Fandari. Exercitii pentru masivitate.

Fandari … de la profesionisiti

fandariUrmarind diverse casete cu antrenamentele marilor profesionisti de la Mr. Olympia, am trecut cu usurinta cu vederea peste unul dintre exercitiile facute de Ronnie Coleman. El lua o haltera, iesea cu ea in parcarea de langa sala, ca sa aiba spatiu, si incepea sa mearga in linie dreapta, facand o fandare ampla la fiecare pas.
Pana de curand, nu am fost impresionat si nu am incercat acest exercitiu. Fiind insa constrans de imprejurari, deoarece ma gaseam intr-o sala fara bare si suporti pentru genuflexiuni, m-am gandit sa fac fandari cu gantere in maini, in loc de obisnuitele genuflexiuni cu bara.
Am luat cele mai mari gantere din sala, care nu cantareau decat 20 de kg si am inceput sa merg prin sala in fandari pentru ca sala era goala si aveam spatiu. Noroc ca am facut doar 3 ture de sala si ca sala nu era prea mare. A doua zi, aveam o febra musculara destul de consistenta la: fesieri, femurali si cvadricepsi.
La antrenamentul urmator pentru picioare, pentru ca ma aflam la mine la sala si acolo ganterele urca pana la 60 de kg, am luat increzator cate o gantera de 50 kg in fiecare mana si m-am avantat iarasi in mersul in fandari. M-am „indoit“ de la primul pas. Nu-mi inchipuiam ca poate fi asa de greu. Prevazator, am facut doar 4 serii a cate 10 pasi. Altceva nu am mai simtit nevoia sa fac pentru picioare. Am iesit din sala epuizat. Mi-am luat obisnuita portie de 2 cupe cu Ideal Protein si am plecat acasa unde am cazut intr-un somn reparator. Acum am priceput de ce face Coleman mersul acela in fandari.

Fandari – antrenamente soc pentru masivitate!

Varianta cu gantere foarte grele solicita mai mult lombarii, trapezul si antebratele. Daca luati gantere suficient de grele, fiecare pas va fi un efort suprem. Asta va forta organismul sa creasca rapid pentru a face fata noului soc la care a fost supus. E intr-adevar un soc acest exercitiu. Dar rezultatele vor fi la fel de socante daca sunteti suficient de curajos pentru a alege cele mai mari gantere din sala.  Cand efectuati aceste fandari, aveti grija sa tineti capul sus si privirea inainte, ca sa fortati spatele sa stea drept, pentru ca greutatile mari tinute in maini au tendinta sa va cocoseze.

Florin Uceanu

8 Comments

  • un exercitiu similar poate fi urcarea unui mare nr de trepte cu ceva greutati in spate. ca sa fie si mai greu se pot urca cite doua trepte o data. este un exercitiu foarte bun care imbunatateste foarte mult coordonarea individuala a coapselor. personal fandarile ca exercitiu nu mi-au placut niciodata. dar am urcat de foarte multe ori cu sotia mea in spate scarile pina la etajul 8. ca sa ma distrez.

  • Mia fost greu sa ma obisnuiesc cu acest exercitu dar nu regret fiecare fandare,datorita acestui exercitiu picioarele sunt mult mai definite si mai masive,multumesc antrenorului meu ca ma obligat sa-l fac, la cn. nu-i plac genoflexiunile si imi cere sfatu turi pentru a creste masa picioarelor il recomand :)) pomparea de la acest exercitiu iii super ,dupa acest exercitiu imi simt picioarele atat de pompate incat am inpresia ca sunt doua baloane,deci tre sa fie bun de cv.nu=))

  • Nu stiu daca am postat corect intrebarea, daca se poate sa-mi raspuda cineva ,se poate sa ai probleme cu barbatia de la geno? Multumesc.

  • mno… din cate stiu eu relu, nu
    fac de cv timp genuflexiuni si nu mi- a afectat deloc potenta
    tatal meu facea genuflexiuni cu peste 120 la 50 ani si il stiu de asemenea un om f potent
    sunt aproape sigur ca este doar un zvon!

  • Eu merg la sala de 5 luni, dar nu pot face genoflexiuni cu bara pentru ca am o usoara scolioza (coloana in forma de „S”). Se simte putin la palpatie dar nu este vizibila din cauza muschilor de la spate si nici dureroasa.
    Ce exercitii recomandati voi pentru picioare in cazul acesta? Le am cam subtiri si vreau ceva masa neaparat. Presa nu avem la sala:(
    Orice sfat este binevenit. Multumesc

    • Poti face extensii, genuflexiuni pe un picior (celalalt intins in fatza si te sustii cu o mana de un suport), genuflexiuni sisif cu un disc tinut la piept, ridicari pe un picior pe o banca avand o gantera in mana

    • Este o diferenta pentru ca sunt doua exercitii diferite si
      actioneaza asupra muschilor din unghiuri diferite. Genuflexiunile sunt
      mai bune.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate