Flexii trisate

Cum obtii brate mari, mai repede? Lucrand lent si strict sau folosind balansul corpului?

Exista stiluri si stiluri. E bine sa faci miscari stricte, controlate, atat pe partea pozitiva cat si pe partea negativa a miscarii. Dar si executia trisata isi are rolul ei. Unul foarte important as zice. Daca faci doar miscari stricte, este destul de greu sa adaugi kg noi pe bara. Dar, cu un mic balans, treaba e rezolvata. De altfel, daca petreceti suficient de mult timp in sala, o sa observati ca aceia care triseaza la executia flexiilor cu bara sau ganterele au brate mai mari decat cei care se chinuiesc din rasputeri sa execute super strict flexiile.

Sigur ca majoritatea articolelor ce apar in reviste, chiar si dintre cele scrise de campioni, recomanda stilul strict, aratand cu degetul, semn ca asa nu e bine, catre cei care triseaza. Dar daca am putea sa-i vedem pe viu la antrenament? Oare chiar se antreneaza asa strict cum recomanda ei cititorilor marilor reviste? In cele 3 vizite in SUA, i-am vazut in sala, in timpul antrenamentului, pe Lee Priest, Flex Wheeler, Paul Dillet, Chris Cormier, Gunter Schlierkamp si altii. Majoritatea executa trisat executiile. Cel mai strict lucreaza Lee Priest, dar si el triseaza, iar la polul opus e Flex Wheeler care parea ca lucreaza fara sa se concentreze, neatent, fara sa se preocupe de contractia maxima a muschiului lucrat, de parca nu vroia decat sa „ponteze“ un anumit nr. de repetari si sa plece acasa. Numai ca nu era chiar asa. Secretul e sa trisezi ca sa faci exercitiul mai greu, nu mai usor. Cum? Pai, trisand doar atat cat sa treci de punctul mort, poti folosi greutati mai mici decat ca la executia stricta. Astfel, greutatea folosita in celelalte puncte ale miscarii este mai mare, nefiind limitata de cat de multe kg poti deplasa prin punctul mort.

Cel mai usor de demonstrat asta este la flexiile, din stand in picioare, pentru bicepsi. Lipiti-va spatele de un zid, pentru a fi siguri ca nu trisati, vedeti cate kg puteti folosi daca utilizati un stil trisat, cu un usor balans al corpului.

De ce scriu campionii ca trebuie sa lucrezi controlat cu o miscare stricta, cand de fapt ei triseaza? Pentru ca stiu ca multi exagereaza cand fac flexii aruncand pur si simplu greutatea dintr-o zvacnire a intregului corp si se lasa mult pe spate riscand accidentari ale coloanei in zona lombara iar culmea e ca acestia, desi folosesc greutati mai mari, de fapt implica mai putin bicepsii. Trebuie sa stii cat sa trisezi ca sa faci exercitiul mai greu si mai productiv pentru bicepsi, nu mai usor.

Cel mai usor puteti gresi aceasta executie trisata atunci cand lucrati cu bara, asa ca eu va recomand sa studiati mai intai executia trisata la flexiile cu gantere si abia dupa un timp sa incercati la flexiile cu bara. E mai usor sa te concentrezi asupra efectului trisarii la un singur brat decat la amandoua, deci incepeti cu flexiile alternative studiul acestei tehnici. Asta, daca vreti cu adevarat brate mari.

Florin Uceanu

7 Comments

  • Foarte adevarat si curajos articolul. Si eu mi-am dat seama din-nainte ca nu poti flexa greutati mai mari corect daca nu le trisezi intai. Eu trisez intai cu o greutate mare din picioare, apoi scad 1/3 din bara si execut strict, la banca Scoot

  • Este foarte adevarat ce zice acest articol dar nu in totalitate.Sa nu uitam ca 2/3 din masa musculara a bratului este reprezentata de triceps.Eu aveam o metoda interesanta de antrenare a tricepsului, aceasta reprezenta superserii, 3 exercitii de grupa.Mai exact: impins cu bara priza ingusta combinat cu flexii cu ganterele din sezut urmate de extensii cu gantera combinate cu flexii la banca scott cu bara, si nu in ultimul rand flotari la paralele combinate cu flexii hammer.Doar la primul exercitiu faceam 4 serii prima fiind cu greutate foarte mica pt incalzire, dupa care continuam cu greutati mari.La celelalte 2 exercitii doar cate 3 serii cu greutati mari.

  • buna ma numesc rad alex horatiu am 13 ani fac 14 ani in 19 mai si am 1,74 m inaltime,65 kg ma intereaza daca pot face sala de la varsta asta

  • Eu am descoperit ca, pentru mine, cea mai bune metoda este sa face primele trei seturi strict, apoi sa trisez la ultimul set doar ca sa pot „trece” obstacolul si sa pot progresa in greutate.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate