Inspiratie, motivatie si performanta in culturism

motivatie si performanta

Motivatie si performanta, nedespartite!

Recent, m-am gandit la diferenta dintre inspiratie si motivatie.

Nu o sa ma duc sa caut in dictionar pentru asta. Prefer sa dau propriile definitii. Pentru mine, inspiratia vine din exterior, in una sau mai multe forme: cuvantul scris, discurs, fotografii, video sau muzica. De exemplu, multi dintre noi au fost inspirati sa devina culturisti de pozele si filmele cu Arnold. Cel putin asa a fost in cazul meu. Inainte sa vad vreo poza cu Arnold pe cand participa la Mr. Olympia, l-am vazut in filme precum Pumping Iron, Conan Barbarul, Terminatorul si Predator. Arnold in acele filme, cu muschii aia mari cat ecranul, a fost o sursa incredibila de inspiratie. De acolo am fost motivat sa imi transform fizicul in ceva exceptional si nimic nu-mi putea sta in cale.

Motivatia vine din interior si esenta ei cosnta in dorinta arzatoare a a atinge scopul propus. Cu cat dorinta este mai puternica, cu atata motivatia este mai mare. Deci, daca oamenii ar fi puternic determinati sa-ti creasca muschii, sa detina o afacere de succes sau orice altceva doresc, motivatia nu ar sta sub semnul intrebarii. Vor exista momente de indoiala si disperare, poti fi sigur de asta, dar motivatia va fi suficient de puternica pentru a trece peste toate acesta si a continua pe calea spre telul ales. Este precum un foc care are nevoie de combustibil din cand in cand, dar care nu se stinge niciodata.

Motivatie si performanta – cum se influenteaza reciproc?

De multe ori sunt rugat de oameni, de la simpli straini pana la membrii ai familiei, sa ne intalnim sa facem un antrenament impreuna sau sa devenim parteneri de antrenament deoarece ei simt ca-i pot motiva si ca-i pot ajuta sa-si atinga telurile propuse. Ii inteleg cumva dar totusi, daca ai nevoie de altcineva sa-ti sustina motivatia, atunci nu esti motivat din start. Fara sursa exterioara, eforturile tale sunt condamnate esecului.

Nu ma intelege gresit, modelul de mai sus nu este unul rau. De fapt, fara el industria antrenorilor personali nu ar exista. Realitatea este ca multi oameni doresc sa aiba un corp de care sa fie mandri, dar nu il doresc atat de tare incat sa incerce neincetat sa isi atinga telul. Si astfel apeleaza la serviciile unui antrenor personal. Au intalnire cu cineva de la sala de mai multe ori pe saptamana, iar astfel e mai greu de sarit peste antrenament decat daca il desfasoara singuri.

Ei platesc pentru antrenorul personal care ii pune sa execute un anumit gen de antrenament. Antrenorul va cere un anumit nivel de efort si se va asigura ca antrenamentul este productiv. Daca antrenorul este bun, iar clientul lucreaza intens si urmeaza si o dieta corespunatoare, rezultatele pot fi mai mult decat satisfacatoare. Minunat!

Nu e chiar asa. Oamenii cu adevarat motivati nu au nevoie de antrenor. Inainte de a continua ideea, vreau sa clarific urmatorul lucru: un antrenor excelent te poate ajuta in antrenamentul tau. Antrenori precum Charles Glass, Dorian Yates sau Milos Sarcev, care au experienta si cunostinte vaste, iti pot oferi indicatii pentru ca antrenamentul tau sa fie mai productiv, insa atletii antrenati de acestia nu au nevoie de ei pentru a se antrena din greu. O fac singuri pentru ca sunt automotivati. Asadar, pentru mine, motivatia si automotivatia reprezinta acelasi lucru – calea cea mai sigura si scurta catre performanta.

Dorinta, motivatia si performanta

Daca am reusit sa inspir pe cineva prin scrierile mele sau prin exemplele date, sunt foarte bucuros de acest lucru.  Pentru cei care ma cauta pentru a-si gasi motivatia, asa cum cred ei ca o pot gasi, mi-e teama ca au ghinion.

Nu te pot motiva eu sau nimeni altcineva, doar tu insuti o poti face!

E posibil ca anumite persoane sa te poata ajuta sa-ti cresti motivatia sau sa o sustii la cote ridicate in momentele de indoiala, dar motivatia, adevarata motivatie, vine din interior.

Vrei sa schimbi ceva la corpul tau? Cat de tare iti doresti asta? Daca raspunsul tau este unul ferm, atunci nu duci lipsa de motivatie. Sa mergi la sala, sa te antrenezi tare, sa iei mese nutritive in fiecare zi, sa te odihnesti cum trebuie, sa-ti refuzi anumite tentatii… toate aceste lucruri vor deveni la fel de naturale ca respiratia.motivatie si performanta

Nimeni nu te forteaza sa faci asta, trebuie sa o faci pentru a-ti indeplini propriul obiectiv! Ai citit bine, am scris TREBUIE. Aici nu merge cu posibil probabil, daca, sper, cred…

Daca scopurile tale nu sunt asa importante, nu vei reusi sa te dedici suficient pentru antrenamente ani la rand, sa faci fata obstacolelor, accidentarilor si descurajarilor pe care noi, culturistii, le cunoastem foarte bine…

Alexandru Bolborici

dupa Ironman

2 Comments

  • Corect, dar poate oamenii aia care ti-au spus ca ar vrea sa se antreneze impreuna cu tine nu o fac neaparat din motive de (ne)determinare personala. Si eu am simtit nevoia asta cind am ajuns in impas si se parea ca, oricit de motivat as fi fost, nu puteam progresa mai departe decit daca aveam citeva intilniri la sala cu cineva cu mai multa experienta (si rezultate, evident) decit mine. Acolo, la sala, in timpul antrenamentului, mai schimbai o idee, mai corectai o practica gresita, mai imbunatateai ceva, toate astea din experienta celuilalt. Eu zic ca asa ceva nu strica si citeva sfaturi pot fi extrem de utile. Nu e neaparat nevoie de un preparator pt. asta, eu cred ca e suficient ca cineva sa corecteze niste mici erori ca sa poti merge mai departe, intr-un mod eficient. Si mai e ceva: un partener de antrenament te poate ajuta nu numai cu sfaturi, ci si fizic. Si tu pe el, la fel. Parerea mea e ca toate astea nu pot avea decit un efect pozitiv.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate