Ce sa faci inainte de antrenament pentru a evita accidentarile

cum-sa-previi-accidentarileFiecare barbat care a mers la sala o perioada indelunga de timp s-a confruntat cu cel putin o accidentare sau o leziune la nivelul muschilor. Acest lucru se intampla din cauza lipsei de disciplina inainte de antrenament. Exista insa mai multe variante pentru faza de pre-antrenament pentru care poti opta.

Evita accidentarile folosind una dintre aceste metode:

Greutati mici la primul exercitiu

Incalzirea muschilor este una dintre cele mai bune metode de prevenire a accidentarilor. Intotdeuna inainte de a incepe un antrenament fac o incalzire pentru fiecare grupa de muschi, mai multe seturi cu o greutate mai mica pentru a pompa sange in muschi si pentru a pregati tendoanele si articulatiile pentru continuarea antrenamentului cu greutati mai mari. Atunci cand muschii sunt incalziti, fluxul de sange din fiecare grupa este mai mare, deci sunt sanse mai mici sa afectezi tendoanele, ligamentele si chiar muschii.

Deci, este important sa incepi antrenamentul cu un set de greutati mai mici pentru fiecare grupa. De exemplu, daca ma pregatesc sa lucrez pieptul, deci sa fac fluturari cu gantere din culacat la presa inclinata, atunci aleg doua gantere cu o greutate de 15-20 kg si fac 20 de repetari. Apoi iau un set de 30 kg si mai fac 15 repetari, inainte de a trece la seturi mai grele. De altfel, este ilogic sa te repezi la greutati mari daca muschii nu sunt pregatiti.

Greutati moderate la al doilea exercitiu

Cand trec la al doilea exercitiu, nu mai am nevoie de atat de multa incalzire deoarece muschii si tendoanele sunt deja incalzite. Fac un set moderat sau nu mai fac deloc, depinde de exercitiu. Muschii sunt deja incalziti, pompeaza sange, deci poti sa treci la treaba.

Stretching

Stretching-ul este, de asemenea, o modalitate buna de a preveni leziunile. Am facut yoga mai multi ani pentru a elibera presiunea din partea jos a spatelui, dar si intinderi pentru solduri, muschii fesieri si bicepsii femurali.  Imi place sa fac yoga dimineata sau seara inainte de culcare pentru a avea muschi mai flexibili. Multi dintre voi stau probabil mult timp la birou, asa ca muschii spatelui si bicepsii femurali devin rigizi, asa ca cel mai bine este sa faceti cateva exercitii de stretching.

Masaj

Terapia prin masaj este o alta metoda la fel de intalnita. Culturistii profesionisti precum Jay Cutler apelau la masaj cel putin o data pe saptamana, mai ales cand se antrenau pentru marile competitii. Masajul ajuta muschii sa se contracte mai bine in timpul exercitiilor pentru ca actioneaza in profunzimea tesuturilor.

Asadar, depinde de tine ce metoda alegi pentru a te proteja mai bine. Pentru a avea rezultate, e bine sa lucrati cu cap si sa faceti lucrurile gradual. Mult succes!

dupa Ironman

3 Comments

  • ”daca ma pregatesc sa lucrez pieptul, deci sa fac fluturari cu gantere din culacat la presa inclinata”-fara comentarii…

  • N-am nici o treaba noroc cu forumul, ca aici articolele is copy/paste nici nu is citite de cel care le posteaza sa observe macar greselile, si mai sunt puse si la vederea multor utilizatori, pasionati de culturism…. Si mai vorbeste de incalzire 🙂 la piept pe plan inclnat fluturari cu gantere de 30 de kg :)))) ca ma bufneste rasul, inseamna ca serii se fac standard cu gantere peste 50 kg ? 🙂 citesc toti copii articolele astea…. si se duc pe urma la sala si incep sa isi rupa oasele in ei ca au citit pe nu stiu ce site ca tre sa faci incalzire cu gantere de 30 de kg…

    • Wizard, articolul este preluat de pe Ironman, deci este evident ca se adreseaza profesionistilor. Cat despre greseli, o sa incercam sa le corectam mai atent. Multumim de observatie 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate