Antrenamentul cu multe repetari pe serie

tom-platzExista vreun loc pentru seriile cu multe repetari intr-un program modern de culturism? Sau doar seriile de 6-12 repetari sunt singurele eficiente? De mult timp, culturistii au respins ideea de a face mai mult de 25 de repetari pe serie considerand-o o pierdere de timp, lipsa de eficienta sau, pur si simplu, stupiditate. Dar ridicarea unor greutati mari, an dupa an, facand doar 2, 4 sau 5 repetari grele pe serie, isi lasa amprenta, iar de multe ori asta inseamna o uzura permanenta.

Pe de alta parte, cei trecuti de 30 de ani apot ajunge la concluzia ca nu mai pot si nici nu mai vor sa ridice aceleasi greutati enorme cu care se „luptau” pe cand abia trecusera de 20 de ani. Ceea ce trebuie facut in acest caz este sa adaptam antrenamentul pentru a reflecta realitatile imbatranirii, ramanand, in acelasi tip, mult mai puternici ca sedentarii de rand.

Seriile cu greutati mai mici si repetari mai multe nu sunt doar pentru supravietuitorii crizei varstei de mijloc. Seriiile cu multe repetari sunt foarte solicitante cand sunt facute intr-o forma stricta si cu o respiratie corecta, fiind benefice pentru orice sportiv in oricare din etapele carierei lui. Sunt eficiente in special pentru grupele mari, adica cvadricepsii, spatele si fesierii, zonele care raspund, in mod natural, la antrenamentul de rezistenta.

Grupele musculare mai mici, cum ar fi bratele, par sa nu raspunda asa bine la acest tip de antrenament cu mega-repetari. Un culturist faimos, care a obtinut rezultate, a fost Tom Platz, profesionist in anii ’80.

In timpul antenamentelor pentru concursul  „Mr. America”, in 1977, facea genuflexiuni cu 100 de kg, executand serii de 100 repetari. La un moment dat, a facut 25 de repetari cu mai mult de 180 kg. El a descoperit destul de repete dupa ce a inceputantreneze, ca seriile cu multe repetari pentru picioare stimulau dezvoltarea si fibrarea, ceea ce seriile cu putine repetari si greutati mari nu reuseau.

Chiar si culturistii care nu concureaza pot profita de pe urma seriilor cu multe repetari. Genuflexiunile cu bara sunt un exercitiu excelent cand vine vorba de serii cu multe repetari pentru ca adauga masa si fibrarea coapselor tale, asa cum nu multe alte exercitii o pot face.

De exemplu, daca poti face 5 repetari cu 140 kg, la genuflexiuni, incearca sa faci 3-4 serii de 50 de repetari cu 70 kg. Vei fi uimit nu numai de „arsura” adanca din muschi, dar si de beneficiile cardiovasculare. Seriile cu multe repetari te forteaza sa reducisubstantial greutatile si iti vor proteja incheieturile pe termen lung.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate