Fa-i sa creasca! (I)

Genetic si munca

Cand te antrenezi cu greutati pentru a pune muschi, cu timpul iti vei da seama ca unele grupe de muschi raspund bine la efort, iar altele mai putin. Acest lucru este adevarat pentru fiecare: geneticul joaca un rol important, chiar foarte important. Desigur, la inceput nu vei fi prea preocupat de acest aspect, iti urmezi programul de antrenament obisnuit, ceea ce e de ajuns. Cand ajungi la un impas, atunci trebuie sa cauti solutii.

La un moment dat am filmat un antrenament pentru spate impreuna cu un culturist profesionist. Avea un spate incredibil, dar facea exercitiile intr-o varianta trisata, cu o tehnica slaba, cu greutati prea mari. A trebuit sa-l rog sa demonstreze executia exercitiilor in varianta corecta, asa cum trebuia sa o faca cei care vizionau filmul. Geneticul lui la spate era asa de bun ca executia exercitiilor nu era foarte importanta.

Acelasi lucru e valabil si pentru alti sportivi binecuvantati cu genetic extraordinar. Acum cativa ani l-am intervievat pe profesionistul Johnnz Fuller, care avea niste gambe incredibile. L-am intrebat ce a facut pentru a le dezvolta si mi-a spus ca ridicari pe gambe stand oblic, rezemat de zid. Fostul Mr. Olympia, Chris Dickerson, cunoscut pentru o dezvoltare buna a gambelor, avea un frate geaman care nu s-a antrenat niciodata, dar care avea gambe mai mari decat Chris. Gigantul norvegian Gunnar Rosbo si Tom Prince posedau niste antebrate de invidiat, dar niciunul nu le-a antrenat specific.

Legendarul Tom Platz avea niste picioare de elefant, desi modul cum le antrena ar fi dus sigur la supraantrenament pentru majoritatea dintre noi. Stiu, nu e drept ca nu ai un genetic bun, dar nu poti sa nu crezi ca exista la alti oameni. Ei sunt exceptii, vestea buna e ca nu sunt nici 1%.

Dedicatia si munca grea la sala sunt si vor fi intotdeauna necesare pentru succesul in culturism. Daca ti-a ramas una sau mai multe grupe in urma ca dezvoltare, desi le-ai antrenat cu aceeasi intensitate sau pur si simplu ai ajuns la un prag si nu mai poti creste, atunci iata niste sfaturi si idei:

Piept. Impinsurile cu bara.

pieptPectoralii sunt facuti sa impinga umerii in fata sau de-a lungul corpului, dar multi culturisti executa miscarea precum powerlifterii: isi arcuiesc spatele, apropie umerii si blocheaza bara sus pe tricepsi.

Astea sunt minunate pentru ridicat cat mai multa greutate, dar nu si pentru cresterea pectoralilor. Lou Ferrigno imi explica cum face el impinsul. In primul rand nu foloseste greutate prea mare, doar cat sa poata face 8-12 repetari. Nu merge sus pana cand coatele sunt intinse, ci se opreste inainte, insa impinge umerii inainte, contractand mai mult pectoralii. In partea de jos nu face oprire, cum a atins bara pieptul, incepe partea pozitiva.

Impinsurile cu gantere si fluturarile

Orice miscare de impins superioara implica tricepsii. Daca impinsul tau este drept, atunci o mare parte din lucru il va suporta tricepsul si mai putin pieptul. Mai bine impinge greutatile sub forma unui arc de cerc, din exterior catre interior. Concentreaza-te sa simti miscarea mai mult din rotirea umerilor decat din indreptarea coatelor.

La fluturari multi culturisti rotesc palmele cu fata in sus in partea de jos, dar coboara prea mult bratele, punand un stres inutil si periculos pe pectorali si umeri. Odata ce pectoralii sunt complet intinsi, nu e nevoie de mai multa intindere. De asemenea, nu e nevoie sa extinzi bratele prea mult in lateral, poti alege o greutate putin mai mare pentru a simti aceeasi rezistenta in pectorali, dar sa ai bratele mai mult indoite din coate.

Florin Uceanu

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate