu vei fi nevoit sa induri aerul rece in fata, mai ales atunci cand esti transpirat.

Alearga impreuna cu un prieten! Nu numai ca vei avea mai multa motivatie sa iesi si sa alergi iarna, cand poti fi tentat sa renunti, dar vei avea pe cineva alaturi sa te ajute daca ti se intampla ceva.

Alege culoarea potrivita! Daca alergi pe intuneric, atunci poarta culori deschise si echipament reflectorizant. Daca este zapada, poarta haine in culori stralucitoare. Daca este intuneric si zapada, atunci fa o exceptie si alege alta zi pentru alergat sau mergi la o sala.

Modifica-ti programul de alergare! Daca este vreme foarte rece, atunci ar fi o idee buna sa reduci la jumatate timpul alocat alergarii si sa faci mai mult antrenament in sala – bicicleta, exercitii cu greutati, inot. Nu considera acest lucru o pierdere, fiindca in mod sigur te va ajuta.

Poarta ochelari cu lentile colorate! Daca este zapada peste tot, ochii tai vor obosi. Ochelarii de soare te ajuta sa te protejezi.

Dr. Serban Damian

5 Comments

  • eu stiu ca se recomanda si bauturi speciale, pe baza de carbohidrati… apa nu prea foloseste in conditii de astea extreme, cand este mai frig, pentru ca oragnismul este supus la 2 factori: alergat SI mentinerea temperaturii optime, ceea ce la grade apropiate de 0, se face mai greu. eu beau de obicei gatorade. am incercat mai multe si niciunul nu m-a multumit ca si gatorade. 🙂

  • Un comentariu la paragraful cu „Imbraca-te in straturi” – primul strat nu se recomanda a fi bumbac – chiar daca este placut la atingere si moale, acesta absoarbe transpiratia si se usuca foarte greu, mentinand senzatia de frig. Materialele sintetice speciale (coolmax, x-static, dryfit, etc) sunt mult mai bune, sau dintre cele naturale – lana merinos.

  • de parca poti sa alergi prin parc iarna/vara fara sa fii agresat/muscat de haitele de caini salbaticiti..

    • Din pacate, ai dreptate. In foarte multe parcuri exista caini maidanezi care uneori pot deveni agresivi. Nu este vina lor si mai mult, pentru ca suntem in Romania, nu este vina nimanui. Ramanem doar cu speranta ca poate…candva…ceva poate fi normal in tara asta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate