Cum evitam ingrasarea de sarbatori

Rezista cu brio tentatiilor!

Cu totii stim ca e greu sa rezisti tentatiilor, mai ales cand esti bombardat cu bunatatile ce se gatesc in mod traditional de sarbatori.

Exista insa suficiente motive pentru a evita exagerarile culinare din aceasta perioada. Fie ca ai un concurs important imediat dupa aceasta sarbatoare, cum se intampla primavara cand dupa Paste urmeaza campionatele zonele si apoi Campionatele Nationale de juniori si masters, fie ca nu doresti ca un an intreg de munca sa se „ascunda” sub un strat de grasime pe care tot tu o sa te chinui sa-l dai jos.

Exista niste traditii de sarbatori si o masa imbelsugata face parte din acestea, insa, de Craciun, de exemplu, 920 de bucuresteni au solicitat salvarea pentru ca mancasera prea mult si se simteau rau, iar dintre ei 260 au necesitat internarea in spital. De Revelion, 11 persoane au ajuns la spital in coma alcoolica. Sigur, nu e normal sa ajungi in felul acesta, dar se pare ca uneori poftele sau instinctele sunt mai tari ca bunul simt si cumpatarea. O singura masa copioasa nu poate sa te ingrase, dar, in perioada sarbatorilor, exista, de obicei, multe mese la care se mananca prea mult si in general lucruri care sunt contraindicate intr-o dieta. Iata cateva sfaturi care te pot ajuta sa treci cu bine peste aceasta perioada:

  • 5-hidroxitriptofan, o varianta a triptofanului este un aminoacid care se gaseste in cantitati mari in carnea de curcan. Triptofanul este implicat in productia de serotonina, hormonul care genereaza senzatii de bine in creier si este eliberat in cantitati mari cand mancam dulciuri. Mananca curcan in aceasta perioada la mesele festive si vei pacali creierul sa creada ca deja ai mancat si desertul. Vei fi astfel mai putin tentat sa te indopi cu cozonac, pasca, chec sau alte prajituri.
  • Inainte cu o ora de a manca, consuma o salata cu 1-2 lingurite de ulei de masline. Cand vei ajunge la masa propriu-zisa, vei fi mai satul si nu vei mai ceda usor tentatiilor.
  • Apa carbogazoasa cu bulele ei le amorteste unora, temporar, papilele gustative, facand mancarea mai putin apetisanta si apetitul mai usor de controlat, plus ca da si o senzatie de balonare. Incepe masa cu 1-2 pahare de apa carbogazoasa.
  • Pe cat posibil, nu lua acasa cozonaci, coliva, checuri etc. oferite de gazda, daca ai fost in vizita. Odata ce le-ai luat acasa, le vei consuma pana la urma.
  • Nu sari peste micul dejun, chiar daca stii ca trebuie sa mergi la pranz la o masa festiva. Altfel, vei ajunge acolo flamand si vei fi impins de instincte sa mananci fara masura.
  • Evita bauturile indulcite cu zahar. Intr-un singur pahar, se gasesc pana la 6 lingurite de zahar.
  • Mananca lent. Creierul primeste cu o intarziere de 15 minute semnalul de satietate de la stomac.
  • Consuma multa apa in timpul zilei. Aceasta te va face sa simti stomacul plin si va genera o stare de satietate, ajutand sa eviti excesele.
  • Consuma carnitina chiar si in zilele sau perioadele cand nu faci antrenament. Un studiu facut pe sedentari a aratat ca grupul care a consumat 4 g de carnitina pe zi a slabit intr-un an cu 4 kg mai mult decat grupul de control care nu a consumat carnitina. Ambele grupuri au tinut regim si au consumat acelasi numar de calorii, dar nu au facut sport, deci carnitina are efect chiar daca nu te antrenezi.

Sigur ca aceste sfaturi pot fi folosite oricand, nu numai de sarbatori si la fel de sigur ca, o data folosite, vei vedea diferenta.

Florin Uceanu
18 titluri de campion national

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate