O alternativa la fluturarile pentru piept

Probleme la umeri

umeriTe dor umerii? Simti durere la unele exercitii, cum ar fi impinsul de la ceafa pentru deltoizi, tractiuni la helcometru la ceafa, fluturari cu gantere pentru piept? Afla ca nu esti singur. Pot sa afirm, fara sa gresesc, ca foarte multi culturisti au probleme medicale cu umerii. Alaturi de cele cu lombarii si genunchii, problemele cu umerii sunt cel mai des intalnite in sportul nostru.

Articulatia umarului este cea mai complexa din tot corpul, deoarece permite bratului sa efectueze ridicari frontale, laterale si rotatii. Fiind o articulatie asa complexa, atunci cand apare o accidentare la nivelul ei, suntem limitati foarte mult la antrenamentul cu greutati.

Daca fluturarile pentru piept iti cauzeaza durere in umeri, in zona din fata sau din spate a lor, atunci e indicat sa folosesti fluturarile la cabluri. Daca si la acestea simti disconfort, incearca urmatorul exercitiu. Intai ajusteaza capatul scripetelui la inaltimea umarului. Pozitioneaza-te astfel incat bratul sa fie intins lateral si umerii sa fie pe aceeasi directie cu bratul intins. Apuca manerul scripetelui si departeaza-te de acesta astfel incat cablul sa fie intins, dar placile/greutatea aleasa sa nu fie ridicata. Aceasta e pozitia de start. Pastrand corpul nemiscat, adu bratul in fata, ca la orice miscare de fluturari. Nu exagera cu greutatile. E un exercitiu de izolare. Acest exercitiu este o variatie a fluturarilor normale cu gantere, avantajul sigurantei pentru umar fiind faptul ca nu ajungem cu bratul in spatele umarului, ca la fluturarile normale. De fapt, din experienta mea, impinsurile si fluturarile cu greutati mari pentru piept, cu o miscare completa pentru a intinde pectoralii in partea de jos, intind periculos de mult tendoanele si ligamente din articulatia umarului. In timp, astfel de miscari mi-au cauzat probleme si a trebuit sa adopt alte strategii pentru antrenarea pieptului si a umerilor. Asa se face ca impinsul de la ceafa pentru umeri, impinsul inclinat cu bara cu greutate mare (greutate aleasa astfel incat sa pot efectua 6-8 repetari corect), tractiuni la helcometru la ceafa cu greutate mare, fluturari cu gantere pentru piept le-am scos complet din antrenamentul meu.

Revenind la exercitiul prezentat, daca efectuandu-l simtiti o durere in toata partea superioara a umarului, atunci e posibil sa suferiti de osteoartrita, care este o afectiune in care cartilajul care protejeaza si inveleste suprafetele articulare se deterioreaza odata cu trecerea timpului. Totusi, in general, aceasta afectiune incepe sa se manifeste dupa 40 de ani.

Alexandru Bolborici

4 Comments

 • Salut!Aceeasi problema a aparut si la mine dupa 22de ani dw antrenament -cauza:folosirea greutatilor mari.Atunci cand am observat ca umarul anterior i-mi da probleme la impinsul din culcat,impins de la cefa si tractiuni la helcometru ,am ajuns la o concluzie ca pot ajunge la acelasi rezultat luand din greutate ,inlocuind bara cu ganterele atat pt.piept cat si pt.umeri in exercitiile de impins,si executand serii cu repetari intre 10-15,sau superserii ,triserii combinate,ajung chiar la un rezultat mult mai bun si un aspect mult mai tonificat,vascularizat si muschi mai de ,,calitate”,toate astea bineinteles cu o dieta adecvata si prudusele nutritive necesare scopului meu!………si asa durerile de umeri,articulatiile au inceput sa n ma mai deranjeze.Salutari si sper ca eceste articole pe care cu multi ani in urma nu existau sa fie de folos !!!

 • Salut!
  Foarte interesant articolul. Am exact aceasta problema, doar ca am dureri la impinsul declinat si orizontal cu bara si la fluturarile din orizontal. Am 43 de ani.
  Am consumat 1 cutie de Artro Guard, care mi-a facut bine in timpul administrarii, am fost si la medicul alopat, care mi-a dat 1 Flamexin solubil si Antiflebitic unguent + recomandarea de a uita de sala 6 luni (inacceptabil), pe timpul tratamentului a fost mai bine… Dupa, durerea a revenit.
  Acum ma tratez „dupa ureche” cu salicilol 10comprimate/zi ( precursor naturist al aspirinei). Deocamdata este mai bine…
  Datorita durerilor, nu prea pot antrena umerii…iar pieptul al obosesc la fluturarile orizontale cu greutati mici, apoi ridic spatarul bancutei, cate 1 gaura la tija spatarului, crescand si greutatea ganterelor, pana cand ajung la 45% inclinarea spatarului si 4-6 repeteri/ set . Apoi fac impinsuri cu bara cu greutate f. mica 10-12repatari.
  Aveti vre-o ideie de tratament mai buna? Care la voi sa fi reusit?

  • Florian,in primul rand nu mai folosii greutati mari cu care sa efectuezi doar 4-6 repetari….cauta o greutate sa ajungi undeva la 8-10 rep.,ca sa stimulezi cat de cat si musculatura!bafta
   Mugur,respect pt cei 22 de ani de antrenament,sper sa ajung la aceeasi cifra…e cel mai frumos sport.bafta

   • succes !!! Nu este numai un sport ci o disciplina care i-ti poate schimba modul de viata,de a-ti da personalitate,orgoliu,de a vedea de alta maniera lucrurile,de a duce o viata sanatoasa si a lupta impotriva amprentei pe care o lasa timpul care trece cu pasi repezi etc,etc.I-mi pare rau ca acum multi ani in urma nu existau posibilitatile de azi pe care oricine si le poate permite,exista doar revista,,Culturism”realizata de Cristian Dulgheru in colaborare cu Florin Uceanu care era un idol pentru noi si pe care tin sa-l salut pe aceasta cale cu tot respectul posibil pt.ceea ce face pt.culturismul in Romania.Acea revista era ca o ,,Biblie”pt noi cu toate ca era in alb-negru sau sepia,dar era una buna si o unica sursa de informatie. Bafta si………inainte !!!

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate