Hormonul de crestere si testosteronul  in lupta cu imbatranirea

hormon-de-crestereUn studiu publicat in SUA avea sa constituie piatra de temelie pentru o multime de alte studii privind efectele hormonului de crestere asupra persoanelor in varsta . Hormonul de crestere isi castiga astfel reputatia  de „elixir al tineretii”, avand deci capacitatea de a incetini procesul de imbatranire. Studiul a punctat faptul ca barbatii carora li se injectase GH (Growth Hormone) au inregistrat o reducere seminificativa a masei de tesut adipos si un castig important in masa musculara. De asemenea, studiul a demonstrat ca GH duce la reducerea grosimii tegumentului si ameliorarea functiei imunitare.

Trebuie retinut totusi ca, in cadrul studiului, au participat indivizi care aveau o deficienta a secretiei hormonului de crestere, fapt bazat pe masurarea nivelului de IGF1 circulant (insulin-like-growth-hormone). GH stimuleaza sinteza IGF 1; GH este degradat in aproximativ o ora, in timp ce IGF1 circula in organism mai mult de 12 ore, legat de o proteina cu rol de transport (si care intarzie astfel degradarea catabolica a hormonului). De aceea, IGF1 este considerat barometrul biochimic al GH eliberat in organism.

O alta constatare a fost legata de observatia ca modificarile benefice induse de GH dispar atunci cand administrarea hormonului este oprita. In acest caz, trebuie sa ne punem intrebarea, oare GH chiar are efect de reducere a ritmului de imbatranirea?

Hormonul de crestere si procesul de imbatranire

Sa ne reamintim ca si testosteronul („obsesia culturistilor”) si ca multi varstinici inregistreaza niveluri serice de testosteron similar cu cele ale indivizilor castrati. Multi timp a fost considerat un apect normal al procesului de imbatranire. Pe de alta parte, femeile in varsta primesc estrogeni de sinteza, ca terapie de substitutie (pentru a contracara efectele neplacute ale instalarii menopauzei). Studii recente au demonstrat ca si barbatii inregistreaza beneficii in urma unui tratament hormonal cu testosteron.

Culturistii sunt si ei interesati de hormonii amintiti. S-a constatat ca injectarea unei combinatii de GH cu testosteron are capacitatea de a potenta reciproc efectul celor 2 hormoni. Unii cultursiti adauga la acest „cockatil” si un al treilea hormon: insulina.

Intr-un studiu, mai multi barbati in varsta au primit o combinatie de GH si hormoni androgeni, iar altii doar testosteron. Cei din primul grup au inregistrat o crestere de 3 ori mai mare a masei musculare si o reducere semnificativ mai mare a tesutului adipos. Cat despre efectele secundare, adica edeme (retentie hidrica), dureri articulare, reducerea tolerantei la glucoza, acestea au aparut intr-o proportie importanta deoarece se presupune ca IGF1 ar regla nivelul cerebral al unei proteine numite flamiloid (care reprezinta substratul morfologic al maladiei Alzheimer).
Aceste studii reprezinta un pas inainte, insa procesul imbatranirii este departe de a fi inteles pe deplin. Cat despre legatura cu culturismul: copii, nu incercati asta acasa!

Oricum, preparatele pe baza de hormon de crestere au un pret prohibitiv iar despre efectele secundare ale preparatelor pe baza de testosteron nu mai are rost sa vorbim.

Dr. Serban Damian

 

1 Comment

  • Buna dl. Dr.
    As dori sa va intreb de ce nu am putut creste in musculatura si greutate incercand sa va descriu cum ma vad eu.In situatia in care am avut pofta de mancare consumand de 5;6 ori pe zi si ma gandesc ca testosteron produce organismul caci pofta sexuala nu im lipseste, ardere si metabolism le-am ridicate.
    Incerc sa pun musculatura caci necesita locul de munca si tot slab sunt.
    Multumesc

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate