Deshidratarea. Cum afecteaza antrenamentul!

 

Deshidratarea si efectele ei

Studiile stiintifice referitoare la efectul deshidratarii asupra puterii anaerobice sunt contradictorii. Unele arata o scadere semnificativa a puterii datorata deshidratarii, in timp ce altele arata o scadere mai mica sau deloc. Un studiu nu a gasit niciun efect in contractia musculara la picioare si brate, in urma unei deshidratari in care subiectii au pierdut 4% din greutatea corporala initiala. Alt studiu nu a gasit niciun efect datorat deshidratarii pentru impinsul orizontal maximal pentru o repetare. Pe de alta parte, 30 de minute de sauna au dus la scaderea fortei la presa pentru picioare. In alt studiu, deshidratarea datorata unui exercitiu indelungat, care a dus la pierderea de 3,9% din masa corporala, a aratat reducerea circulatiei sangelui la muschii activi, a dus la cresterea oxidarii carbohidratilor, rezultand golirea prematura a glicogenului din muschi si cresterea productiei de acid lactic.

Deshidratarea scade abilitatea corpului de a genera putere anaerobica

Intr-un nou studiu, 7 barbati, avand varsta medie de 27 de ani, au efectuat niste teste anaerobice pentru masurarea fortei partii superioare si inferioare a corpului, inainte si cu 90 de minute dupa un exercitiu aerobic constand in alergarea la banda. Ei au pierdut, in medie, 3% din greutatea corporala prin transpiratie dupa cele 90 de minute de banda. S-a constatat ca oboseala a crescut cu 70% datorita deshidratarii. La testul de forta, puterea a scazut cu 17,17% in partea superioara si cu 19,20 in cea inferioara a corpului, ceea ce este in concordanta cu vechile studii care aratau ca muschii partii inferioare a corpului sunt mai afectati de deshidratare decat muschii partii superioare. Rezultatele studiului au concluzionat ca deshidratarea scade abilitatea corpului de a genera putere anaerobica.

Pierderea apei, prin transpiratie, duce la pierderea potasiului intracelular, care, la randul sau, afecteaza calciul folosit la contractiile musculare. Cresterea temperaturii corpului rezultata in urma deshidratarii creste aciditatea ionului de hidrogen celular care inhiba activitatea enzimelor producatoare de energie. Efectul imediat este oboseala musculara si scaderea  intensitatii antrenamentului.

Studiile au aratat ca, in medie, atletii inlocuiesc doar 2/3 din apa pierduta prin transpiratie. Daca ajungi sa pierzi 3% sau mai mult din greutatea corporala prin transpiratie, atunci capacitatea pentru exercitiile anaerobice este compromisa. De aceea, e obligatoriu sa bei apa la intervale regulate in timpul antrenamentului, de vreme ce senzatia de sete nu este un indicator exact al nevoii tale de hidratare. Cu atat mai mult, daca te antrenezi in locuri cu temperatura si umiditate ridicate.

 Alexandru Bolborici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate