Pe termen lung, este periculoasa dieta bogata in proteine?

dieta-bogata-in-proteineCercetatorii s-au aplecat asupra unei probleme care era de multa vreme un subiect controversat printre nutritionisti, aceea a riscurilor unei diete bogate in proteine, folosita timp indelungat.

Acest aspect este de mare interes in special pentru culturisti si alti sportivi din disciplinele numite ”de forta”, care folosesc asemenea diete pentru perioade foarte lungi de timp.

Pana acum, unii nutritionisti presupuneau ca un consum crescut de proteina poate duce eventual la probleme precum: tensiune crescuta, osteoporoza si afectiuni ale rinichilor.

Dar nici una dintre aceste probleme nu a fost dovedita ca fiind reala, in ciuda numarului mare de sportivi care folosesc de zeci de ani astfel de diete.

Ce spun cercetarile despre dieta bogata in proteine

In anul 2002, o echipa de cercetatori din domeniul nutritiei din Franta a prezentat, in cadrul unei conferinte internationale de profil, rezultatele unui studiu care s-a concentrat asupra efectelor unei diete bogate in proteine, de lunga durata, efectuat pe cobai.

Cobaii au primit o dieta ce continea ori 14% proteine, ori  50% proteine din lapte. Cobaii au fost lasati sa manance pe saturate. Dupa 6 luni, adica dupa ce soarecii au mancat astfel timp echivalent cu aproximativ 10 ani din viata unui om, au fost facute diferite masuratori asupra compozitiei corpului, analizand nivelul calciului, al nitrogenului, al leptinei si al insulinei din sange.

Cobaii din grupul ce a consumat 50% proteina din lapte aveau un nivel al grasimii corporale semnificativ scazut, un nivel al insulinei si al glucozei in sange scazute si un nivel scazut de leptina. Toate acestea demonstreaza ca exista o sinteza scazuta a grasimii in corp.

In plus, consumul mare de proteina nu a dus la nicio anomalitate in strucura sau functionarea rinichilor sau a ficatului si nici nu a crescut stresul oxidativ. Iar balanta calciului nu era diferita la cele doua grupe de cobai.

Avand in vedere ca sportivii nu folosesc diete asa bogate in proteine, adaugat la descoperirile acestui studiu, putem deduce ca nu exista niciun risc care sa rezulte din folosirea pe termen lung a unei diete bogate in proteine.

dupa Ironman

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate