Cum sa alergi pe nisip sau iarba fara a te accidenta

cum sa alergi

Cum sa alergi in natura, fara neplaceri

Desi poate parea ciudat, specialistii in medicina sportiva au constata ca exista un risc mai mare de accidentare – intinderi, luxatii, tendinite – la persoanele care alearga pe suprafete moi (usor denivelate si instabile), cum ar fi iarba sau nisipul, decat la cei care alearga pe nisip sau beton. Sa vedem, asadar, cum sa alergi pe astfel de suprafete, prevenind totodata accidentarile.

Principala problema consta in nivelurile diferite de presiune si forta la care sunt supuse talpile, gleznele, genunchii si soldurile alergatorilor in timpul alergarii pe astfel de suprafete, ceea ce presupune nevoia permanenta de ajustare la suprafata de sprijin. Insa nu oricine are capacitatea de a se adapta cu usurinta la fiecare pas.

Aceste suprafete isi schimba permanent panta, iar modificarea frecventa a presiunii asupra membrelor inferioare poate conduce la aparitia tendinitelor, inflamatiilor articulare si chiar a fracturilor.

O prima masura ce trebuie luata in cazul in care iti doresti sa alergi pe iarba sau pe nisip este aleregera unei perechi de pantofi sport de cea mai buna calitate, care sa absoarba socurile in timpul alergarii si sa fie schimbati periodic, mai precis la 400-500km de alergare.

Nu trebuie sa eviti alergarea pe suprafete mai moi, acest tip de alergare avand o mare calitate: reduce impactul asupra membrelor inferioare, ceea ce nu este valabil si in cazul alergarii pe suprafete tari. Atunci cand alergi pe nisip sau iarba, trebuie sa fii totusi foarte atent la pietre, denivelari, gauri, pante si sa le eviti pe cat posibil.

Cum sa alergi corect: Regula 10%

Aceasta regula te ajuta sa iti imbunatatesti performanta si se aplica si in cazul alergarii pe teren mai moale sau denivelat. Indiferent daca esti incepator sau maratonist, este esential sa progresezi in ritm optim pentru a-ti atinge obiectivul si pentru a evita accidentarile.

Cresterea prea rapida a intensitatii, a timpului sau a dificultatii tipului de activitate reprezinta una dintre cele mai frecvente cauze ale accidentarilor in sport. Pentru a preveni aceste probleme, expertii in fitness recomanda atat incepatorilor, cat si celor cu experienta, sa respecte “Regula 10%”, care limiteaza cresterea saptamanala a acestor parametri.

Cu alte cuvinte, daca te intrebi cum sa alergi oriunde fara a te expune unui risc mare de accidentari, afla ca este recomandat sa nu cresti intensitatea, volumul (distanta, greutatea folosita) sau durata activitatii cu mai mult de 10% pe saptamana.

De exemplu, daca obisnuiesti sa alergi 40km pe saptamana, aplicand regula 10%, poti creste distanta parcursa cu doar 4km pe saptamana.

Pentru incepatori, chiar si acest procent poate insemna mult, motiv pentru care li se recomanda cresterea cu 5% pe saptamana a parametrilor specificati.

Regula 10% este o metoda simpla de a progresa la antrenamente, dar presupune sa te tii de programul de antrenament saptamana de saptamana. De asemenea, poate constitui un excelent mijloc de motivare.

Retine ca, indiferent daca folosesti aceasta regula sau nu, atentia cu care trebuie sa observi reactiile corpului tau reprezinta cea mai buna cale pentru a evita accidentarile. Daca ignori durerile si alte simptome, nu faci decat sa agravezi situatia. Daca simti ca activitatea pe care o faci depaseste limitele sigurantei, incetineste ritmul, schimba activitatea sau odihneste-te.

Tu respecti Regula 10%?

Dr. Serban Damian

1 Comment

  • ,,Desi poate parea ciudat, specialistii in medicina sportiva au constata ca exista un risc mai mare de accidentare – intinderi, luxatii, tendinite – la persoanele care alearga pe suprafete moi (usor denivelate si instabile), cum ar fi iarba sau nisipul, decat la cei care alearga pe nisip sau beton”

    cum adica sa fie ciudat? pffaa.. e la mintea cocosului ca pe un teren cu denivelari riscul este f mare sa te accidentezi decat pe teren drept,cum sa ti se para ciudat domnule realizator al acestui articol?

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate