Palatinose – carbohidratul indispensabil performantei

Carbohidratii joaca un rol important in dieta noastra, deoarece acestia furnizeaza organismului energie. Cu toate acestea, nu toti carbohidrati sunt la fel. In ultimii ani, a existat un interes crescut in a intelege proprietatile functionale ale carbohidratilor si modul in care acestia furnizeaza organismului energie.

Sportivii, atat cei amatori, cat si profesionistii asteapta de la bauturile energizante rezultate imbunatatite prin cresterea andurantei si scaderea timpului de recuperare, acesti parametri depinzand de modul optim cand bauturile sunt folosite: inainte, in timpul si dupa exercitiul fizic. O sursa de astfel de carbohidrati cu eliberare treptata de energie este Palatinose.

In timp ce in trecut energia data de un supliment era determinata doar prin valoarea calorica a carbohidratilor, interesul in zilele noastre se focalizeaza asupra compozitiei carbohidratilor si modului lor diferit de actionare. Un indicator mai potrivit este indexul glicemic, care clasifica carbohidratii dupa efectul lor asupra nivelului zaharului in sange. Efectul glucozei a servit ca referinta si i s-a atribuit valoarea de 100 la indexul glicemic. Zaharurile cu indice glicemic mare intra rapid in sange si furnizeaza imediat energie pentru efort. Problema este ca aceasta energie se epuizeaza intr-un timp foarte scurt. Ca rezultat, nivelul de zahar din sange scade si apare oboseala. In contrast, carbohidratii cu indice glicemic scazut sunt metabolizati mult mai incet, iar riscul ca oboseala sa apara brusc, dispare.

Palatinose – singurul carbohidrat cu indice glicemic scazut

Palatinose, un nou carbohidrat produs de firma Beneo-Palatinit din Germania, duce aceasta idee cu un pas mai departe prin producerea de bauturi energizante cu indice glicemic scazut, oferind energia optima pentru o perioada mult mai indelungata de efort. Palatinose este singurul carbohidrat cu indice glicemic scazut, 32, care elibereaza treptat energie sub forma de glucoza pe o perioada mai indelungata decat zaharul. Si daca ne reamintim ca glucoza este cea mai importanta sursa energetica pentru efortul fizic si mental, realizam potentialul carbohidratului Palatinose.
Daca un carbohidrat cu indice glicemic mare este consumat, zaharul din sange si nivelul de insulina cresc brusc, dar apoi scad la fel de dramatic, chiar sub nivelul initial. Astfel, poate aparea hipoglicemia si, in consecinta, sportivul oboseste foarte repede, performantele scad brusc, timpul de recuperare creste. In opozitie, consumand Palatinose, acesta intra gradat in sange sustinand un nivel energetic constant si uniform. Fluctuatiile extreme de glicogen sunt astfel evitate, iar energia este oferita pentru o perioada mai indelungata de timp.

Palatinose – energie si sanatate

Un alt aspect extraordinar este ca Palatinose creste proportia de energie luata din grasimi raportata la energia totala consumata. Studiile efectuate privind folosirea de Palatinose, in comparatie cu maltodextrina, de exemplu, au aratat ca proportia de grasimi arsa in timpul efortului raportata la cantitatea totala de energie consumata a fost cu 25% mai mare pentru cei care au folosit Palatinose.
Planatinose mai este cunoscut sub numele de isomaltulose si este produs din sfecla de zahar, dar mai poate fi gasit ca ingredient natural in miere sau trestie de zahar. Se prezinta sub forma de pudra cristalizata, de culoare alba, si are aceeasi valoare calorica precum zaharul, un gust asemanator, dar este mai „bland” cu dintii. Este rezistent la acizi si nehidrosopic, asadar nu are tendinte de absorbtie a umiditatii din aer facandu-l ideal pentru bauturile energetice instante.

Palatinose – administrare si recomandari

Produsul se prezinta sub forma de pudra la plicuri de 15 g. Studiile au demonstrat ca un sportiv de 80 kg are nevoie de aproximativ 15 g de Palatinose pentru a putea efectua optim un efort fizic de aproximativ 2 ore. Poti folosi Palatinose pentru indulcirea cafelei si ceaiului sau il poti dizolva in apa. Acest produs poate fi comandat aici.

 

 

1 Comment

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Articole recomandate