Atenueaza anxietatea prin sport

Exista sanse mari ca tu sau cineva cunoscut sa va confruntati cu o stare continua de anxietate. Unul din 5 americani cu varsta de peste 18 ani, si 1 din 3 adolescenti cu varsta intre 13 si 18 ani au spus ca au avut o tulburare de anxietate in ultimul an. Iar din randul studentilor, un procent uluitor de 63% spun ca au resimtit o anxietate uriasa in primul an de facultate, potrivit unui raport recent al Asociatiei Nationale pentru Sanatate in Facultati.

Impactul anxietatii poate fi unul foarte mare: el creste riscul ca o persoana sa dezvolte si alte tulburari psihiatrice precum depresia si poate contribui la aparitia diabetului si a problemelor cardiovasculare. Un studiu extrem de graitor arata ca persoanele care sufera de anxietate au tendinta de a fi mai sedentare si de a face forme de sport mai putin intense sau chiar deloc. Si este paradoxal acest refuz de a face sport, pentru ca miscarea – cu atat mai mult daca este in aer liber – poate fi singura solutie non-medicala pe care o avem la dispozitie pentru a preveni si a trata anxietatea.

Cercetarile arata ca activitatea fizica aeroba in mod deosebit este extrem de utila pentru cei care sufera de anxietate. O simpla plimbare cu bicicleta, o ora de dans sau chiar si un mers in pas alert pot reprezenta un instrument foarte eficient pentru cei care sufera de anxietate cronica. Acivitati precum cele de mai sus pot fi utile si pentru cei care se simt excesiv de nervos si anxios cu privire la un test ce urmeaza, la o prezentare sau la o intalnire importanta.

Studii recente dovedesc importanta sportului in atenuarea anxietatii

Nu mai este un secret pentru nimeni ca exista o relatie directa intre starea de sanatate mentala si nivelul de activitate fizica. Un nou studiu desfasurat la Universitatea din Goteborg a incercat sa gaseasca o corelatie exacta intre cele doua, analizand eficienta sportului atunci cand vine vorba despre tratarea anxietatii.

Axandu-si cercetarea pe un esantion de 286 de pacienti suedezi cu sindrom de anxietate, studiul aparut in publicatia Journal of Affective Disorders (Jurnalul Tulburarilor Afective) a analizat participantii care au trait cu afectiunea mentala timp de cel putin 10 ani.

Participantii la studiu au fost implicati in sesiuni sportive de grup – fie la o intensitate moderata, fie intensa – pentru o perioada de 12 saptamani, antrenandu-se timp de 60 de minute, cu un mix de antrenament cardio (aerobic) si antrenament de forta intr-un format de circuit cu 12 opriri. Sstudiul a constatat ca sportul in grup a atenuat “semnificativ” simptomele de anxietate in cazul persoanelor care se confruntau cu anxietatea la un nivel cronic.

Mai mult, majoritatea participantilor la studiu au trecut de la un nivel de anxietate moderat si mare la un nivel redus de anxietate, dupa perioada de 12 saptamani. Extrem de interesant este faptul ca participatii la studiu care s-au antrenat la o intensitate mai mare au avut o imbunatatire mai accentuata a nivelului de anxietate.
“A existat o tendinta semnificativa de inbunatatire – cu alte cuvinte, cu cat s-au antrenat mai intens, cu atat simptomele lor de anxietate s-au ameliorat” a spus doctorandul la Universitatea din Goteborg, Malin Henriksson, autor principal al studiului.

Considerat a fi unul dintre cele mai mari pana la acest moment, studiul suedez dovedeste ca poate exista o relatie poztiva intre sport si forta mentala.

Cum te ajuta sportul sa reduci anxietatea

  •  Implicarea in activitati sportive te distrage de la lucrurile care iti provoaca starea de anxietate.
  •  Miscarea reduce tensiunea musculara, scazand contributia corpului la starea de anxietate.
  •  Accelerarea pulsului cardiac schimba chimia creierului, crescand disponibilitatea substantelor neuro-chimice anti-anxietate, inclusiv serotonina, acidul gamma aminobutyric (GABA), factorul neurotrofic derivat din creier (BDNF) si endocannabinoizii.
  •  Sportul activeaza regiunile frontale ale creierului, responsabile pentru functia executiva, care contribuie la controlul amigdalei, sistemul nostru reactiv la amenintari reale sau imaginare.

Sportul regulat construieste resurse care sprijina rezistenta impotriva emotiilor furtunoase.

Detaliile

Asadar, de cat de mult sport ai nevoie pentru a te proteja impotriva episoadelor de anxietate si tulburarilor de anxietate? Desi nu este usor sa stabilim aceste detalii, o meta-analiza recenta publicata in jurnalul Anxiety Depression a constatat ca persoanele cu tulburari de anxietate care au raportat niveluri ridicate de activitate fizica au fost mai bine protejate impotriva dezvoltarii de simptome de anxietate decat cei care au raportat un nivel scazut de activitate. Concluzia: cand vine vorba despre tratarea anxietatii, mai mult sport este mai bun.

Daca esti incepator, nu dispera. Unele cercetari arata, de asemenea, ca doar o singura sedinta de sport te poate ajuta sa atenuezi anxietatea cand loveste.
Nu conteaza prea mult ce activitate fizica alegi. Studiile arata ca orice tip de sport este eficient, de la tai chi pana la antrenament pe intervale de intensitate mare. Orice tip de activitate fizica incercata a fost utila, pana si activitatea fizica generala. Tot ce conteaza este sa incerci activitati cat mai diverse si sa nu renunti.

Pentru a maximiza beneficiile:

  •  Alege o activitate placuta, astfel incat sa iti placa sa o faci in mod repetat, construind rezistenta.
  •  Incearca sa iti accelerezi ritmul cardiac.
  •  Antreneaza-te alaturi de un prieten sau intr-un grup, pentru a te bucura in plus si de beneficiul suportului social.
  •  Daca e posibil, fa sport in natura sau in spatii verzi, care au capacitatea de a reduce si mai mult stresul si anxietatea.

Desi studiile stiintifice sunt importante, nu trebuie sa consulti un grafic, statistici sau un expert pentru a sti cat de bine te simti dupa ce te antrenezi si transpiri. Nu uita aceasta stare si foloseste-o ca motivatie pentru a face miscare in fiecare zi. E vremea sa te ridici si sa treci la treaba!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate