Ce nu stiai despre L-carnitina

l-carnitina

L-carnitina – un supliment minune

A discuta, in urma cu 15 ani, despre un supliment pentru uzul sportivilor, ca ar avea rol in tratarea bolilor cardiace, parea o utopie. Dar iata ca rolul acestui supliment minune a fost demonstrat in ameliorarea unor afectiuni hepatice si renale, in SIDA, iar mai nou se pare ca joaca un rol important si in cresterea ferilitatii masculine.

Situatia in care sportivii folosesc L-carnitina este pe fondul pierderii in greutate, in special din tesutul adipos. Insa iata ca rolul acestui aminoacid, cunoscut in special ca lipotropic, devine, in urma unor studii recente, un remediu in angina pectorala.

“De regula, suplimentele amelioreaza modest toleranta la efort si semnele electrocardiografice de ischemie in timpul testului de efort. Exista insa si studii unde efectele au fost importante: un studiu a inclus 200 pacienti cu angina stabila, care au primit, timp de 6 luni, 2g/zi de L-carnitina, ceea ce a redus semnificativ incidenta contractiilor premature ventriculare de repaus si a ameliorat toleranta la efort.

Intr-un alt studiu foarte recent s-a administrat carnitina, timp de 3 luni, unor persoane cu angina cronica stabila. S-a ameliorat astfel semnificativ durata probelor de efort si s-a redus intervalul necesar de revenire la normal a modificarilor ST induse de efort, in comparatie cu placebo”, citat din Dr. Corina Zugravu – Sef Lucrari, 31 iulie 2008.

L-carnitina – alte beneficii importante pentru sanatate

Exista cateva studii care indica legatura dintre administrarea de suplimente cu continut de carnitina si scaderea colesterolului total si a trigliceridelor serice si cu cresterea fractiunii de HDL – colesterol. Astfel, se ajunge ca rolul carnitinei in steatoza hepatica sa fie unul esential (mai ales in fazele incipiente de gr.1 si 2).

O circumstanta care necesita in mod direct suplimentarea cu carnitina apare la pacientii hemodializati/ cu insuficienta renala terminala. Pe de-o parte, carnitina si precursorii ei sunt indepartati din fluxul sangvin in timpul dializei, iar pe de alta parte, rinichii afectati nu pot sintetiza carnitina, asa cum se intampla in mod normal. In consecinta, persoana hemodializata prezinta astenie, slabiciune musculara, anemie refractara. Iata ca efectele benefice ale carnitinei se manifesta si in domeniul bolilor renale.

Si in infectia cu virusul imunodeficientei umane (SIDA) pare sa fie utila carnitina. Administrarea acesteia a incetinit sau a oprit apoptoza limfocitelor T CD4. Intr-un alt studiu, pacienti cu SIDA au asociat, la tratamentul antiretroviral, suplimente de L-carnitina. In lotul de lucru, desi la 7 luni de la inceputul tratamentului nu erau mai multe limfocite T CD4 si nici un nivel mai mic de HIV, indicatorii apoptezei celulelor CD4 erau semnificativ mai redusi decat la lotul martor.

In plus, administrarea de carnitina la pacientii care iau analogi nucleozidici pare a fi utila pentru a se evita instalarea neuropatiei periferice (efect colateral al antiviralelor).

L-carnitina – pentru imbunatatirea fertilitatii

Un alt domeniu de utilizare a carnitinei este ameliorarea motilitatii spermatozoizilor. Acesta poate fi un pas mare in istoria combaterii sterilitatii masculine. In mod obisnuit, carnitina este concentrata in epididim, exact in zona in care se dobandeste moblitatea normala a celulelor germinale.

Mai multe studii clinice au evidentiat utilitatea suplimentelor de carnitina in diverse situatii de motilitate spermatica redusa, in unele studii obtinandu-se chiar o ameliorare a fertilitatii. Studii clinice ample sunt insa necesare pentru a oferi date mai sigure cu privire la utilizarea carnitinei in astenozoospermie si infertilitate masculina.

Studii mai vechi au aratat ca administrarea carnitinei cu o ora inainte de proba atletica sau pe termen scurt, timp de 2-3 saptamani, s-a asociat cu cresterea aportului maximal de oxigen si cu diminuarea lactacidemiei.

Exista si alte circumstante pentru care se experimenteaza utilitatea administrarii de carnitina, dar studiile nu au dus, deocamdata, la concluzii solide: boala Peyronie, socul (hemoragic, septic), sindromul de oboseala cronica, tulburari de comportament alimentar (pentru ameliorarea asteniei musculare), evitarea stenozei hepatice la consumatorii cronici de alcool, sindromul Down, hipertiroida.

Exista dovezi limitate ca administrarea de carnitina ar reduce dezvoltarea cardiomiopatiei secundare tratamentului cu adriaminica.

Despre sursele de carnitina si carnitina ca supliment, in articolul de maine.

Prof. Cristian Neagu 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate