Dieta pentru culturisti, dupa varsta de 30 ani

dieta pentru culturisti

Recomandari dieta pentru culturisti

Dieta pentru culturisti  trebuie adaptata la tipul somatic, dar si la consumul caloric. Orice exces de calorii se va vedea imediat la mezo sau endomorfi, dar va influenta negativ si starea generala.

Un program fix de mese poate asigura un aport caloric constant, fara excese si fara accese de foame. Echilibrul nutritional este cheia in controlul starii generale: a consuma alimente proaspete, cat mai putin procesate, care sa contina proteine, carbohidrati fara zaharuri si grasimi nesaturate trebuie sa devina un obicei, un stil de viata.

Voi scrie aici si despre apa, care este un element primordial pentru starea de sanatate, ajutand la sustinerea efortului, dar mai ales la procesele biochimice din corpul persoanei care se antreneaza.

A bea o cantitate de apa de minimum 500ml dupa somn inseamna reechilibrare si hidratare; a nu bea suficienta apa inseamna intoxicare cu tot ceea ce corpul a procesat in timpul somnului si ar trebui eliminat.

A bea minimum 1l de apa (in timpul efortului la sala sau dupa) este obligatoriu, mai ales pe timpul verii, pentru a sustine corpul care, odata cu transpiratia, elimina toxinele rezultate in urma arderii caloriilor in efort.

A consuma lichide din doua in doua ore ne asigura o functie renala sanatoasa, ceea ce este de dorit pe toata perioada vietii. Fie ca sunt sucuri naturale, apa simpla, ciorbe, lapte etc., lichidele trebuie sa faca parte din dieta pentru culturisti, fiind cheia in efortul fizic.

Dieta pentru culturisti de peste 30 ani si suplimentele

Suplimentele incluse in dieta pentru culturistii ce au depasit aceasta varsta sunt de preferat sub forma de aminoacizi pentru avantajul vitezei de absorbtie, dar si al comoditatii administrarii; acolo unde sarim o masa, aceasta trebuie inlocuita neaparat cu un fruct si un baton proteic, pentru a evita lipotimiile sau starile de foame accentuate.

Pe langa aportul hidric, trebuie sa ne gandim si la mineralele pierdute mai ales vara, pe care trebuie sa le inlocuim prin dieta. Pentru culturisti trecuti de 30 ani, orice bautura isotonica este binevenita.

Aici lansez si un mic avertisment pentru cei care au microcalculi renali (nisip): sa consume 1l de apa in plus peste totalul enumerat mai sus si sa dozeze cu atentie suplimentele cu continut mare de calciu!

Culturismul practicat dupa 30 ani este un mijloc de a ne mentine sanatosi, in primul rand, apoi un factor anti-imbatranire. Desigur, trebuie sa luam in calcul si factorul estetic. Este bine sa ai brate de 50cm, dar e mai bine sa ai numai 45cm, o greutate in limitele medicale si o tensiune arteriala de 120/ 70.

Este cunoscut faptul ca orice fortare a corpului si orice exces, fie el si de masa musculara, nu aduc intotdeauna beneficii sanatatii. De aceea, trebuie sa tinem cont de varsta si de starea de sanatate si sa ne trasam obiectivele in consecinta atunci cand practicam culturismul dupa varsta de 30 ani.

Prof. Cristian Neagu

1 Comment

  • vorbiti de parca persoanele de peste 30 de ani sunt deja la senectute…. medical vorbind… spunetii numai prostii legate de dieta, starea articulatiilor etc a persoanelor intre 30 si 40…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate