De cate ori trebuie sa ne antrenam saptamanal?

In functie de scopuri, fiecare dintre cei care merg la antrenament adapteaza un program de antrenament. Unii se antreneaza sa devina culturisti si au programe elaborate pe modelul split, ca sa asigure o influentare selectiva a grupelor musculare, altii care doresc sa slabeasca aleg programe full body.

Totusi, in afara de varsta, scop si sex, ce ar mai trebui sa fie un factor important in aceasta ecuatie?

Gradul de oboseala. Si aici nu ma refer la oboseala mentala dupa o zi la birou, ci la cea fizica. Daca oboseala persista, e posibil sa gresim undeva. De regula, la volumul de antrenament se intampla cel mai des. Din dorinta de a face un antrenament cat mai puternic, atat persoana care se antreneaza, dar si frecvent antrenorul personal forteaza limitele. Ceea ce nu e neaparat un lucru rau, insa, daca oboseala se accentueaza, va scadea imunitatea, intervine un surmenaj fizic si nervos si va puteti imbolnavi atat pe plan fizic, cat si emotional.

Simptomele oboselii dupa antrenamente extreme

de cate ori trebuie sa ne antrenam saptamanal

De multe ori, pe fond de oboseala apar deconectari intre mental si fizic si asa se ajunge la accidentari. Sau mai rau, dispare motivatia. Daca te simti rau dupa efort din cauza oboselii, greu iti vei mai gasi motivatia sa revii la antrenament, mai ales daca nu esti experformer si nu detii microbul efortului fizic intens si nu ai o motivatie speciala. Asa ca, am decis sa descriu cateva dintre simptomele oboselii.

  • HTA (hipertensiune arteriala). Acest indicator, la indemana oricui de evidentiat, ne arata ca inima e obosita, face eforturi mari sa pompeze sange pentru a sustine refacerea.
  • Dificultati la odihna, insomnii. Dereglarile de somn pot fi simptome ale oboselii cronice. Dupa o noapte de odihna va treziti obositi. Acest simptom poate indica si o suferinta hepatica.
  • Pierderea in greutate nejustificata. Uneori poate fi si acumularea de strat adipos in exces in jurul taliei, un simptom suprasolicitare si exces de hormon de stres (cortisol).

Ce solutii avem la dispozitie?

Exista mijloace de refacere. Insa, in primul rand, avem nevoie de cel putin o saptamana de pauza. Astfel, rupem rutina si dam posibilitatea corpului sa supracompenseze rezervele de glicogen, dar si starea generala se va imbunatati.

O iesire la munte, un city-break ne pot ajuta mult. Schimbarea solicitarii fizice pentru o vreme, daca, de exemple, la aerobic lucrati banda, acum puteti schimba cu inot.

Efortul fizic trebuie sa fie o placere, macar dupa antrenament sa ne simtim bine, plini de endorfine, tonici si cu un mental pozitiv. Daca aceste ingrediente lipsesc, e un semn clar ca ne antrenam prea mult.

Ce inseamna prea mult?

de cate ori trebuie sa ne antrenam saptamanal

Pentru unii poate insemna 6 antrenamente pe saptamana, pentru altii 4 sau chiar 3. Ajustarea efortului in functie de posibilitatile fiecaruia trebuie facuta de catre antrenor. Un antrenor bine pregatit va vedea semnele oboselii, va recunoaste simptomele inainte de cronicizare si va actiona in consecinta.

Corelarea efortului la sala cu cel din viata de zi cu zi trebuie sa fie perfecta, astfel incat sa avem o formula castigatoare. Vad si acum, in salile in care merg, oameni care se antreneaza cu ochii pe youtube, copiind antrenamentele lui Lazar Angelov sau altii din sfera performantei, desi ei nu au nici varsta, nici gradul de pregatire, nici ritmul de viata si refacere al acestuia.

Va incurajez sa va odihniti de cate ori va simtiti obositi. Uneori, o ora de somn dupa job va poate incarca suficient de bine incat sa mergeti apoi la antrenament si sa obtineti 100% din ce v-ati propus.

Succes!

Prof. Cristian Neagu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate