Ingrasare si slabire

Ingrasare si slabire fortata

Recuperarea, in ce priveste cresterea, este un fenomen tipic, studiat la copiii care, dupa ce au suferit de malnutritie, mananca in sfarsit suficiente calorii si cresc la dimensiunile normale pentru varsta lor. Acest tip de recuperare, la adulti, pur si simplu nu e bun pentru abdominali impresionanti. Ciclurile de ingrasare si slabire fortata, traditionale pentru multi culturisti, nu sunt sanatoase.

Soarecii care au fost infometati si apoi hraniti cu aceeasi mancare cu putine grasimi, ca si grupul de control, care n-a fost infometat in prealabil, au evidentiat un metabolism lent si deci un consum energetic lent, datorat unei termogeneze scazute. O astfel de situatie favorizeaza depozitarea accelerata a grasimilor. Soarecii infometati au avut o toleranta normala la glucoza dar un nivel crescut al insuliniei in plasma sangvina, ceea ce are implicatii in ingrasare.

Hranirea soarecilor cu acelasi nr. de calorii, dar cu o cantitate de grasime mai mare, dupa ciclul de infometare, a rezultat intr-o termogeneza si mai scazuta, depozitarea mai rapida de grasime si un nivel mai mare de insulina in plasma sangvina dupa o masa cu glucoza.

Ingrasare si slabire – cicluri care dauneaza taliei si sanatatii

Persoanele care, in mod constant, slabesc si apoi se ingrasa se programeaza pentru un corp mai gras cu timpul. Daca mergeti la un concurs de culturism, fitness sau bodyfitness, veti vedea multi sportivi care arata fantastic in acea zi. Dati-le 2-3 saptamani si multi se vor umfla ca niste baloane. Efectele asupra metabolismului insulinic si scaderea termogenezei pot dura toata viata. Cea mai buna strategie este sa nu cresti mai mult de 5-7 kg peste greutatea de concurs atunci cand esti in perioada de masa. O investigatie recenta a urmarit 608 chinezi care nu erau obezi, avand intre 50 si 70 de ani. Supravegherea lor de catre Institutul National Chinez de Sanatate, incepand cu 1993, a fost facuta pentru a determina daca 3 portii de hrana cu proteína pe zi si caloriile totale pot determina circumferinta bratului si a taliei. Au aflat ca limitarea caloriilor reduce greutatea corporala si dimensiunea taliei. De asemeni, s-a demonstrat ca cei care mananca mai multa proteína au brate mai masive. Cei supravegheati nu faceau antrenamente dar, evident, ca rezultatele pot fi uile si culturistilor. Deci, din punct de vedere al compozitiei corporale, o strategie buna pentru toata viata este sa limitezi nr. caloriilor la nivelul de baza ce mentine greutatea in timp ce manipulezi consmumul de proteina. Cu alte cuvinte, de cate ori ai dubii, mananca ceva cu proteine in loc de altceva.

Este mai bine pentru sanatate si pentru un aspect fizic mai atletic. Astfel, te poti astepta la o sanatate subreda si la o talie „de popa“. Abuzurile alimentare dupa o perioada de infometare, ca aceea de dinainte de concurs, trebuie sa inceteze, altfel la batranete va fi greu de evitat ingrasarea.

1 Comment

  • Interesant articolul dar trebuie sa tineti cont ca majoritatea oamenilor care acceseaza acest site nu sunt culturisti de performanta ci doar niste oameni simplii care se duc la sala(la fel ca si mine)

    Eu unul spun ca cele doua perioade(de masa si de definire) sunt diferite prin alimentatie.In perioada de masa trebuie sa mananci mai multe calorii decat arzi,carbi,proteine,grasimi saturate.
    In perioada de definire,reduci putin numarul de carbo(de preferat sa mananci de dimineata si dupa antrenament) si reduci de asemenea numarulk de calorii(pentru a putea slabi).Faci ciclul asta pana ajungi la o forma dorita si apoi iti gasesti echilibrul.
    Sincer..altfel nu prea vad cum ai putea pune pe tine…

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate