Cel mai bun mod de a evita durerile de spate: ridicarile de obiecte grele

Multi oameni sunt de parere ca extrem de utila coloana vertebrala umana este unul dintre cele mai importante puncte slabe ale evolutiei. Pana la urma, aproximativ 80% dintre adulti sufera de dureri lombare. De ce alte dovezi mai e nevoie? Coloana vertebrala, insa, este o structura foarte robusta. Singura problema este ca noi o folosim incorect.
Toata lumea crede ca stie ca daca ridici obiecte care sunt prea grele iti lezezi spatele. Ca rezultat, multe locuri de munca au introdus metode de antrenament pentru ridicari si echipament ergonomic, in incercarea de a reduce leziunile de spate.
Sfatul comun din partea celor care se antreneaza cu ridicari de greutati este sa eviti daca este posibil ridicarile grele. Cu toate acestea, cercetarile indica faptul ca aceasta abordare este destul de ineficienta in ceea ce priveste durerea de spate si leziunile spatelui si, din cate se pare, este nevoie de un alt tip de abordare.

Coloana vertebrala are nevoie de antrenament

Coloana vertebrala are nevoie de antrenament

Tesutul uman are nevoie sa fie expus la incarcaturi pentru a deveni puternic – iar coloana vertebrala este un bun exemplu in acest sens. Sarcinile obisnuite pregatesc incheieturile, muschii si ligamentele pentru sarcini normale. Nimeni nu se poate astepta sa alerge la un maraton fara sa isi pregateasca organismul pentru o asemenea sarcina, deci pare logic ca pentru a fi capabil sa ridici o greutate e nevoie de expunere la acea activitate.
Lipsa de sarcini s-a demonstrat, in schimb, ca are efecte daunatoare asupra coloanei vertebrale. Studiile facute asupra astronautilor au aratat ca lipsa de expunere la incarcaturi in microgravitatie cauzeaza atrofierea muschilor, rigiditatea coloanei vertebrale si hernierea discurilor. Astronautii sanatosi inainte de plecarea in spatiu au dezvoltat dureri lombare dupa calatoria in spatiu. Lipsa prelungita de expunere la sarcini a determinat o coloana vertebrala instabila sau slaba, ceea ce a condus apoi la aparitia durerilor de spate.

Gasirea punctului slab

Gasirea punctului slab

Cei care sunt de parere ca ridicarile ar trebui evitate, spun ca nu o singura ridicare grea cauzeaza problemele. In schimb, ei citeaza ca factor de risc pentru leziunile de spate indoirile si ridicarile repetate si regulate ale coloanei vertebrale, mai ales cand sunt combinate si cu rasuciri. Iata de ce o serie de cercetari asupra canotorilor de performanta au examinat acest concept.

Fleaxarea spatelui in antrenamentul canotorilor

Canotorii de performanta isi flexeaza complet si isi incarca spatele de sute de ori pe zi in fiecare antrenament. O treime din grupul de canotori expusi studiilor s-au plans de un episod de dureri de spate intr-o perioada de 12 luni, din care marea majoritate si-au revenit complet. Asta indica faptul ca cei mai multi canotori nu isi ranesc spatele, iar coloana este foarte toleranta cu aceasta activitate. Insa, indica si ca indoirea si incarcarea sunt intr-adevar activitati care pot fi asociate cu debutul durerilor de spate, dar ca este vorba despre mult mai mult decat atat.
Se pare ca exista un “punct slab” pentru sarcini, iar zona lombara ar trebui sa fie antrenata progresiv pentru a face fata sarcinilor. Cresterea rapida a sarcinii de antrenament, cu recuperare defectuoasa este asociata cu debutul durerii de spate la canotori. Canotorii care se misca bine din solduri, genunchi si alte incheieturi sunt mai putin predispusi sa dezvolte durere de spate.
O alta descoperire la canotori, care contrazice antrenamentul traditional de “manipulare manuala” este ca isi incarca spatele cu coloana vertebrala indoita. Faptul ca zona lombara este toleranta la a fi incarcata in aceasta pozitie poate fi explicat si o vom face in cele ce urmeaza.

Mai multa stabilitate la curbare

Mai multa stabilitate la curbare

Coloana vertebrala este de fapt o structura stabila cand este curbata. Sfatul de a mentine spatele drept si de a indoi soldurile cand ridici are in vedere incurajarea utilizarii muschilor mari din jurul soldurilor si a muschilor picioarelor, care sa ajute cu incarcatura. Acest sfat poate fi eronat daca acesti muschi sunt slabi din pricina nefolosirii lor sau utilizarii necorespunzatoare. Accentul ar trebui, asadar, sa cada pe intarirea acestor muschi.
Oamenii devin mai putin activi si mai supraponderali, ceea ce inseamna ca muschii devin si ei mai putin fit si mai putin capabili sa tolereze activitatea si sarcina pentru care sunt ganditi. Cele mai recente sfaturi din partea expertilor subliniaza faptul ca cel mai bun mod de a preveni durerea de spate este exercitiul fizic.
Astfel, mai degraba decat sa sfatuim oamenii sa evite ridicarile, ar trebui sa ii invatam pe oameni sa faca din ridicarea de sarcini obisnuite o parte din rutina lor de zi cu zi. Pentru a construi muschii spinali, sarcina trebuie sa fie destul de grea, ca la fiecare antrenament cu greutati.
Ar trebui pus accentul pe crearea de forta de munca, mai degraba decat pe furnizarea de echipamente pentru ridicare. Pana la urma, coloana noastra poate face fata greutatilor.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate