Anatomia in sprijinul antrenamentelor

antrenamentRefacerea muschilor dupa antrenamente foarte dure, traumatice, poate dura saptamani. Este insa posibil sa antrenati din nou tare cele mai multe din grupele corpului, chiar daca refacerea lor nu este completa. Trucul este sa utilizati, de fiecare data preponderent, alte parti ale grupei musculare.

Biceps

Bicepsul este un muschi cu doua capete. Gandeste-te la el ca la doi muschi diferiti. Si atunci de ce sa nu lucram la un antrenament folosind preponderent exercitii ce streseaza mai mult unul din capete, iar la urmatorul antrenament exercitii ce streseaza celalalt capat?

In practica, asta inseamna ca, la un antrenament, sa folosesti exercitii in care coatele sa fie cat mai departate si mai sus fata de corp, pentru a solicita preponderent capul scurt al bicepsului. Tractiunile, banca Scott sI flexiile concentrate cu corpul cat mai aplecat sunt exemple bune.

La antrenamentul urmator include doar exercitii care streseaza preponderent capul lung al bicepsului. Pentru acest scop coatele trebuie sa fie cat mai jos si langa sau chiar in spatele corpului ca la flexiile cu gantere din sezand pe o banca inclinata ori flexiile cu bara sau cu gantere din picioare.

Gambe

E posibil sa antrenezi gambele frecvent pentru ca poti izola solearii de gastrocnemieni (gemeni). La un antrenament trebuie sa solicitati solearii efectuand exercitiile de ridicare pe varfuri din sezand si cu greutate pe genunchi, iar la celalalt antrenament trebuie sa solicitatI gemenii efectuand exercitiile cu picioarele drepte. La acestea din urma solearul este solicitat doar in mod secundar.

Bicepsii femurali

Femuralii au 2 functii de baza: executa flexia genunchiului sI indreapta corpul din pozitia aplecat. De obicei sunteti sfatuit sa solicitati ambele functii, la un antrenament pentru aceasta grupa, pentru a lucra ambele capete ale femuralilor. O strategie mai inteligenta insa este sa stresati doar unul din capete la un antrenament si apoi la urmatorul pe celalalt, executand la un antrenament doar flexii pe aparat, iar la celalalt doar indreptari cu picioarele drepte si apropiate.

Spate

Pentru spate (exceptand zona lombara) putem distinge doua categorii majore de exercitii: ramaturile si tractiunile.

In folclorul culturistilor, se zice ca tractiunile sunt pentru latirea spatelui, in timp ce ramaturile sunt pentru ingrosarea lui. Desi nu este in totalitate corect, acestea lucreaza totusi spatele in moduri diferite. Daca antrenezi spatele doar cu tractiuni la un antrenament, in loc sa amesteci ambele tipuri de exercitii, vei putea sa-ti reantrenezi spatele mai devreme efectuand insa doar ramaturi (din sezand sau din aplecat).

vezi si urmatoare grupe musculare aici.

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate