Metode de antrenament

metode de antrenamentO dezbatere care dureaza de mai mult de 20 de ani in lumea culturismului este cea dintre metodele de antrenament, unii sustinand antrenamentul de intensitate mare, altii pe cel cu volum mare.

La sfarsitul anilor 70 si inceputul anilor 80 era disputa dintre campionii Arnold Schwartzenegger si Mike Mentzer. Arnold era avocatul a 20 sau mai multe serii pe grupa musculara, in timp ce Mentzer recomanda 4-6 serii.

Mai tarziu Mentzer a inceput sa sugereze doar 1-2 serii pe grupa, efectuate o data sau de doua ori pe saptamana. Cine avea dreptate? Cine gresea?

Arnold era cel mai mare campion al vremii, iar Mentzer, desi nu castigase niciodata Mr. Olympia, ocupase totusi locul 2 in 79 si avea un fizic impresionant, dupa orice standard. Pe de alta parte, Mentzer era pedant, avea argumente si logica.

Metode de antrenament: Intensitate vs Volum

Trebuie insa sa judecam valoarea fiecarei metode de antrenament bazandu-ne pe meritele ei nu pe cele ale avocatilor lor. Prea multe serii, adica volum mare, aduc o problema. Duc la supraantrenament, stopeaza progresul si genereaza accidentari. Pe de alta parte, este ridicol sa sustii ca o singura serie pe grupa poate stimula corespunzator toate fibrele musculare.

Avocatii sistemului Heavy Duty de mare intensitate, al lui Mike Mentzer, sustin ca, daca o serie a stimulat corespunzator muschiul, a face inca una este lipsita de sens.

Desigur se ridica problema “dar daca nu a stimulat corespunzator?”. Cum dovedesti daca un muschi a fost, sau nu, corespunzator stimulat?

Mike Mentzer ii critica pe avocatii antrenamentului cu volum mare, acuzandu-i ca sustin pur si simplu ideea ca mai multe serii sunt mai bune. Daca 20 de serii sunt bune, de ce sa nu facem 100?

metode de antrenamentCriticii lui Mike il acuzau ca recomanda tuturor sa faca extrem de putin, aproape nimic. Daca 2 serii pe saptamana sunt bune, de ce sa nu facem o serie la 6 luni? Se intrebau ei ironic.

Toti suntem indivizi unici, dar anumiti parametrii ni se aplica tuturor. O suta de serii pe grupa este probabil o idee proasta, la fel si o serie la 6 luni.

Metode de antrenament – sfaturi de care trebuie sa tinem cont

Cand trecem la detalii, regulile sunt mai dificile. Metabolismul personal, capacitatea de a digera hrana si de a asimila nutrientii din ea, abilitatea de a te reface dupa antrenament, cat si cantitatea de efort depus in afara antrenamentelor (la serviciu, scoala, etc.) sunt factori care trebuie luati in considerare cand stabiliti un program de antrenament.

Contrar a ceea ce cred unii, nu exista o metoda de antrenament care sa fie cea mai buna pentru toata lumea. Sunt insa 4 reguli de urmat:

1. Daca nu esti foarte bine dotat genetic si nu ai la dispozitie toate suplimentele folosite de campioni, nu incerca sa urmezi programele folosite de acestia. Daca un campion are o teorie particulara privitoare la ordinea exercitiilor sau o metoda neobisnuita de executie, este alta poveste. Analizeaz-o si, daca ti se pare logica, incearc-o. Daca vrei neaparat sa faci antrenamentul pe care il face respectivul campion, redu la jumatate nr. de serii pe care il face el.

2. Daca nu faci acum progrese in mod regulat, renunta imediat la programul tau de antrenament. Vorbesc serios, chiar acum. Fiecare zi in care nu faci progrese este o zi pierduta care nu mai vine inapoi. Analizeaza cu atentie cat de mult mananci, ce mananci, cum te antrenezi, cat te odihnesti, cat dormi.

Schimba in bine toate aceste aspecte, modifica-ti programul de antrenament si vezi daca se intampla ceva.

3. Sunt multe de zis privitor la reducerea volumului si a frecventei antrenamentelor. Daca te antrenezi prea putin, cel mai rau lucru care ti se poate intampla este acela ca progresele vor fi obtinute mai lent. Daca te antrenezi prea mult, te vei supraantrena, riscand tot felul de efecte negative precum riscuri crescute de accidentare, imbolnavire si pierdere de masa musculara si forta.

Orice modificare a programului de antrenament, in directia maririi nr. de serii, trebuie atent analizata inainte si mai ales dupa ce schimbarea a fost facuta. Daca schimbarea nu aduce rapid imbunatatiri, inseamna ca adaugarea de serii nu este alegerea corecta.

4. Este o regula plictisitoare, dar buna.

Ea spune ca “mai simplu este de obicei mai bun”. Pe scurt, solutia care necesita cei mai putini pasi este cel mai probabil ca este corecta. Nu este o certitudine, dar, de cele mai multe ori, este adevarata. Inainte de aparitia salilor cu aparatura moderna, existau campioni cu fizicuri impresionante care au fost construite cu bari, gantere si banci. Daca nu poti sa-ti construiesti corpul cu astfel de echipamente, fii sigur ca nu o vei putea face nici cu aparatura sofisticata si nichelata.

Adu-ti intotdeauna aminte ca testul ultim pentru un supliment, pentru un nou aparat sau exercitiu, esti tu. Daca da rezultate la tine, este bun. Daca da, pastreaza-l, daca nu, incearca altceva. Intotdeauna este altceva nou de testat!

3 Comments

  • am 30 ani si cateva kg in plus.
    de maine vreau sa incep antrenamente la o sala de forta.
    nu stiu cum sa incep.
    vreau un sfat cu ce trebuie sa fac in prima zi

    • Intra pe forum (www.topculturism.ro/discutii/) . Un specialist iti va raspunde la intrebarile tale. De asemenea o sa poti interactiona cu alte persoane care au intampinat aceleasi probleme ca si tine. Succes!

  • rezultatele se vad in timp… eu mergeam initial la sala si eram frustrat ca nu dau jos, desi ma supuneam la un efort considerabil… dar s-au vazut dupa 2-3 luni. niciodata nu se vad din primele zile. tot asa si inveti ce merge pt corpul tau si ce nu. initial faceam mai multa forta si mai putin cardio si beam la 1,5h de antrenament doar 0,5 l apa. acum fac invers si beau gatorade sau cel putin 1l de apa. se simte, e atlfel..

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate