BCAA

BCAA –  Branched-chain amino acid

bcaaProteinele, dupa cum am mai spus si cu alte ocazii, sunt compuse din aminoacizi. Aminoacizii sunt caramizile constructiei musculare. Lipsa aminoacizilor se materializeaza intr-o crestere musculara minima sau inexistenta. Aminoacizii, odata ingerati, nu necesita digestie, ei fiind trimisi direct in fluxul sangvin pentru utilizarea imediata de catre celulele musculare. Aminoacizii asigura 70% din necesarul de nitrogen al organismului.

BCAA – aminoacizi esentiali si aminoacizi neesentiali

Aminoacizii esentiali sunt cei care nu pot fi produsi de corpul uman, ei fiind necesar sa fie asigurati din proteine cu profil complet de aminoacizi (proteine de origine animala) sau din combinatii de proteine cu profil incomplet (de obicei proteina de origine vegetala). Sunt 9 aminoacizi esentiali si 13 aminoacizi neesentiali. Aminoacizii neesentiali pot fi produsi de propriul organism din vitamine si alti aminoacizi.

Aminoacizii esentiali cu catena ramificata (The essential branched chain amino acids-BCAA‘s) au o importanta deosebita pentru sportivi deoarece ei sunt metabolizati in muschi si nu in ficat. Dupa digestie, odata ce proteinele au fost „sparte” in aminoacizi, acesti aminoacizi sunt, fie utilizati pentru formarea de noi proteine, fie consumati ca suport energetic. Cei care sunt interesati de cresterea masei musculare trebuie sa aiba in vedere ca un nivel adecvat de BCAA ajuta sa evitati o recuperare incompleta si stagnarea in crestere. Pe langa o dieta cu un nivel de aminoacizi suficient, se impune asigurarea unui nivel caloric indestulator, provenind din calorii de calitate (carbohidrati si grasimi), alaturi de un program de odihna care sa garanteze recuperarea dupa antrenamente.

De asemenea, trebuie avut in vedere faptul ca un nivel al glicogenului in organism suficient de mare va conduce la utilizarea aminoacizilor esentiali pentru crestere musculara si nu ca suport energetic, prin oxidarea acestora.

Dintre cele mai importante beneficii ale utilizarii suplimentelor care contin BCAA, putem retine urmatoarele:

Cresterea capacitatii organismului de a se reface dupa antrenamente, multi dintre sportivii care utilizeaza suplimente cu BCAA resimtind o ameliorare a febrei musculare dupa inceperea administrarii de BCAA. Un alt beneficiu este acela al cresterii rezistentei, deoarece aminoacizii esentiali cu catena ramificata functioneaza ca un donor de nitrogen, in formarea L-alaninei, cere asigura organismului glucoza dupa ce rezervele de glicogen s-au golit. Oricine se gandeste la rezerve de glicogen are in vedere carbohidratii, insa s-a dovedit stiintific ca administrarea de BCAA a evidentiat existenta glicogenului in muschi pe timpul antrenamentelor, ceea ce se traduce prin intensitate mai mare a exercitiului fizic si rezistenta mai buna. Un alt beneficiu al aminoacizilor esentiali cu catena ramificata este cresterea sintezei proteice, ceea ce inseamna ca acestia pot induce cresterea musculara chiar si in absenta antrenamentului cu greutati, prin marirea productiei proprii de hormoni anabolici, adica testosteron, hormon de crestere si insulina. Alte studii au aratat ca suplimentarea cu BCAA ajuta la pierderea grasimii corporale, in mod special a grasimii viscerale, localizata adanc in corp, sub grasimea subcutanata, uneori foarte rezistenta la diete si destul de greu de eliminat.

BCAA – imunostimulatorul de care ai nevoie

Tot suplimentele cu BCAA reprezinta un imunostimulator eficace, deoarece acestea ajuta la evitarea pierderii glutaminei, care este esentiala pentru imunitatea organismului. Mai mult, aceste suplimente previn aparitia catabolismului, diminuand astfel efectele negative ale antrenamentelor dure cu greutati.

Personal, folosesc zilnic produsele Amino Esential, BCAA si Glutamina de la Redis Nutritie, pe care le administrez in doua momente cheie ale zilei: dimineata, pe stomacul gol, si imediat dupa antrenament.

Daniel Oprea

campion balcanic

2 Comments

  • Nu am folosit niciodata aminoacizi , insa acest post m-a convins . Lucrez de 11 luni in sala de forta a cate 4 zile pe saptamana . Nu am mai folosit nici un alt fel de supliment inafara de vitamine si minerale . Ce-mi recomandati : BCAA,Amino-esential , amino whey-r sau amino-R ( din gama de produse de la redis) ?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate