Cate mese ar trebui sa „luam” intr-o zi?

Nutritionistii spun ca un regim de masa echilibrat inseamna trei – patru mese pe zi, nu foarte bogate ca volum, si cateva snack-uri intre ele. Sunt unii specialistii care merg chiar mai departe, afirmand ca nu trebuie sa mai mananci nimic dupa ora 18:00 sau altii, dupa ora 20:00.

Cand ar trebui sa luam ultima masa intr-o zi?

Regimul alimentar trebuie sa fie adaptat stilului de viata al persoanei care il urmeaza. Este greu sa ii impui unui om care incepe tura de noapte ca ultima lui masa intr-o anumita zi sa fie la ora 18:00. Chiar si la ora 20:00 este ciudat, in conditiile in care el poate la acea ora pleaca la munca.

Pentru a-ti pastra sanatatea, este bine sa iti asculti propriul organism. Atentie, insa, nu de fiecare data cand simti senzatia de foame, iti este foame. Cateodata ai putea sa fii stresat/a sau sa iti fie chiar sete. Invata sa iti intelegi propriul organism, pentru ca acesta este cel mai bun nutritionist.

Exista vreo legatura intre numarul de mese pe zi si metabolism?

Pentru a raspunde la aceasta intrebare, s-au realizat multe studii. Exista in mod clar o legatura intre fiecare aliment in parte si metabolism, dar sa vedem daca si intre frecventa meselor si metabolism. Unele alimente iti pun metabolismul la treaba imediat, cum ar fi ardeii iuti, iar altele il fac sa lancezeasca, cum ar fi prajelile.

Anumite diete raspandesc ideea ca mai multe mese pe zi, cat de mici posibil, nu foarte bogate in alimente, iti accelereaza metabolismul, facandu-ti organismul ca consume resurse pentru a transforma alimentele in energie. Exista ceva adevar in spatele acestor diete, insa nu se preteaza la toate persoanele. Sunt unele persoane care oricat ar manca, nu se ingrasa, si altele care par sa se ingrase de la un simplu pahar cu apa. Daca le dai mai mult de mancat unor persoane care oricum au depasit greutatea “ideala”, este posibil sa nu le accelerezi metabolismul, ci sa ii “ajuti” sa se ingrase mai mult.

De aceea, trebuie gasita formula optima pentru fiecare organism in parte. Ce functioneaza la un om poate sa nu functioneze la altul si de cele mai multe ori nici nu functioneaza, poate doar din intamplare. Sa vedem in continuare rezultatele unui studiu in cadrul caruia participantilor li s-a dat sa manance doua sau sase mese pe zi pentru a vedea cum le este influentat metabolismul.

Ne influenteaza frecventa meselor metabolismul?

De mentionat este ca aceste doua sau sase mese contineau alimente cu acelasi aport caloric, deci ce mancau unii dintre participanti de doua ori pe zi, mancau si ceilalti participanti la studiu, doar ca de sase  ori pe zi. Cantitatea de calorii ingerata zilnic de ei era aceeasi.

Participantii au stat in camere in care li se masura cantitatea de dioxid de carbon produsa de ei si cantitatea de oxigen consumata. La finalul studiului, concluziile au fost clare: metabolismul a fost activat in cazul tuturor persoanelor in functie de cat au mancat, nu de cat de des au mancat. Cei care au mancat de doua ori pe zi au consumat mai multa energie imediat dupa mese, iar cei care au mancat de sase ori pe zi au consumat aceeasi cantitate de energie, impartita la 6.

Concluzia este ca frecventa meselor nu influenteaza metabolismul, ci volumul meselor si alimentele ingerate. Nu trebuie sa te imbuibi cu alimente care iti accelereaza metabolismul si nici sa tii post negru cateva zile la rand pentru a slabi.

Organismul este o masinarie perfecta care functioneaza perfect atat timp cat primeste ce are nevoie. Daca il directionezi prea mult intr-o parte sau in alta, nu va mai functiona normal si vei incepe sa suferi de diverse dereglari. Priveste-ti corpul ca pe un prieten, asculta-i cerintele si vezi cum reactioneaza la raspunsurile tale. Poarta un dialog cu organismul. Si daca aceasta comunicare este cu adevarat reala, ea va fi si eficienta.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate