Flexii la cabluri

Biceps …

flexii la cabluriBicepsul, in opinia mea, este grupa musculara preferata a multor practicanti de culturism si fitness, pe de o parte pentru ca bicepsul este un muschi care, antrenat constant, se dezvolta bine, iar pe de alta parte pentru faptul ca, in ansamblul estetic al corpului, un biceps mare creeaza senzatia de masivitate si forta, insa fara a putea sa suplineasca lipsa de dezvoltare a altor grupe.

Cred ca nu este cineva dintre cei care merg la sala in mod constant care, intrebat fiind, sa nu iti poata spune pe nerasuflate cel putin patru exercitii pentru biceps.

Biceps – estetica sau masivitate?

Sigur, antrenarea exagerata a bicepsului si dezvoltarea acestuia, in detrimentul altor grupe, produce dezechilibre estetice, care cu siguranta se repercuteaza asupra imaginii sportivului. Goana unora dupa centimetri adaugati la circumferinta bratului este o realitate si marturisesc ca, acum cativa ani, intrasem si eu intr-o astfel de cursa. M-am oprit atunci cand antrenorul meu de la acea vreme, domnul profesor Dan Enuta, mi-a spus sec, dupa ce eu ma laudasem cu doborarea pragului celor patruzeci si nu mai stiu cati centimetri la brat, ca bucatareasa de la cantina scolii are 50 cm la brat si nu face culturism si ca un brat de 42 cm definit arata mai bine si pare mai mare ca unul de 46 cm, care este acoperit de grasime. Tot in acea perioada am inteles ca proportia, armonia, simetria si definirea musculara sunt apreciate mai mult decat masivitatea unei grupe sau a unei anumite parti a corpului.

Si daca tot vorbeam despre biceps, as vrea sa va spun ca, dintre exercitiile pe care, de-a lungul timpului, le-am efectuat, flexiile la cabluri au fost intotdeauna asociate cu pomparea si senzatia intensa de arsura.

Executia este simpla: reglati inaltimea cablurilor cam cu jumatate de metru mai mult decat nivelul umerilor. La capetele cablurilor atasati doua manere pe care le apucati cu priza tip supinatie (palmele orientate catre corp) si asezati-va la distanta egala intre cabluri. In pozitia de start, bratele trebuie sa fie intinse sau usor indoite in lateral si mentinute paralel cu solul sau putin mai ridicate. Inspirati, indoiti bratul din articulatia cotului, trageti de manere catre cap pana antebratul trece de pozitia verticala. Contractati puternic la capatul miscarii, mentineti pentru un moment si apoi reveniti in pozitia initiala.

Pentru a maximiza efectul exercitiului, este bine sa folositi o greutate mica care sa va permita sa pastrati bratele blocate pe toata durata miscarii, fara a implica si alte articulatii. De asemenea, corpul trebuie stabilizat si echilibrat foarte bine, iar pentru aceasta, asezarea la jumatatea distantei dintre cabluri este esentiala. Pe toata durata miscarii este bine ca incheietura pumnului sa ramana fixa si usor flexata. Reglarea cablurilor la o inaltime mai mare decat inaltimea umerilor va oferi posibilitatea bratului sa fie intins la maximum si astfel cursa extensie-flexie va fi completa.

Muschii implicati sunt: bicepsul brahial, brahialul, brahioradialul si muschiul pronator teres. Bicepsul brahial se compune dintr-un cap lung si unul scurt. Divizarea celor doua capete este vizibila la culturistii cu o buna dezvoltare si definire a bicepsului.

Efectuarea a 3-4 serii a 10-12 repetari, cu o greutate mica-medie va asigura, asa cum spuneam, o pompare excelenta si va completa cu succes antrenamentul vostru pentru bicepsi.

Flexiile la cabluri reprezinta un exercitiu tipic de izolare, iar eu il execut de obicei in perioada dinaintea concursurilor, atunci cand sunt interesat in special de separare si definire musculara.

Daniel Oprea

campion balcanic

5 Comments

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate