Anatomia spatelui. Totul despre muschii spatelui

Anatomia spatelui include muschii Latissimus Dorsi, trapezul, Erector Spinae, romboizii si muschii Teres Major. In cele ce urmeaza vom incerca sa invatam cate ceva despre fiecare dintre muschii spatelui, despre localizarea lor si despre anatomia lor functionala.

Muschii spatelui si functiile lor

Exista cativa muschi individuali in cadrul anatomiei spatelui si este important sa aruncam o privire asupra lor, astfel incat sa ii putem localiza pentru ca mai apoi sa ii lucram tintit, eficient, si sa ajungem sa ne dezvoltam un spate solid.
Imaginea de mai jos indica localizarea tuturor muschilor importanti ai spatelui, ca si unii dintre muschii gatului.
Anatomia spatelui include unii dintre muschii cei mai masivi si mai importanti din punct de vedere functional din corpul uman. Cu toate acestea, multe persoane le acorda prea putina atentie.
Muschii spatelui iti permit sa stai drept; sprijina si protejeaza coloana vertebrala si te ajuta sa intinzi si sa tragi bratele si torsul.
Muschii spatelui slab dezvoltati conduc la tot felul de stari, de la deformari musculare, pana la dezechilibre ale musculaturii si chiar pana la atat de cunoscutul aspect cocosat („aspectul Neanderthal”). Toate aceste lucruri pot duce la dureri de spate pe termen lung (si probleme cronice!).

Muschii spatelui
Muschii spatelui

Muschii Latissimus Dorsi

Muschii Latissimus Dorsi, cunoscuti si sub numele de “lats” sau “aripi”, sunt cei mai mari si cei mai cunoscuti dintre toti muschii spatelui.
Daca sunt destul de mari, Latissimus Dorsi sunt muschii responsabili pentru forma de V a spatelui, datorita aspectului lor proeminent sub zona axilara si in spatele coastelor.
Si asa cum poti ghici deja, sunt muschii spatelui cei mai vizati de catre culturisti. Cu toate acestea, multi dintre sportivi sau dintre pasionatii de sala nu reusesc sa le dea atentia cuvenita, necesara pentru a ajunge la potetialul lor complet.
Muschii Latissimus Dorsi te ajuta sa tragi si sa intinzi bratele, si sustin corpul intr-o gama foarte larga de miscari si situatii.
Pentru a lucra Lattisimus Dorsi poti utiliza o varietate de exercitii populare pentru spate, inclusiv tractiuni la scripete, tractiuni, ramat cu haltera din aplecat, ramat cu gantera cu un brat si indreptari.

Muschii trapezi

Muschii trapezului sunt localizati intre umeri si gat. Pentru ca urca mai mult decat inaltimea claviculei, acestia sunt muschii cei mai usor de observat dintr-o perspectiva frontal, desi ei se intind de fapt pana in zona inferioara a spatelui.
Trapezii sunt formati din trei sectiuni de fibre musculare: trapezul inferior, trapezul median si trapezul superior. Trapezii sunt muschi destul de complecsi, care controleaza omoplatii, cei care joaca un rol important in ridicarea umerilor, in miscarea gatului, in sprijinirea capului si multe altele.
Majoritatea celor care merg la sala nu acorda suficienta atentie muschilor trapezi, sau acorda prea multa atentie trapezului superior. Cu toate acestea, muschii trapezului egali si bine dezvoltati pot sublinia si scoate in evidenta in mod excelent un fizic de invidiat si, in plus, pot preveni problemele de umeri sau de gat.
Ridicarile de umeri, indreptarile si exercitiile power clean sunt cele care lucreaza cel mai mult trapezul superior. Ridicarile de gantere pentru deltoizi, tractiunile la helcometru, ramatul cu haltera si ramatul din sezand sunt mai bune pentru fibra mediana si pentru cea inferioara a trapezului.

Muschii Erector Spinae

Muschii Erector Spinae sau erectori spinali sunt aliniati de-a lungul coloanei vertebrale din zona inferioara a spatelui, pana in partea de sus a sa.
Erectorii spinali sunt cei care iti permit sa flexezi si sa intinzi spatele in orice directie doresti. De asemenea, ei iti sprijina si iti protejeaza vertebrele, ceea ce inseamna ca muschi erectori spinali puternici duc la o postura imbunatatita si la stabilizarea trunchiului.
Cu un atrenament bun pentru spate, ei se vor dezvolta si vor oferi un boost fortei totale a corpului, pe langa imbunatatirea grosimii si densitatii spatelui.
Indreptarile sunt cel mai bun exercitiu pentru dezvoltarea acestor muschi. Cu toate acestea, pentru ca foarte multi dintre cei care merg la sala nu fac niciodata indreptari, acesti muschi extrem de importanti beneficiaza de obicei de o atentie disproportionata.
Desi indreptarile sunt cu mult superioare, exista si alte exercitii care lucreaza acesti muschi. In aceasta categorie intra hiperextensiile, exercitiile “buna dimineata” cu haltera, ca si genuflexiunile cu haltera, mai ales cand se utilizeaza greutati mai mari.

Muschii romboizi

Muschii romboizi sunt situati in partea superioara a spatelui, sub muschii trapezi. Ei pornesc din vertebre si se insereaza in omoplat. Muschii romboizi sunt activati cand tragi de omoplati catre interior.
Tinand cont de asta, e important de stiut ca cele mai bune exercitii pentru romboizi sunt ramatul cu haltera, ramatul din asezat, ramatul cu bara, ramatul cu o mana si tractiunile sau tractiunile cu bara la barbie.

Muschii Teres Major

Muschii Teres Major sunt niste muschi mici dar importanti ai spatelui, localizati sub Latissimus Dorsi si care poarta uneori chiar numele de “micii Latissimus Dorsi”. Asa cum iti imaginezi deja, Teres Major lucreaza in corelatie cu Latissimus Dorsi, dar si cu muschii coafei rotatorii. Functiile lor includ tragerea bratelor in jos si rotirea lor in interior.
Tractiunile pentru Latissimus Dorsi cu bratele drepte si ridicarile peste cap cu gantera vizeaza in mod direct acesti muschi. Cu toate acestea, astfel de exercitii de izolare sunt rareori necesare, pentru ca poti lucra suficient mschii Teres Major folosind exercitii compuse pentru spate, printre care si diferite miscari de tractiune si ramat.

Muschii Levator Scapulae

Este un muschi triunghiular situat in partile laterale ale cefei.

Sistemul levator influenteaza atat miscarea gatului, cat si pozitia superioara a spatelui si este implicat in mai multe miscari ale scapulei.
Are o actiune sinergica cu muschiul trapez, respectiv – ridica scapula in totalitate si implicit umarul, imprima miscarea de rotatie a scapulei si mentine in pozitie scapula. Nu exista exercitii de izolare pentru aceasta grupa de muschi.

Muschiul levator participa la indoirea laterala, care se numeste flexie laterala, rotatie sau rasucire.
Cand ia punct fix pe scapula, inclina coloana vertebrala de partea muschiului contractat, realizand flexia laterala a gatului.

3 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate