Ouale, lecitina, colina si inima (I)

In anii 60 si inceputul anilor 70, culturistii nu dispuneau de o asa mare varietate de suplimente cum sunt disponibile astazi, precum arzatoarele de grasime. Astazi, multe suplimente se lauda ca te pot ajuta sa arzi grasimea, culturistii de odinioara foloseau lipotropicele pentru acelasi scop.

vasile serbanLiteral, lipotropic inseamna iubitor de grasime. Din perspectiva medicala, lipotropic este ceva care ajuta la scoaterea grasimii din ficat. De fapt, unul dintre primele semne ale distrugerii ficatului este prezenta unei mari cantitati de grasime in ficat. Ficatul foloseste lipotropicele pentru a indeparta grasimea din el. Deci, cand suntem deficitari la capitolul lipotropice, putem acumula grasimi in exces in ficat.

Majoritatea lipotropicelor functioneaza prin donarea unui grup de metil, care este baza pentru productia multor substante vitale din corp, precum creatina. Nutrientii principali ai lipotropicelor sunt lecitina si fosfadilcolina, colina si betaina. Colina si inositolul au fost vandute in trecut sub denumirea de suplimente lipotropice, acum 40 de ani, iar culturistii le numeau arzatoare de grasime (fat burners). Desi nu erau direct implicate in arderea sau oxidarea grasimilor, acestea au jucat un rol important in sinteza lipotropicelor in ficat. O lipsa de colina si alte substante donatoare de grupari metil duce la o scadere a productiei de lipotropice, ducand la cresterea rezervei de grasime din ficat. Asadar, poti vedea cum s-a ajuns cu logica: deoarece colina ajuta ficatul sa scape de excesele proprii de grasime, atunci colina poate ajuta sa scapi de excesul de grasime si din alte parti ale corpului.

In afara de ajutorul dat ficatului pentru controlul grasimii, colina joaca si alte roluri importante in corp. Colina si alti metil-donatori, precum s-adenosilmetionina, ajuta corpul la eliminarea homocisteinei, un produs intermediar in metabolizarea aminoacidului metionina. Homocisteina este toxica in cantitati mari si are legatura cu problemele cardiovasculare si alte boli.

Colina si lecitina sunt vitale pentru mentinerea membranelor celulare, lipsa colinei duce la moartea celulelor. Colina mai joaca un rol important in sanatatea creierului, nu doar in relatia cu membrana celulara ci si datorita faptului ca este precursor al acetilcolinei, un neurotransmitator al creierului. Cei care au boli degenerative au si nivel scazut de acetilcolina. Boala Alzheimer se pare ca tinteste catre neuronii care produc acetilcolina. Lipsa de acetilcolina este responsabila pentru problemele tipice de invatare si memorare la cei care au probleme degenerative.

Aditional, acetilcolina este primul neurotransmitator identificat atat la nivelul sistemului nervos central, cat si la cel periferic. Este principalul neurotransmitator, transmitand mesajele de la sistemul central nervos la muschi, permitand acestora sa se contracte. Unele studii au aratat ca exercitiile epuizante pot goli colina din corp, ducand la deficiente ale functiilor musculare. Recent, unele studii au aratat ca betaina, un reziduu al metabolizarii colinei, ajuta la mentinerea unei intensitati ridicate a exercitiilor. De asemenea, betaina este eficienta la ajutorul dat convertirii excesului de homocisteina inapoi in metionina.

Pana in 1998, colina nu a fost considerata oficial ca un nutrient esential, dar, conform reevaluarilor studiilor de pana atunci si a celor ulterioare, a fost recunoscuta ca un nutrient esential pentru om. Motivul pentru care colina a fost trecuta usor cu vederea era ca putea sa fie sintetizata de corp in cantitati suficiente din s-adenosilmetionina.

Intr-un studiu pe adulti sanatosi, deprivati de colina, s-a gasit ca 77% dintre barbati si 80% dintre femei au dezvoltat semne clare ale lipsei de colina, inclusiv grasime crescuta la ficat si pierderi musculare. Un procent de 10% a prezentat in continuare simptome de deficiente chiar dupa ce li s-a administrat doza zilnica recomandata de colina, ceea ce indica ca fiecarui individ ii trebuie o anumita cantitate, plaja fiind foarte diferita. Doza curenta sugerata este de 425 mg zilnic pentru femei si 550 mg pentru barbati.

(…va urma)

Alexandru Bolborici

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate