Ai nevoie de un control medical inainte de inceperea anternamentelor?

control medical

Ghid simplu pentru depistarea necesitatii unui control medical

Toti ar trebui sa ne punem intrebarea de mai sus si sa facem gestul firesc de a merge la un control medical inainte de inceperea antrenamentului in culturism. Activitatea sportiva presupune cresterea permanenta a nivelului de efort fizic, ceea ce supune organismul unui stres adaptiv. Persoanele sanatoase fac fata bine acestor solicitari insa, din pacate, exista si boli care se manifesta numai in anumite situatii, unele fiind legate de efortul fizic. De asemenea, exista multe afectiuni fara simptomatologie, de care este posibil chiar sa nu stim, dar care se pot manifesta exact in timpul unui antrenament.

Nu mai este un secret pentru nimeni faptul ca persoanele active duc o viata mai lunga si mai sanatoasa, cercetatorii demonstrand ca o crestere moderata a consumului caloric zilnic prin activitate fizica are o importanta covarsitoare asupra calitatii vietii. O persoana activa, care sufera de hipertensiune arteriala, diabet sau este fumatoare va beneficia de efectele activitatii fizice ca si o persoana sanataoasa.

Prin efortul fizic avem sansa sa reducem o serie de factori de risc dintre cei mai periculosi, si as aminti, in primul rand, obezitatea, hipertensiunea, scaderea densitatii osoase, cresterea glicemiei sau a profilului lipidic.

Totusi, inainte de a incepe, de a relua sau de a creste intensitatea efortului fizic, este necesar s a consulti un medic  pentru a fis supus unui test de rezistenata la efort. Urmatoarele intrebari te vor ajuta sa decizi daca poti sau nu sa incepi antrenamentul fara probleme:

Intrebari simple, care indica nevoie de un control medical

– Ai o problema cardiaca si nu ar trebui sa faci efort fizic intens?

– Simti durere in piept in timpul activitatii fizice sau ai experimentat o astfel de durere in ultimele luni?

– Ti-ai pierdut vreodata echilibrul/ starea de constienta sau experimentezi ameteli? Daca da, s-a intemplat vreunul dintre acestea in timpul efortului fizic?

– Ai probleme cu oasele/ articulatiile care se agraveaza atunci cand faci efort fizic? Simti dureri apartent nejustificate la nivelul oaselor sau al articulatiilor?

– Urmezi vreun tratament pentru hipertenisunea sau pentru o afectiune cardiaca?

– Cunosti vreun motiv pentru care nu ar trebui sa iti suprasoliciti organismul din punct de vedere fizic?

Daca raspunsul la vreuna din intrebarile de mai sus este „Da” sau daca ai depasit varsta de 40 ani si pana in prezent ai avut un stil de viata sedentar, este obligatoriu sa consulti un medic inainte de a incepe programul de antrenament. Chiar si in cazul in care nu ai raspuns afirmativ la niciuna dintre intrebarile de mai sus, tot este recomandata sa consulti medicul de familie sau medicul sportiv.

Un control medical de rutina nu presupune investigatii sofisticate, ci doar o evaluare generala si un control mai amanuntit al functiilor inimii si plamanilor.  Daca exista o simptomatologie sau este vorba de o persoana mai in varsta,  se indica si unele examene paraclinice (de laborator), precum si teste specifice de rezistenta la efort.

Tu ai facut un control medical inainte sa incepi antrenamentul?

Dr. Serban Damian 

7 Comments

  • Buna ziua, am 17 ani, nu prezint niciuna din problemele de mai sus, fac sala de ceva timp, singura indoiala este in legatura cu concentratele proteice, am facut analizele si fofstaza alcalinca era in jur de 340 dintr-un maxim de 290 cred, doctorita mi-a sfatuit parintii sa nu imi mai permita concentrate proteice de niciun fel, si oua sa nu mananc asa multe ( consumam 4 zilnic ).

    • Stai linistit Adriane, rezuma-te la maxim 1 galbenus pe zi si cate albusuri vrei si nu ai problemele. Ia linistit si concentrate proteice in continuare, nu de la ZER ti-a iesit analiza aia asa, dar limiteaza-te la 1-2 portii/zi maxim 30gr proteina intr-o portie, in rest, alimentatie variata, nu uita legumele ! Nu lasa medicul sa se panicheze, medicul de rand nu e in stare sa faca diferenta intre un om activ si unul sedentar, spor la fiare.

  • 4 oua intregi zilnic???e mult tinere…te intoxici aiurea…daca e doar albusul nu e problema…dieta unui om normal e diversificata nu tipar gen oua,orez,cartofi,piept pui…esti om deci omnivor inseamna ca mananci de toate…nu cred ca esti un culturist de performanta inalta ca sa tii regimuri specifice drastice asa ca traieste mult si sanatos…iar omul e facut sa functioneze cu mai multi carbohidrati decat proteina…

  • salut…. simt o durere in mijlocul pieptului mai exact cred ca sternul cand fac flotari la paralele pt triceps dar nu simt mereu aceasta durere doar la primele 2-3 repatari. Stiti cumva ce ar puea fi ?

    • Buna, Alex. Nu pot sa-ti spun nimic…cel mai bine e sa mergi la medic pentru ca s-ar putea sa se agraveze de la efort 🙂 Bafta!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate