Bicicleta stationara – ghid de alegere si utilizare

bicicleta-stationara

Iti doresti o bicicleta stationara? Informeaza-te inainte de a o cumpara

O bicicleta stationara reprezinta un modalitatea sigura si eficienta de a face miscare, chiar si acasa. Ca avantaje principale putem numi eficienta exercitiului ca tip de efort cardio, faptul ca sunt silentioase si ocupa putin spatiu, dar si ca, in comparatie cu benzile de alergat, bicicletele pot fi utilizate de cei cu probleme articulare la nivelul membrelor inferioare, sau de catre persoanele supraponderale, intrucat nu incarca articulatiile coxofemurale si pe cele ale genunchilor.

Exista 2 criterii principale pe care trebuie sa le ai in vedere atunci cand te decizi sa achizitionezi o bicicleta stationara:

1. Pozitia pe bicicleta, care poate fi in picioare (cazul Orbitrek-ului), sezand sau chiar semiculcat (pedalarea se face in plan orizontal).

2. Modalitatea tehnica de inducere a rezistentei: frictiune prin intermediul unor curele sau roti, magneti, sisteme hidraulice etc.

Un alt criteriu, mai putin important dar totusi de considerat, consta in dotarile suplimentare ale bicicletei stationare, cum ar fi echipamentele electronice care inregistreaza diversi parametri, iar cele mai performante chiar dau indicatii de antrenament. Desigur, si costul este influentat de aceste dotari.

Inainte de a cumpara o bicicleta stationara, trebuie sa faci o lista a nevoilor si asteptarilor tale. Pozitia este deosebit de importanta: bicicletele clasice au de obicei o sa controlabila insa, daca ai probleme cu regiunea lombara, s-ar putea sa ti se potriveasca mai bine o bicicleta in care se sta in pozitie semidecliva.

De retinut este faptul ca o bicicleta mai scumpa nu iti va oferi in mod obligatoriu o conditie fizica mai buna. Un model mai ieftin paote fi la fel de bun.

Alte aspecte de luat in considerare cand alegi o bicicleta stationara:

Siguranta:

– Stabilitatea bicicletei;

– Mecanismul trebuie sa fie protejat (acoperit) astfel incat sa nu existe riscul de accidentare.

Intretinere si rezistenta in timp:

– Renumele companiei producatoare;

– Garantie si service local;

– Costuri anuale de intretinere rezonabile;

– Piese de schimb disponibile.

Putere, performanta:

– Capabila sa aigure rezistenta adecvata;

– Nivel redus de zgomot;

– Ajustabila (sa, ghidon);

– Sa confortabila, protectie de plastic moale pe ghidon;

– Indicatii de asamblare clare si complete;

– Daca necesita alimentare electrica, trEbuie sa ai disponibila o sursa la indemana.

Pozitia pe bicicleta stationara…

… este foarte importanta pentru a pedala eficient si cu placere. Inaltimea ghidonului si a seii trebuie potrivita cu multa atentie. Atunci cand ne ajustam pozitia pe bicicleta trebuie sa urmarim sa distribuim greutatea corpului egal intre sprijinul pe brate si pe fese.

Saua trebuie sa fie paralela cu solul. Daca varful seii este orientat in sus, atunci presiunea se exercita pe regiunea perineala. Daca saua este orientata cu varful in jos, umerii si bratele vor suporta o mare parte din presiune.

Un alt aspect este inaltimea seii: in mod normal, genunchii trebuie sa fie usor flexati atunci cand piciorul ajunge in pozitia de jos cu pedala; soldurile nu trebuie sa se balanseze inainte si inapoi in timpul pedalarii.

O sa prea inalta sau dintr-un material prea rigid va presa zona perineala si fesele, ceea ce va conduce la aparitia durerii si a amortelii.

Ghidonul trebuie reglat astfel incat sa permita o pozitie fara o aplecare prea mare inainte. Daca ghidonul este prea jos e posibil sa experimentezi dureri de spate si de umei si sa obosesti mai repede.

Va trebui sa pedalezi un timp pe bicicleta stationara pana vei gasi pozitia optima si vei reusi sa o ajustezi  in functe de nevoile tale. Pentru a avea rezultate bune este nevoie ca exercitiul  sa fie confortabil.

Testeaza  o bicicleta inainte de a o cumpara!

Dr. Seban Damian

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate